Premierul slovac Robert Fico va avea probleme de sănătate permanente după ce a supravieţuit unui atentat prin împuşcare în mai, anunţă vicepremierul slovac Robert Kaliňák, relatează Euronews.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Robert Fico - care a fost împuşcat cu mai multe gloanţe în abdomen - probabil că va avea probleme muscularo-scheletice, însă starea sănătăţii sale se ameliorează în mod treptat, precizează Robert Kaliňák.

”Starea sănătăţii sale este încă departe de ideală. În urma unei răni prin împuşcare în abdomen, aceste organe nu mai funcţionează ca la 17 sau 30 de ani. El este în continuare foarte neregulat. În cadrul reeducării sale regulate, medicii fac tot ceea ce pot pentru a se asigura că îşi poate face munca la întregul potenţial, iar noi ne apropiem de asta”, a declarat el.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Kaliňák a declarat că se aştepată ca Fico să-şi facă o nouă apariţie publică în zilele următoare, fără să precizeze dacă va apărea în persoană sau printr-o legătură video.

Acest anunţ constituie aparent o îmbunătăţire faţă de evaluarea stării sănătăţii lui Fico într-o înregistrare video difuzată la începutul lui iunie, prima sa apariţie publică după atentat, în care spunea că ”ar fi un mic miracol dacă mi-aş relua munca în câteva săptămâni”.

Premierul populist slovac a fost împuşcat în abdomen, de aproape, în timp ce saluta susţinători, la sfârşitul unei reuniuni a Guvernului la Handlove (centru), la 15 mai.

El a apărut în înregistrări video apropiindu-se de persoane adunate să-i strângă mâna. Un bărbat, în acest grup mic de susţinători, a apărut, a atras cinci focuri de armă, a fost culcat la pământ de gărzile de corp ale premierului şi a fost arestat.

Robert Fico a fost supus imediat unei intervenţii chirurgicale de cinci ore, în vederea îngrijirii rănilor multiple, urmată de altă operaţie, de două ore, două zile mai târziu, în vederea scoaterii ţesutului mort din răni.

La sfârşitul lui mai, el a fost transportat cu avionul la Spitalul Banská Bystrica, la Bratislava, unde aşi şi  fost îngrijit la domiciliu.

Un tribunal penal specializat din Pezinok a dispus menţinerea în detenţie a suspectului, acuzat de tentativă de omor.

Procurorii au cerut poliţiei să nu dezvăluie public identitatea suspectului şi să nu divulge detalii din dosar.

Fico a declarat că îl iartă pe atacatorul său şi că nu simte ”nicio ură faţă de străinii care au tras în mine”.

”Nu voi întreprinde nicio acţiune în justiţie împotriva lui şi nu voi căuta să obţine despăgubiri. Îl iert şi îl las să se gândească la ceea ce a făcut şi la motivele care l-au determinat s-o facă”, declara el.

La o lună de la atac, cei 130 de deputaţi prezenţi în Parlamentul slovac au adoptat o rezoluţie prin care le cer tuturor partidelor politice, organizaţiilor civice şi presei să respecte rezultatul alagerilor şi să se abţină să răspândească ura împotriva Guvernului ales democratic.

Această rezoluţie a fost adoptată după ce opinia publică a fost şocată de atacarea lui Fico, pe care mulţi o consideră rezultatul unei atmosfere toxice şi unor minciuni din viaţa politică slovacă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.