Mii de persoane s-au adunat miercuri seară la Paris ca răspuns la apelurile lansate de o mare parte a mass-media, sindicate şi asociaţii de a vota împotriva extremei drepte în turul al doilea al alegerilor legislative, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"A le cere unora dintre noi să voteze la 7 iulie pentru un adversar politic" este "un act dificil", dar "esenţial dacă vrem să ne salvăm capacitatea de a trăi împreună", au subliniat organizatorii manifestaţiei de la Paris, făcând referire la toate circumscripţiile în care candidaţii s-au retras pentru a bloca Rassemblement National (RN, partid de extremă dreapta).

"Când extrema dreaptă este la putere, ea nu o redă uşor, ea face în aşa fel încât statul de drept să fie destabilizat, ca oamenii la putere să distrugă libertăţile publice, ca totul să fie pus la punct", a declarat unul dintre primii vorbitori de pe scenă, istoricul Patrick Boucheron.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Desigur, responsabilitatea stângii este imensă. Ce a făcut stânga pentru a pierde toate aceste oraşe şi sate pe care ar fi trebuit să le cucerească, să investească în ele şi să le transforme? Desigur, mâine va trebui să fie mai ambiţioasă în ceea ce priveşte impozitul pe avere, creşterea salariilor, impozitarea multinaţionalelor", a declarat economistul Julia Cagé.

"Trebuie să convingem fiecare alegător că nu trebuie să cedăm în faţa urii şi că abţinerea nu este o opţiune", a declarat jurnaliştilor Dominique Sopo, preşedintele SOS Racisme.

La Avignon (sud), unde se desfăşoară unul dintre cele mai importante festivaluri de teatru din lume, câteva sute de persoane au mărşăluit de asemenea împotriva RN miercuri seara, a observat un jurnalist AFP.

"Ameninţările la adresa sectoarelor noastre sunt majore", a declarat Ghislain Gauthier, secretarul general al sindicatului CGT Spectacle.

Cu trei zile înainte de primul tur al alegerilor legislative, câteva mii de persoane (30.000 conform organizatorilor, 3.500 conform prefecturii) se adunaseră deja la Paris, iar alte mitinguri au avut loc în provincie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.