Gruparea militantă libaneză Hezbollah, susţinută de Iran, a anunţat joi că a lansat 200 de rachete şi drone asupra Israelului, într-unul dintre cele mai ample atacuri de acest gen de până acum, aparent ca răspuns la o lovitură israeliană în care a fost ucis unul dintre comandanţii săi de rang înalt, la începutul acestei săptămâni, relatează SkyNews.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Organizaţia susţinută de Iran, care este aliată cu Hamasul palestinian, a afirmat că a lansat atacul asupra a zece baze militare israeliene folosind un "escadron de drone".

În ultimele săptămâni, tensiunile au atins cote înalte la graniţa dintre Israel şi Liban.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Armata israeliană a confirmat într-o primă reacţie că "numeroase proiectile şi ţinte aeriene suspecte" au intrat pe teritoriul său, dintre care multe au fost interceptate. Serviciul de ambulanţă al Israelului a declarat că nu au fost raportate victime.

Ulterior, armata israeliană a anunţat că a lovit instalaţii militare din sudul Libanului ca represalii şi a confirmat că au fost identificate "aproximativ 200 de proiectile şi peste 20 de ţinte aeriene suspecte". Potrivit armatei, resturile căzute au provocat incendii într-o regiune părăsită de majoritatea locuitorilor săi. Un spital din Haifa, în nordul Israelului, a anunţat sosirea unei persoane rănite uşor. În Liban, Hezbollah a anunţat moartea unuia dintre combatanţii săi, ucis de tirurile israeliene.

Armata israeliană a recunoscut miercuri că l-a ucis cu o zi înainte pe Mohammad Naameh Nasser, care conducea una dintre cele trei divizii regionale ale Hezbollah în sudul Libanului. Nasser, ucis de o lovitură aeriană în apropierea oraşului Tyre din sudul Libanului, a fost unul dintre cei mai înalţi comandanţi Hezbollah care au murit în conflict.

La câteva ore după anunţul Israelului, Hezbollah a lansat zeci de rachete Katiuşa şi rachete Falaq cu focoase grele în nordul Israelului şi pe Înălţimile Golan siriene ocupate. Gruparea militantă a declarat că a lansat miercuri 100 de rachete Katiuşa către o bază militară israeliană din Golan şi rachete Falaq, de fabricaţie iraniană, către o altă bază din oraşul Kiryat Shmona, în apropierea frontierei dintre Israel şi Liban.

Atacul de amploare al Hezbollah are loc în timp ce cabinetul israelian urma să se reunească pentru a discuta ultimul răspuns al Hamas la o propunere susţinută de SUA pentru o încetare treptată a focului în Gaza. Statele Unite au mobilizat sprijin mondial în favoarea planului care ar prevedea eliberarea tuturor ostaticilor încă deţinuţi de grupul militant palestinian în schimbul unui armistiţiu de durată şi al retragerii forţelor israeliene din Gaza. Însă, până în prezent, niciuna dintre părţi nu pare să-l fi îmbrăţişat pe deplin.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.