Premierul britanic Keir Starmer a atacat Rusia în legătură cu invazia sa din Ucraina, acuzând ţara că „îşi tratează propriii cetăţeni ca pe nişte bucăţi de carne pe care le aruncă în maşina de tocat”. Vorbind pentru prima dată în Consiliul de Securitate al ONU şi aflat chiar în faţa reprezentantului Moscovei, Keir Starmer a cerut ca Rusia să fie trasă la răspundere pentru invazia din Ucraina şi a întrebat retoric cum mai poate această ţară „să-şi mai arate faţa” la Naţiunile Unite, relatează SkyNews.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Premierul britanic a acuzat Rusia de comiterea „celei mai flagrante încălcări a Cartei (ONU) din ultima generaţie”.

„Invazia Rusiei în Ucraina este ilegală. Ea ameninţă securitatea globală. Şi a provocat suferinţe umane colosale. Peste 35.000 de civili au fost ucişi sau răniţi, şase milioane au fost forţaţi să fugă şi aproape 20.000 de copii ucraineni au fost deportaţi cu forţa - răpiţi, pentru a spune lucrurilor pe nume. Şase sute de mii de soldaţi ruşi au fost, de asemenea, ucişi sau răniţi în acest război. Şi pentru ce?” - a spus premierul britanic, aflat, în sala unde are loc Consiliul de Securitate, chiar faţă în faţă cu reprezentantul Rusiei.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Keir a întrebat cum mai poate Rusia „să-şi arate faţa în această clădire” a ONU, adăugând: „Carta ONU, pentru care se află aici ca să o susţină, vorbeşte despre demnitatea umană - nu despre tratarea propriilor cetăţeni ca pe nişte bucăţi de carne pe care le arunci în maşina de tocat”.

El a chemat la „tragere la răspundere”, spunând Consiliului: „Trebuie să existe tragere la răspundere. Frontierele nu pot fi redesenate prin forţă. Rusia a început acest război ilegal. Trebuie să-l încheie - şi să iasă din Ucraina”, a cerut Starmer.

El a reiterat, de asemenea, apelurile sale pentru încetarea focului în conflictele dintre Israel, Liban şi Gaza, precum şi în Sudan, afirmând că trebuie să existe „soluţii politice care pot rupe ciclurile repetate ale violenţei”.

„În acest moment de intensificare a conflictelor, lumea se uită la acest Consiliu mai mult ca oricând, pentru a oferi un leadership pentru pace, pentru a ne păstra securitatea colectivă şi pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili”, a arătat el. „Regatul Unit îşi va juca întotdeauna pe deplin rolul în îndeplinirea acestei responsabilităţi”, a promis Starmer.

Premierul britanic se va adresa joi şi liderilor mondiali în cadrul Adunării Generale a ONU.

Reuniunea liderilor mondiali la ONU are loc în timp ce Orientul Mijlociu se află în pragul unui război total, iar conflictul cu Rusia face ravagii în Ucraina. Prim-ministrul Starmer îşi va folosi discursul pentru a spune că Regatul Unit revine la „conducerea globală responsabilă”, deoarece este în interesul britanic să abordeze problemele din întreaga lume.

„Războiul, sărăcia şi schimbările climatice se răsfrâng asupra noastră acasă. Acestea ne fac mai puţin siguri, ne afectează economia şi creează fluxuri de migraţie la o scară fără precedent”, va spune el, potrivit SkyNews.

Discursul său de joi urmează intervenţiei de miercuri din Consiliul de Securitate al ONU, în care a criticat Rusia pentru acţiunile sale din Ucraina, afirmând că Vladimir Putin îşi tratează propriii cetăţeni ca pe „bucăţi de carne pe care le aruncă în maşina de tocat”. Rusia, la fel ca Marea Britanie, este unul dintre cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.