Hamas a acuzat miercuri armata israeliană că a ucis un cameraman care lucra pentru un post de televiziune pe care îl controlează în Fâşia Gaza, cu puţin timp înainte ca Al-Jazeera din Qatar să acuze soldaţii israelieni că l-au rănit pe unul dintre jurnaliştii săi la nord de oraşul Gaza.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Muhammad Al-Tanani, cameraman la Al-Aqsa TV, a fost înmormântat în cursul după-amiezii de colegi la spitalul Al-Ahli din oraşul Gaza, potrivit unui fotograf AFP.

Într-un comunicat, biroul de presă al Hamas a calificat moartea sa drept o „crimă odioasă” şi a acuzat armata israeliană că este „pe deplin responsabilă”, fără a oferi detalii despre circumstanţele morţii sale.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Canalul de ştiri non-stop Al-Jazeera a anunţat că unul dintre cameramanii săi, Fadi al-Wahadi, a fost rănit „de tiruri israeliene în nordul Gazei, devenind al doilea jurnalist Al-Jazeera rănit într-un atac israelian în această săptămână” în teritoriul palestinian devastat de război.

Potrivit unui jurnalist AFP prezent la faţa locului, F. Wahadi a fost rănit de focuri de armă în Jabalia, la nord de oraşul Gaza, în timp ce acoperea operaţiunile militare israeliene în zonă, pe care Israelul a cerut de două ori de duminică civililor să o evacueze.

Starea sa este „critică”, a precizat canalul pe contul său X. Un fotograf AFP l-a văzut pe Wahadi primind îngrijiri de urgenţă la spitalul Al-Ahli.

Armata israeliană nu a răspuns imediat solicitărilor AFP cu privire la aceste două presupuse incidente.

De la începutul războiului declanşat la 7 octombrie 2023 de atacul sângeros fără precedent al Hamas asupra teritoriului israelian din Fâşia Gaza, armata israeliană a declarat în repetate rânduri că nu a vizat niciodată în mod deliberat jurnalişti şi că nu va mai face niciodată acest lucru.

Cu toate acestea, autorităţile israeliene i-au acuzat în mod repetat pe jurnaliştii Al-Jazeera din Gaza că sunt „agenţi terorişti”, acuzaţii negate în mod constant de postul de televiziune, care învinuieşte Israelul că vizează sistematic reporterii săi din Gaza.

De mai mulţi ani, autorităţile israeliene critică public acoperirea de către Al-Jazeera a evenimentelor din Israel şi din teritoriile palestiniene. Aceste critici s-au intensificat de la începutul războiului, iar din luna mai postului i s-a interzis să opereze şi să emită în Israel.

Patru dintre jurnaliştii postului au fost ucişi în Gaza începând din 7 octombrie.

Potrivit ONG-ului de apărare a presei Reporters sans frontieres (RSF), „peste 130 de jurnalişti palestinieni au fost ucişi de forţele israeliene în Gaza”, dintre care „cel puţin 32 [...] au fost vizaţi şi ucişi în timpul serviciului” începând cu 7 octombrie 2023.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.