AUR a făcut public miercuri textul propriei moţiuni de cenzură, intitulată ”Regimul iohannist – pesedist trebuie oprit!”, în care afirmă că ”am ajuns într-un punct critic”, democraţia este în pericol iminent, iar pe plan economic ne îndreptăm rapid către o nouă criză. AUR foloseşte ca argument împotriva Executivului inclusiv excluderea Dianei Şooacă din cursa pentru Cotroceni. ”Acum, cu alegerile prezidenţiale şi parlamentare care se apropie şi se vor desfăşura aproape simultan, structurile represive ale statului acţionează coordonat pentru a elimina orice formă de opoziţie reală. Decizia de a invalida, într-o şedinţă închisă, o candidatură la funcţia supremă, fără un motiv clar şi într-un mod discreţionar, este o încălcare flagrantă a principiilor statului de drept, indiferent de identitatea candidatului”, se arată în textul moţiunii potrivit căruia ”ne aflăm într-un stat represiv, aproape totalitar, care înăbuşă vocile opoziţiei ”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Cu fiecare acţiune a acestui Guvern de marionete, controlat din umbră de puterea de la Cotroceni şi de interese externe, asistăm la un spectacol sumbru în care democraţia şi statul de drept sunt dispreţuite şi lăsate la cheremul unui grup ce pare decis să orchestreze o veritabilă lovitură de stat. Fie că ne referim la măsurile economico-sociale dezastruoase promovate de acest Guvern, fie la modul arbitrar în care este condusă ţara, prin ordonanţe de urgenţă repetate, toate aceste acţiuni subminează grav democraţia, economia şi fragilizează statul de drept. Am ajuns într-un punct critic. Democraţia este în pericol iminent, iar pe plan economic ne îndreptăm rapid către o nouă criză care, din păcate, va fi suportată tot de cetăţenii români”, afirmă AUR în moţiune.

În opinia AUR, toţi indicatorii majori privind sănătatea unei economii au tendinţe de evoluţie dramatice în ultimul an, reflectând înrăutăţirea mediului economic.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Formaţiunea susţine că pe primele opt luni ale anului, deficitul bugetar s-a dublat faţă de aceeaşi perioadă a anului 2023, de la 42 de miliarde de lei la 81 de miliarde de lei şi că suntem, deja în al cincilea an consecutiv în care Comisia Europeană ne-a introdus procedura de deficit bugetar excesiv.

”Acest deficit bugetar este cauzat de nesăbuinţa cheltuielilor făcute de guvern, nu de veniturile colectate de la cetăţeni şi de la companii”, afirmă reprezentanţii AUR.

AUR reproşează Guvernului Ciolacu şi scăderea sumelor rambursate de Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate şi donaţii, care au totalizat 22,94 mld lei, în scădere cu 18,3%.

”Guvernul a „reuşit”, cu toate acestea, să îşi crească cheltuielile mult mai rapid decât i-au crescut veniturile: - cheltuielile de personal au însumat 105,98 mld lei, în creştere cu 23,8% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent”, remarcă formaţiunea în textul moţiunii de cenzură, reproşând Executivului şi că investiţiile străine directe, pe primele şapte luni ale anului, au atins 3,1 miliarde de euro, în scădere puternică faţă de cele 4 miliarde de euro din perioada corespondentă a anului 2023, că totalul datoriei externe a atins 180 de miliarde de euro, cu 10 miliarde de euro mai mult decât la finalul anului trecut, iar ”datoria publică a crescut nemăsurat”.

AUR mai acuză că ”România a contribuit la Uniunea Europeană cu aproape 8 miliarde de euro, adică am câştigat, net, mai puţin de 2 miliarde de euro”.

TEXTUL INTEGRAL AL MOŢIUNII POATE FI CONSULTAT AICI

Faptul că România a înregistrat în trimestrul al treilea 2024 cel mai ridicat preţ la energia spot din Uniunea Europeană şi ”degradarea continuă” din sectorul construcţiilor, sunt alte aspecte pe care AUR le impută Cabinetului Ciolacu.

”La toţi aceşti indicatori economici se adaugă tendinţele autoritare ale actualei guvernări, care refuză să renunţe la controlul total asupra bugetului naţional. În ultimii 34 de ani, România nu a mai cunoscut asemenea abuzuri electorale cum au fost cele din acest an. Pe 9 iunie, am fost martorii unor alegeri fraudate, organizate neconstituţional prin comasare, pentru ca partidele-sistem, PSD şi PNL, să îşi prelungească influenţa pentru încă un deceniu. Acum, cu alegerile prezidenţiale şi parlamentare care se apropie şi se vor desfăşura aproape simultan, structurile represive ale statului acţionează coordonat pentru a elimina orice formă de opoziţie reală. Decizia de a invalida, într-o şedinţă închisă, o candidatură la funcţia supremă, fără un motiv clar şi într-un mod discreţionar, este o încălcare flagrantă a principiilor statului de drept, indiferent de identitatea candidatului”, se arată în textul moţiunii.

AUR susţine că, în timp ce PSD deţine influenţă asupra Curţii Constituţionale, PNL controlează două ministere cruciale: Justiţie şi Interne.

”Nu am mai trăit astfel de situaţii din 1989. Astăzi, ne aflăm într-un stat represiv, aproape totalitar, care înăbuşă vocile opoziţiei şi descurajează orice încercare de rezistenţă faţă de sistem. Este un atac direct asupra celor care refuză să se supună acestui regim opresiv. Ne putem aştepta ca, în continuarea acestor acţiuni, să urmeze noi măsuri represive din partea statului, pe modelul deciziei recente a Curţii Constituţionale. PSD şi PNL guvernează ţara de aproape 35 de ani, însă în ultimii trei ani am asistat la o deteriorare profundă a statului român, a statului de drept şi a instituţiilor naţionale. Românii nu şi-au dorit ca aceste partide să instaureze o nouă formă de dictatură şi să încalce drepturile fundamentale ale cetăţenilor”, conchid reprezentanţii AUR, făcând apel la un vot pentru ”a pune capăt acestei încercări de instaurare a unei dictaturi pe care PSD şi PNL doresc să o perpetueze pentru încă un deceniu”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.