Uraganul Milton, "extrem de periculos" potrivit autorităţilor, a atins miercuri seara Florida, măturând coasta cu vânturi violente, ploi abundente şi inundând centrul acestei peninsule din sud-estul Statelor Unite.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Milton a atins coasta de vest a Floridei "în apropiere de Siesta Key, în comitatul Sarasota", a scris Centrul american pentru uragane (NHC) în buletinul său de la ora 20.30 (00.30 GMT).

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Retrogradat la sfârşitul zilei la categoria 3 (din 5), dar considerat în continuare "major" de NHC, Milton se aşteaptă să fie "unul dintre cele mai distructive uragane care a lovit Florida în mai bine de un secol", a avertizat miercuri seara Joe Biden.

Aducând „vânturi extreme” şi ploi abundente, Milton a provocat „inundaţii rapide” imediat ce a sosit, se arată în buletinul NHC.

"Furtuna este aici. Este timpul ca toată lumea să stea în casă (...) Staţi în casă şi nu circulaţi", a declarat guvernatorul statului Florida, Ron DeSantis, în cadrul unei conferinţe de presă, chiar înainte de sosirea uraganului.

Milton ar urma să traverseze Florida de la vest la est, potrivit NHC, trecând în special pe lângă oraşul Orlando, unde parcurile tematice Disney World au fost închise la mijlocul zilei. Aeroporturile Tampa şi Sarasota sunt sub alertă.

Tornade au fost observate, de asemenea, în părţile centrale şi sudice ale statului, potrivit Weather Channel.

În zona în care Milton a atins ţărmul, locuitorii s-au adăpostit în amonte, în case sau în centrele prevăzute.

Înainte ca uraganul să lovească Tampa, Randy Prior, în vârstă de 36 de ani, a declarat că era "nervos". "Abia ne revenim" după uraganul Helen, care a lăsat pământul "saturat" cu apă, a spus el.

Într-un alt mare oraş de pe coasta de vest a statului, Fort Myers, Debbie Edwards a subliniat că toată lumea era "neliniştită".

"Parcă s-a instalat stresul post-traumatic", după trecerea unui alt uragan devastator, Ian, în urmă cu doi ani. Dar ea a decis să nu plece.

La două săptămâni după trecerea prin aceeaşi zonă a uraganului Helen, care a provocat moartea a cel puţin 236 de persoane în sud-estul Statelor Unite, dintre care cel puţin 15 în Florida, Milton "va fi o furtună mortală şi catastrofală", a avertizat Deanne Criswell, directoarea Agenţiei federale de răspuns la dezastre (Fema).

De mai multe zile, autorităţile au îndemnat locuitorii din zonele afectate de ordinele de evacuare să plece, insistând că este "o chestiune de viaţă şi de moarte".

Florida, al treilea cel mai populat stat din ţară şi un magnet pentru turişti, este obişnuit cu uraganele.

Însă schimbările climatice, prin încălzirea mărilor, fac mai probabilă intensificarea rapidă a acestora şi cresc riscul unor fenomene mai puternice, potrivit oamenilor de ştiinţă.

Pentru profesorul John Marsham, cercetător în domeniul atmosferei, "multe aspecte legate de Helen şi Milton sunt foarte în concordanţă" cu ceea ce oamenii de ştiinţă anticipează în ceea ce priveşte schimbările climatice.

"Uraganele au nevoie de oceane calde pentru a se forma, iar temperaturile record ale oceanelor alimentează aceste furtuni devastatoare. Aerul cald reţine mai multă apă, provocând ploi mai abundente şi mai multe inundaţii", explică el.

În acelaşi timp, "creşterea nivelului mării ca urmare a schimbărilor climatice duce la inundaţii mai grave".

De mai bine de un an, temperaturile din Atlanticul de Nord au crescut constant până la niveluri record, potrivit datelor Administraţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice din SUA (NOAA).

În timp ce republicanii şi democraţii continuă să se confrunte cu privire la gestionarea de către guvernul federal a celor două uragane, preşedintele american Joe Biden a denunţat "avalanşa de minciuni" a predecesorului său şi candidat la Casa Albă Donald Trump, care acuză administraţia sa că a făcut prea puţin şi prea târziu.

Donald Trump, care face în mod regulat declaraţii de scepticism climatic, îi acuză de câteva zile pe democraţi, fără cea mai mică dovadă, că au "furat bani" de la FEMA pentru a-i "da imigranţilor lor ilegali".

Aceste acuzaţii au fost calificate miercuri drept "periculoase" şi "inadmisibile" de rivala sa pentru alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie, vicepreşedinta Kamala Harris.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.