UniCredit contestă termenii stabiliţi de Banca Centrală Europeană (BCE) pentru ca banca italiană să îşi reducă expunerea faţă de Rusia şi solicită o decizie a Tribunalului General al UE, precum şi o îngheţare a cererii între timp, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Băncile din zona euro încă implicate în Rusia la mai bine de doi ani după ce Moscova a invadat Ucraina au fost supuse unei presiuni crescânde în ultimele săptămâni din partea autorităţilor de supraveghere a UE, precum şi a autorităţilor americane, cu privire la legăturile lor cu această ţară.

Banca Centrală Europeană a scris băncilor europene pentru a cere ”o foie de parcurs clară” pentru ieşirea de pe piaţa rusă.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

În mai, guvernatorul Băncii Italiei şi membru al conducerii BCE, Fabio Panetta, a declarat că băncile italiene ”trebuie să iasă” din Rusia, din cauza riscurilor legate de reputaţie.

UniCredit a declarat că progresele făcute până acum pentru a-şi restrânge activitatea în Rusia au arătat că este ”pe deplin aliniată cu BCE în ceea ce priveşte importanţa reducerii prezenţei sale în Rusia”. Cu toate acestea, ”are îngrijorări cu privire la condiţiile în care trebuie să aibă loc această reducere a expunerii, aşa cum este prevăzut în decizia emisă de BCE, care depăşeşte cadrul legal actual”.

BCE a refuzat să comenteze.

După banca austriacă Raiffeisen, UniCredit are cea mai mare expunere în Rusia, unde conduce o bancă comercială din top 15, printre băncile europene.

Raiffeisen nu are de gând să ia măsuri legale împotriva BCE din cauza cererii de reducere a afacerilor sale legate de Rusia, a declarat luni un purtător de cuvânt pentru Reuters.

”Pentru oricine crede că lupta Ucrainei împotriva Rusiei este importantă pentru securitatea Europei, faptul că UniCredit a rămas în Rusia, a făcut profituri şi acum dă în judecată BCE pentru încercările lor de a o face să plece, acest lucru nu arată bine”, a declarat Nicolas Veron, de la institutul Bruegel din Bruxelles.

UniCredit şi-a redus până acum expunerea transfrontalieră faţă de Rusia cu 91% şi expunerea locală cu 65%, fiind planificate ”alte reduceri substanţiale”.

Băncile europene încă active în Rusia s-au confruntat şi cu presiuni din partea Statelor Unite.

Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat pentru Reuters, în luna mai, că creditorii se confruntă cu ”o mulţime de riscuri” şi Washingtonul se uită la sancţiuni secundare mai puternice asupra băncilor care se dovedesc a ajuta tranzacţiile pentru efortul de război al Rusiei.

”În timp ce această cerere este audiată, UniCredit a cerut o suspendare provizorie a deciziei BCE în aşteptarea procedurii”, a spus UniCredit.

Sancţiunile occidentale împotriva Rusiei au complicat eforturile de ieşire ale băncilor europene prin reducerea numărului de potenţiali cumpărători.

Sub restricţiile impuse de Moscova, o ieşire este acum condiţionată de aprobarea preşedintelui Vladimir Putin.

Banca centrală a Rusiei trebuie să dea şi ea undă verde.

Evidenţiind dificultăţile, o altă bancă italiană, Intesa Sanpaolo, urmează să îşi finalizeze ieşirea, în ciuda faptului că şi-a asigurat decretul prezidenţial care o autoriza să dispună de activele sale ruseşti în septembrie anul trecut.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.