Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a afirmat, miercuri, la Sarajevo, că România a fost întotdeauna un susţinător ferm al securităţii în Balcanii de Vest şi al parcursului european al Republicii Bosnia şi Herţegovina. ”Misiunea EUFOR Althea, la care contribuim în prezent cu cel mai important contingent, reprezintă un pilon central în eforturile internaţionale pe acest palier. Suntem mândri de contribuţia noastră constantă şi suntem pregătiţi să preluăm comanda EUFOR în 2025, un angajament care reflectă determinarea noastră în această direcţie”, a subliniat el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut, miercuri, la Sarajevo, o întrevedere bilaterală cu omologul său din Bosnia şi Herţegovina, Zukan Helez. Din delegaţia României au făcut parte ambasadorul României la Sarajevo, Anton Păcureţu, locţiitorul pentru operaţii şi instrucţie al şefului Statului Major al Apărării, general-locotenent Iulian Berdilă, comandantul Comandamentului Forţelor Întrunire, general-maior Valerică Vrăjescu, şi viitorul comandant al EUFOR, generalul-maior Florin Barbu, care va prelua comanda operaţiei Uniunii Europene la începutul anului viitor.

Potrivit MApN, agenda discuţiilor a cuprins subiecte privind consolidarea cooperării în domeniul securităţii regionale, cu accent pe misiunea EUFOR Althea, în care România şi-a asumat un rol semnificativ.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

De asemenea, ministrul Angel Tîlvăr a transmis un mesaj de solidaritate persoanelor afectate în urma recentelor inundaţii din Bosnia şi Herţegovina şi a informat că ajutoarele trimise recent de Guvernul României în această ţară ca sprijin umanitar vor fi suplimentate cu materiale şi resurse identificate de Ministerul Apărării Naţionale, care vor fi transportate în cel mai scurt timp către Sarajevo.

De asemenea, în contextul provocărilor tot mai complexe de securitate din regiunea Balcanilor de Vest, Tîlvăr a reafirmat angajamentul ferm al ţării noastre de a contribui activ la eforturile de menţinere a păcii şi stabilităţii în regiune. În acest context, a fost subliniată implicarea substanţială a României în misiunea EUFOR Althea, operaţie a Uniunii Europene menită să sprijine stabilitatea în regiune.

”România a fost întotdeauna un susţinător ferm al securităţii în Balcanii de Vest şi al parcursului european al Republicii Bosnia şi Herţegovina, iar misiunea EUFOR Althea, la care contribuim în prezent cu cel mai important contingent, reprezintă un pilon central în eforturile internaţionale pe acest palier. Suntem mândri de contribuţia noastră constantă şi suntem pregătiţi să preluăm comanda EUFOR în 2025, un angajament care reflectă determinarea noastră în această direcţie”, a declarat Tîlvăr.

Acordul de cooperare bilaterală în domeniul apărării, semnat în iunie 2024, a fost un alt subiect important pe agenda discuţiilor celor doi miniştri. Documentul stabileşte cadrul pentru aprofundarea colaborării militare dintre cele două state, inclusiv aspecte privind instruirea în comun, schimburi de experienţă şi sprijin logistic.

”Acordul nostru bilateral ne oferă instrumentele necesare pentru a construi o cooperare în domeniul militar eficientă”, a subliniat Tîlvăr.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.