Sindicaliştii din Administraţia Naţională ”Apele Române” afirmă, miercuri, că reorgranizarea activităţii instituţiilor din subordinea Ministerului Mediului va produce ”o gravă eroare prin externalizarea activităţii de Inspecţie a Apelor”. Ei cred că se va ajunge la destabilizarea sistemului de gospodărire a apelor şi susţin se încalcă mai multe acte normative, inclusiv Constituţia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor a fost publicat proiectul OUG pentru reorganizarea unor activităţi. Deşi am avertizat din timp şi în mod repetat autorităţile că vor comite o gravă eroare prin externalizarea activităţii de Inspecţie a Apelor constatăm cu stupoare reluarea acestei teme care provoacă destabilizarea mecanismului de gospodărire a apelor”, au transmis, miercuri, Federaţiile APEHID şi AQUAROM, care cuprin peste 6.000 dintre cei peste 8.400 de angajaţi din Afministraţia Naţională ”Apele Române”.

Aceştia anunţă că au transmis Guvernului, premierului şi Minsiterului Mediului motivele pentru care Inspecţia Apelor este activitate care nu poate fi desprinsă de A.N. Apele Române.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Vă transmitem că poziţia celor două Federaţii Reprezentative din A. N. Apele Române, Federaţia AQUAROM şi Federaţia APEHIS, este ca proiectul de OUG pus în consultare publică ieri în data de 02.07.2024 încalcă două articole din Constituţia României; Codul Muncii legea 53/2003; Legea 296/2023 şi, de asemenea, încalcă două Directive Europene, Directiva Cadru - APA şi Directiva INUNDAŢII deoarece activitatea de Control (Inspecţia Apelor) este o activitate complexă care conform Legii şi a Directivelor Europene se desfăşoară pe Bazinele Hidrografice, ori noua instituţie de control propusă prin acets proiect de OUG va fi organizată la nivel judeţean, iar bazinele hidrografice nu se opresc la limitele judeţelor, drept urmare Activitatea de Control- Inspecţia Apelor trebuie să rămână în cadrul Administraţiei Naţionale Apele Române”, se arată în document.

Sindicaliştii consideră că ”faţă de această activitate specifică de Gospodărirea Apelor, prin care s-a avut în vedere o serie de principii general valabile care se întâlnesc şi în alte ţări cu tradiţie în acest domeniu, nu trebuie luată nicio măsură, în sensul externalizării acesteia”.

”Externalizarea acestei activităţi de bază din A.N. Apele Române ar conduce în final la încălcări ale legislaţiei interne şi europene cu risc major de infrigement prin neîndeplinirea obligaţiilor asumate prin programul de aderare la Uniunea Europeană, precum şi a legislaţiei comunitare”, se mai atrată în document.

Ministerul Mediului a anunţat, marţi, cea mai mare reorganizare a instituţiilor din subordine din ultimii 30 de ani, urmând ca unele să fie comasate.

Se înfiinţează Garda Naţională de Mediu, Ape şi Păduri şi Agenţia Naţională pentru Mediu şi Arii Protejate.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, anunţă că unul dintre motivele reorganizarii este ca avizele şi autorizaţiişle să fie obţinute dintr-un singur loc.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.