Suntem încă în plin sezon al virozelor, pe care mulţi dintre noi îl resimt cu vârf şi îndesat. Aşa că acum, mai mult ca oricând, este momentul să fim atenţi la complicaţiile pe care până şi o banală răceală netratată corespunzător le poate da. Iar una dintre acestea este sinuzita.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Definită ca „o inflamaţie a învelişului mucos ce tapetează cavitatea sinusală”, sinuzita apare deseori în urma unor infecţii virale ale căilor aeriene superioare, care produc inflamarea mucoasei nazo-sinusale şi blochează canalul de drenaj natural al sinusului. Astfel, secreţiile se acumulează şi se transformă în puroi. Procesul poate afecta atât un singur sinus, cât şi pe toate în acelaşi timp (afecţiunea purtând denumirea de pansinuzită acută).

Însă pentru a înţelege mai bine sinuzita, trebuie să ştim cum funcţionează sinusurile - acele cavităţi osoase, pline cu aer, situate în lateralul nasului, dar în spatele craniului, mai exact:

  • în dreptul obrajilor - sinusurile maxilare,
  • deasupra ochilor - sinusurile frontale,
  • în spatele ochilor - sinusurile sfenoidale şi 
  • la baza nasului - sinusurile etmoidale.  

Aşadar, principalul simptom al sinuzitei nu este durerea de cap, cum ar putea crede mulţi, ci cea resimţită la nivelul obrazului, al sprâncenei sau în spatele ochilor. Primele semne ale afecţiunii sunt însă nasul înfundat şi secreţiile vâscoase, aderente şi de multe ori purulente, care se scurg mai mult în spatele nasului, pe gât. Durerea de cap apare ulterior şi nu în fiecare caz.  

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Aşadar, printre simptomele care ar trebui să-ţi dea de gândit se regăsesc:

  • durere, senzaţie de plenitudine sau presiune facială şi/ sau auriculară;
  • nas înfundat;
  • secreţie nazală purulentă, care se scurge atât prin nas, cât şi în gât;
  • pierderea parţială sau completă a mirosului;
  • tuse care accentuează durerile.

Cauzele apariţiei sinuzitei

Mucoasa nazală – care se continuă şi în sinusuri – are rol de protecţie pentru organism. Ea încălzeşte, umezeşte şi purifică aerul pe care îl respirăm, plin în general de virusuri şi bacterii. În funcţie de cât de agresive sunt, acestea pot inflama şi infecta mucoasa sinusurilor, ajungând astfel să ne confruntăm cu rinosinuzită. Întrucât sunt mai apropiate de copii, femeile între 20-39 de ani sunt de 2 ori mai predispuse decât bărbaţii să facă sinuzită. 

Însă nu doar infecţiile pot provoca sinuzită. Printre cauze se numără şi inflamaţiile, alergia, poluarea şi fumatul (chiar şi cel pasiv). Afecţiunea este de 4 tipuri:

  1. acută (debutează brusc, iar simptomele durează până la 4 săptămâni);
  2. acută recidivantă (4 sau mai multe episoade de sinuzită acută pe an, cu durată minimă de 7 zile/ episod);
  3. subacută (evoluţie lentă a simptomelor, între 4 şi 12 săptămâni);
  4. cronică (simptomatologia persistă peste 12 săptămâni).

Ce investigaţii ajută la diagnosticarea sinuzitei

Cu siguranţă nu te gândeşti să mergi la doctor pentru toate răcelile sau pentru o banală durere de cap. Însă dacă simptomele se acumulează şi se agravează, medicii buni recomandă să le treci, totuşi, pragul. Nu de alta, dar - lăsată netratată - sinuzita poate avea urmări dintre cele mai grave, în special în cazul pacienţilor care suferă şi de alte afecţiuni. 

Mai exact, puroiul din sinusuri se măreşte şi începe să dea dureri. Între timp, infecţia roade osul şi se extinde şi în vecinătatea sinusurilor, afectând ochii şi creierul. Printre complicaţii se numără meningita, afectarea gravă a vederii şi chiar septicemia. 

Pentru a preîntâmpina astfel de situaţii, medicii MedLife recomandă efectuarea unui CT cel puţin o dată pe parcursul terapiei - fie înainte de administrarea tratamentului, pentru a se asigura că îl aleg pe cel potrivit, fie numai după, pentru a vedea dacă organismul a răspuns la medicaţie.

