Un studiu recent, realizat de specialişti din mai multe instituţii de cercetare din Australia, subliniază necesitatea unor intervenţii în domeniul sănătăţii care să promoveze un stil de viaţă sănătos şi menţinerea unei greutăţi sănătoase în rândul celor care urmează să fie părinţi. Potrivit analizei, obezitatea la mame dublează riscul de autism la copii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Copiii născuţi din mame cu obezitate au un risc crescut de afecţiuni neuropsihiatrice şi comportamentale, inclusiv tulburarea de spectru autist (TSA) şi tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenţie (ADHD), potrivit unei noi cercetări de la Universitatea din Australia de Sud (UNISA).

Finanţată de Centrul de Cercetare de Excelenţă pentru Sănătate în Preconcepţie şi Sarcină şi realizată în parteneriat cu Universitatea CurtinUniversitatea MonashSAHMRI şi alte instituţii naţionale, revizuirea sistematică şi meta-analiza a mai mult de 3,6 milioane de perechi mamă-copil din 42 de studii epidemiologice a constatat că obezitatea în timpul sarcinii:

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris
  • creşte riscul de ADHD la copii cu 32%.
  • dublează riscul de a dezvolta autism la copii (de 2,23 ori).
  • creşte riscul de tulburări de comportament cu 16%

Studiul a constatat, de asemenea, că obezitatea sau supraponderalitatea maternă înainte de concepţie a fost legată de un risc crescut de ADHD, TSA, tulburări de comportament şi tulburări psihotice, precum şi de un risc crescut cu 30% atât în ceea ce priveşte simptomele de externalizare, cât şi problemele de relaţionare cu colegii.

Dr. Bereket Duko, cercetător principal la UniSA, spune că studiul oferă noi perspective asupra impactului pe termen lung al greutăţii corporale materne asupra sănătăţii mintale a copilului.

„Obezitatea maternă a fost asociată de mult timp cu o serie de rezultate perinatale nefavorabile, inclusiv naşterea prematură, greutatea mică la naştere, naşterea unui copil mort şi este, de asemenea, legată de macrosomie sau greutatea mare la naştere”, spune dr. Duko.

În acest studiu, echipa a examinat excesul de greutate şi obezitatea maternă înainte şi în timpul sarcinii, constatând că ambele sunt legate în mod semnificativ de probleme psihiatrice şi comportamentale la copii mai târziu în viaţă, în special ASD, ADHD şi probleme de relaţionare cu colegii.

„Având în vedere creşterea ratelor globale de obezitate în rândul femeilor de vârstă reproductivă şi numărul tot mai mare de copii identificaţi cu afecţiuni neurodiverse, este important să recunoaştem potenţialele consecinţe pe termen lung ale adipozităţii materne asupra sănătăţii mintale a copilului”.

În Australia, aproximativ una din 150 de persoane suferă de TSA, iar mai mult de 8% dintre copiii cu vârste cuprinse între 4 şi 11 ani sunt diagnosticaţi cu ADHD.

La nivel mondial, una din opt persoane trăieşte cu obezitate.

Dr. Duko spune că rezultatele studiului subliniază necesitatea intervenţiilor care vizează gestionarea greutăţii materne înainte şi în timpul sarcinii.

„Eforturile de sănătate publică care vizează îmbunătăţirea sănătăţii materne ar putea contribui la atenuarea unora dintre riscurile de tulburări neuropsihiatrice şi comportamentale la copii”, completează dr. Duko.

Deşi sunt necesare cercetări suplimentare pentru a explora mecanismele biologice care stau la baza acestor asociaţii, constatările subliniază necesitatea unor intervenţii în domeniul sănătăţii care să promoveze un stil de viaţă sănătos şi greutatea în rândul celor care urmează să fie părinţi.

Studiul va fi publicat în numărul din decembrie al revistei Science Direct.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.