Preşedintele Argentinei, Javier Milei, s-a întâlnit săptămâna aceasta cu liderii unora dintre cele mai mari companii tehnologice din lume, într-un turneu în Silicon Valley despre care analiştii spun că este probabil conceput pentru a-i spori profilul internaţional şi a prezenta ţara sud-americană, relatează CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cea de-a şaptea călătorie a sa în străinătate de la preluarea mandatului, la sfârşitul anului trecut, Milei a călătorit la San Francisco luni seara şi de atunci s-a întâlnit cu CEO-ul OpenAI, Sam Altman, şeful Google Sundar Pichai directorul general al Apple, Tim Cook.

Liderul de dreapta şi autodescris drept ”anarho-capitalist” urmează să se întâlnească cu cu CEO-ul Meta Mark Zuckerberg, înainte de a pleca vineri din SUA.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Într-o călătorie separată în SUA luna trecută, Milei s-a întâlnit cu miliardarul din sectorul tehnologiei Elon Musk, la fabrica de maşini electrice a Tesla din Austin, Texas.

Milei a publicat fotografii ale întâlnirilor sale pe platforma de socializare X, săptămâna aceasta, înfăţişându-se în mod obişnuit pe el însuşi cu două degete în sus, alături de directori din domeniul tehnologiei de nivel superior.

Analiştii spun că ofensiva de imagine a lui Milei este probabil concepută pentru a poziţiona Argentina ca un loc atractiv pentru investiţii, datorită sectorului tehnologic şi ecosistemului în creştere al ţării din America de Sud, precum şi promisiunilor de reforme pro-business.

”Argentina găzduieşte, de asemenea, resurse minerale esenţiale, cu a doua cea mai mare rezerve de litiu din lume, precum şi zăcăminte mari (şi neexploatate) de cupru”, a declarat Nicolas Saldias, analist senior pentru America Latină la Economist Intelligence Unit (EIU), pentru CNBC.

”Scoaterea acestor minerale din pământ este esenţială atât pentru economia verde, cât şi pentru firmele tehnologice care au acces fiabil la inputuri esenţiale pentru infrastructura lor de AI.

Dezvoltarea centrelor de date pentru AI va necesita, de asemenea, resurse semnificative de energie şi apă, din care Argentina are din abundenţă.”

Saldias de la EIU a spus că este puţin probabil ca firmele de tehnologie din SUA să investească în Argentina, dacă guvernul nu poate adopta proiectul de lege de reformă ”omnibus” – care a fost redus în mod semnificativ – şi proiectul de lege de reformă fiscală prin Congres.

Agenda de reforme în atenţie

”Călătoria este valoroasă în sine, deoarece, practic, încearcă să pună Argentina în centrul unei conversaţii globale despre dezvoltarea materialelor şi investiţiile în legătură cu tehnologie”, a declarat Mariano Machado, analist principal pentru Americi la Verisk Maplecroft, pentru CNBC, prin telefon. .

”Nu vorbim doar despre aprovizionare, cum ar fi litiu sau cupru, vorbim despre modul în care aceste companii iau decizii cu privire la locul în care să-şi stabilească centrele de reţea şi birourile lor şi altele. Cu toate acestea, se simte că acesta este ca un prim pas în ceea ce priveşte acea conversaţie care nu ar duce neapărat la reacţii imediate din partea companiilor şi investitorilor. Ci mai degrabă o reacţie notată în mod corespunzător, cum ar fi vedem că îţi faci temele, dar trebuie să vedem mai multe pentru a lua o decizie substanţială”, a spus Machado joi.

Milei s-a străduit să pună în aplicare aşa-numita sa agendă de reformă ”a terapiei de şoc”, în ciuda faptului că a spus anterior că nu există alternativă pentru ţară.

La începutul lunii mai, guvernul lui Milei s-a confruntat cu a doua grevă generală în mai puţin de şase luni, lucrătorii din toată ţara fiind furioşi de măsurile de austeritate propuse şi de o criză economică profundă.

Milei a acceptat luni demisia şefului său de cabinet, Nicolas Posse, într-un moment în care guvernul său se luptă pentru a încerca să treacă prin reformele propuse.

”Presumăm că ambele proiecte de lege vor trece la Senat, dar într-o formă diluată. Chiar şi o versiune atenuată ar spori încrederea investitorilor în Argentina şi ar putea determina investitorii majori să-şi deschidă portofelele”, a spus Saldias de la EIU.

”Dacă proiectul de lege este respins, atunci investiţiile probabil nu se vor materializa, iar redresarea economică ar fi lentă, iar guvernul lui Milei ar putea să dea înapoi, deoarece popularitatea sa ar fi în pericol”, a adăugat el.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.