Diagnosticarea se face în urma unui examen ORL (ce include, de cele mai multe ori, şi o endoscopie nazală), completat de exsudatul nazal şi, cel mai important, de investigaţii imagistice - întrucât acestea din urmă oferă cele mai importante informaţii privind starea sinusurilor. Dr. Ana Maria Apostol, medic primar ORL la MedLife explică: „Mulţi pacienţi vin în cabinetul medicului ORList pentru durere de cap moderată zilnică la nivelul frunţii şi zic că sigur este din cauza sinusurilor. Doar că noi putem să vedem, prin examenul nostru clinic şi endoscopic, doar în interiorul nasului, gâtului şi urechilor. Ca să poţi vedea dacă acea durere de cap e într-adevăr provocată de sinuzită, mai ales în lipsa secreţiilor, care pot fi blocate, trebuie să faci o investigaţie radiologică, pentru că altfel nu ai cum să vezi sinusurile şi să pui diagnosticul cert de sinuzită. CT-ul şi RMN-ul văd craniul tridimensional, se pot observa toate sinusurile, câte dintre ele sunt afectate, tipul de sinuzită şi stadiul de evoluţie a bolii, vecinătăţile – şi astfel, poţi administra un tratament eficient pacientului.”

Iar investigaţia este cu atât mai importantă cu cât sinuzita este o afecţiune dificil de tratat tocmai din cauza localizării - cavităţi osoase închise, pline cu aer şi slab vascularizate. Aşadar, vorbim despre un tratament de lungă durată (min. 10 zile) şi complex, format dintr-un mix de 2-3 antibiotice, combinate cu un mucolitic, un antialergic, un antiinflamator şi spray-uri pentru spălături nazale. 

Avantajele CT-ului la sinusuri

Tomografia computerizată este cea mai potrivită investigaţie ce poate fi recomandată în caz de sinuzită. Vorbim despre un test imagistic simplu şi rapid, care combină razele X cu o tehnologie computerizată avansată pentru a face fotografii detaliate (în 3D) ale sinusurilor şi patologiilor nazofaringiene. Iată câteva dintre avantajele sale:

  • este unul dintre cele mai sigure mijloace de a evalua sinusurile;
  • reprezintă cea mai fiabilă tehnică imagistică pentru a determina dacă sinusurile sunt obstrucţionate sau pentru diagnosticarea sinuzitei;
  • este o investigaţie nedureroasă, neinvazivă şi detaliată;
  • pot fi analizate, în acelaşi timp, ţesuturile moi, oasele, vasele de sânge;
  • are un raport echilibrat cost-eficienţă. 

Mai mult decât atât, în cazurile de urgenţă, CT-ul poate dezvălui leziunile şi sângerările interne suficient de rapid pentru a ajuta la salvarea vieţii. Pe de altă parte, este bine de ştiut că acest tip de investigaţie nu este recomandat femeilor însărcinate, copiilor sub 4 ani, persoanelor care au suferit un accident vascular cerebral recent şi celor claustrofobe.

Însă CT-ul nu este singura investigaţie imagistică utilizată pentru analizarea sinusurilor şi vecinătăţilor acestora. „Când apare ceva în neregulă la CT şi suspectăm o tumoră, recomandăm RMN-ul, pentru a vedea mai bine ţesuturile moi din vecinătate. Pentru că, deşi nu iradiază, RMN-ul nu vede sinuzita, ci doar complicaţiile ei”, ne lămureşte dr. Apostol. 

Aceste investigaţii imagistice pot fi accesate la nivel naţional, în reţeaua MedLife, cea mai mare reţea de servicii medicale private din România. Aproximativ 40 de aparate RMN şi CT performante sunt disponibile pacienţilor din aproape toate oraşele mari, printre care Bucureşti, Arad, Cluj-Napoca, Constanţa, Galaţi, Iaşi, Sibiu, Timişoara.

Surse:

https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/sinuzita-cauze-simptome-tratament

https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/pansinuzita-cauze-simptome-tratament

https://www.medlife.ro/ct-sinusuri

***

Acest articol este susţinut de MedLife, cea mai mare reţea de servicii medicale private din România, şi îşi propune să fie o sursă de informare şi inspiraţie pentru o viaţă sănătoasă şi echilibrată.

Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură şi ne motivează să oferim soluţii medicale la cele mai înalte standarde.

Indiferent de specialitate, la MedLife găseşti oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical şi o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.

Află mai multe detalii despre toate serviciile pe www.medlife.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.