”Foarte periculosul” uragan Helene, care a devenit un uragan ”major”, urmează să atingă uscatul joi, la sfârşitul zilei, în Florida, şi să aducă cu el inundaţii ”catastrofale” pe care autorităţile i-au rugat pe locuitori să le ia în serios, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Helene, cu rafale de vânt de 195 de kilometri pe oră, s-a intensificat şi a devenit un uragan de categoria 3 - pe o scală de 5 -, potrivit Centrului american al uraganelor (NHC). El îşi continua traiectoria, deasupra Golfului Mexicului, către nord-vestul Floridei, al treilea cel mai populat stat american.

El urmează să atingă uscatul noaptea, în regiunea Tallahassee, capitala statului, cu aprozimativ 200.000 de locuitori.

În această zonă, ”nimeni nu a văzut o furtună de o asemenea amploare în memoria recentă”, a avertizat joi dimineaţa guvernatorul Floridei, Ron DeSantis. El i-a avertizat pe locuitorii care încă nu au evacuat cu privire la căderi de arbori.

”Nu mă duc nicăieri. Rămân aici. Mă voi baricada”, a declarat AFP Patrick Riickert la Crawfordville, un orăşel situat la aproximativ 30 de kilometri sud de Tallahassee, către coastă.

”Am încredere în credinţa mea şi în faptul că Dumnezeu mă va apăra”, a adăugat acest bărbat în vârstă de 50 de ani, care va rămâne acasă împreună cu soţia şi nepoţii.

Numeroşi locuitori au fugit după ce şi-au protejat ferestrele casei cu panouri de lemn, iar majoritatea magazinelor au închis, au constatat jurnalişti AFP la faţa locului.

Mai la sud, la Alligator Point, pe malul apei, David Wesolowski a făcut ultimele pregătiri înainte să se refugieze la familia sa, la Tallahassee.

Dacă traiectoria urganaului rămâne neschimbată, ”nu va mai arăta la fel aici, e sigur”, a declarat el.

VALURI ”DISTRUCTIVE”

Riscul unei acoperiri de către apa mării îngrijorează puternic, în contextul în care o creştere a apelor ar putea atinge local şase metri în zona de coastă - adică înălţimea unui imobil cu două etaje.

Este vorba despre un ”scenariu la care este imposibil să supravieţuieşti”, iar valuri ”distructive” pot mătura case şi deplasa maşini, trage un semnal de alarmă Mike Brennan, directorul NHC, care cataloghează uraganmul drept ”foarte periculos”.

Rafalele de vânt ar putea să fie, la rândul lor, ”catastrofale”, potrivit acestei agenţii, şi ar putea să afecteze pe uscat.

Autorităţile se aşteaptă, astfel, la întreruperi vaste de curent. Joi la prânz, aproximativ 80.000 de clienţi nu aveau electricitate în Florida, potrivit site-ului poweroutage.us.

Mai multe aeroporturi, inclusiv din Tallahassee şi Tampa, au fost închise.

DĂRÂMĂTURI

Particularitatea lui Helene este că este extrem de întinsă. Mărimea sa face din ea ”unul dintre cele mai mari uragane de deasupra Golfului Mexic din acest secol”, notează un expert, Michael Lowry.

Impactul său se va face astfel resimţit într-o zonă vastă.

Starea de urgenţă a fost impusă în aproape toate cele 67 de comitate din Florida.

Aproximativ 3.500 de militari din cadrul Gărzii Naţionale au fost mobilizaţi, iar 2.000 de militari suplimentari erau disponibili în caz de nevoie, a anunţat de DeSantis.

Fonduri federale au fost deblocate, iar personal era pregătit să ajute în operaţiuni de căutare şi salvare, restabilirea alimentării cu electricitate sau degazarea drumurilor.

”Vor fi multe dărâmături”, a avertizat guvernatorul.

Hrană, apă şi generatoare au fost prepoziţionate, a anunţat Deanne Criswell, şefa agenţiei federale însărcinate cu răspunsul la catastrofe naturale (FEMA).

GEORGIA, TENNESSEE, SOUTH CAROLINA

”Acesta va fi un eveniment care va afecta mai multe state”, a avertizat ea.

În afară de Florida, statele Georgia, Tennessee şi South Carolina vor fi afectate de uragan, inclusiv oraşul Atlanta şi cei cinci milioane de locuitori ai acestuia.

Autorităţile se tem de revărsări bruşte, din cauza unor ploi puternice, şi de posibile scurgeri de noroi sau alunecări de teren în Munţii Apalaşi.

Mai multe uragane au lovit deja Statele Unite anul acesta - ca Beryl şi Debby -, însă mai puţin puternice decât Helene la momentul atingeri uscatului.

Agenţia americană de observaţie oceanică şi atmosferică (NOAA) a avertizat că sezonul uraganelor din acest an - din iunie şi până la sfârşitul lui noiembrie - se anunţă deosbit de agitat, din cauza încălzirii oceanelor, care alimentează aceste furtuni.

Modificările climatice, care încălzesc apele mărilor, fac mai probabilă intensificarea rapidă şi cresc riscul unor uragane mai puternice, potrivit oamenilor de ştiinţă.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.