Emmanuel Macron se află cu spatele la zid după palma primului tur al alegerilor legislative, nevoit să-şi numere cuvintele şi apariţiile, cu riscul de a-şi afunda tabăra şi mai mult, care-i cere ”să tacă”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un cadru macronist din campanie consideră că, la momentul alegerilor dintre cele două tururi, este mai bine să stea la distanţă.

”Nu sunt sigură că azi, dacă preşedintele cheamă un candidat să-i ceară să se retragă, acest lucru ar avea impact”, tună ea.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Aceeaşi constatare o fac alegătorii, în rândul cărora cuvântul preşedintelui pare aproape demonetizat, la şapte ani de la alegerea lui Emmanuel Macron în urma unor apeluri la o ”depăşire” politică şi la un ”nici stânga, nici dreapta”.

”El este mai degrabă un element de respingere al propriului electorat, din care o parte este azi foarte reţinută să-l audă”, relevă Benjamin Morel, un lector de drept public la Universitatea Paris 2.

Începând de duminică seara, mesajele sale sunt distilate cu pipeta, de către un anturaj interpus, luările de cuvânt în faţa camerelor revenind premierului Gabriel Attal.

Într-una dintre puţine sale apariţii publice, şeful statului se plimba purtând o jachetă de piele şi ochelari de soare à la "Top Gun" la Touquet, unde vota, a fost denunţată drept o ”provocare” de către navigatori pe Internet.

”Nu trebuie să ne înşelăm. Extrema dreaptă este cea care este pe cale să aceadă la cele mai înalte funcţii (în stat), nimeni altcineva. Nici măcar un singur vot nu trebuie să ajungă la extrema dreaptă”, a declarat el luni în faţa miniştrilor, potrivit unui participant.

”JOCURI DE APARATE”

Emmanuel Macron, care a atacat furibund ”extrema stângă” înaintea primului tur, cere acum retrageri în toate direcţiile în vederea opririi Partidului Rassemblement national (RN, extremă dreapta).

Fără să citeze Partidul La France insoumise (LFI stânga radicală), el nu a exclus nici retrageri în favoarea candidaţilor acestuia, în cazul în care sunt ”în mod clar democraţi şi republicani”.

”Trebuie să ne amintim că în 2017 şi 2022, în faţă, la stânga, toată lumea a purtat acest mesaj. Fără asta, servitorul vostru şi voi nu am fost fost aici”, a subliniat el în faţa miniştrilor.

Acest mesaj - voluntar ambiguu? - îi împarte tabăra. Fostul premier Edouard Philippe şi ministrul Economiei Bruno Le Maire exclud orice retragere în favoarea LFI.

”Preşedintele nu intră în jocuri de aparate”, le replică un apropiat. ”El doar spune linia: republică, democraţie vs. RN. restul le revine partidelor şi responsabililor de campanie să-l facă”.

Acest mesaj prezidenţial poate fi interpretat diferit de către cei susceptibili, atât la dreapta, cât şi la stânga, să voteze în turul doi cu candidaţii macronişti.

”În ce măsură alegătorii de centru vor urma consemnele?”, subliniază Vincent Martigny, un politolog de la Universitatea Nice Côte d'Azur şi de la Şcoala Plitehnică.

LFI rămâne o sperietoare a multor alegători de dreapta şi centru, la fel ca, uneori, aliaţii lor socialişti, ecologişti şi comunişti din Noul Front Popular (NFP).

”FOARTE ŞIFONAT”

”O jumătate dintre alegătorii Renaissance poate să voteze cu NFP, o jumătate să se abţină”, estimează Vincent Martigny.

În ceea ce-l priveşte pe preşedinte, partida se anunţă la fel de strânsă la 7 iulie, indiferent că intră în coabitare frontală cu RN sau continuă cu un Guvern minoritar şi tehnic, cele mai probabile două scenarii.

”Din punct de vedere juridic, el va fi «limitat». Poate proceda la nominalizări, dar cu aprobarea premierului şi are în principal puterea de a împiedica, în cazul unei coabitări”, subliniază Benjamin Morel. El are, în afară de dizolvare, puteri excepţionale în cazul unei crize grave care ameninţă Naţiunea.

În cazul unui Guvern tehnic, va putea să existe cu uşurinţă pe scena internaţională, invocându-şi un ”domeniu rezervat” în domeniul politicii externe şi apărării.

Spre deosebire de coabitările anterioare, el nu poate, în schimb, să mai candideze în 2027, un lucru care-i reduce marja de manevră, în timp ce potenţiali candidaţi la succesiunea sa îşi ascut deja armele.

”El este responsabil de situaţia provocată prin dizolvarea (Adunării Naţionale), este foarte şifonat în opinia (publică) şi nu mai are trupe”, observă Benjamin Morel.

”Toată lumea din majoritate i-a întors un pic spatele. Aduce un pic a René Coty", un preşedinte din Republica a V-a, declară el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.