Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) marchează în acest an un sfert de secol de la începerea activităţii sale instituţionale în anul 1999. Datele statistice arată că bugetul instituţiei a crescut, de la de la 1,8 miliarde lei, în 1999, la 78,5 miliarde, în acest an, în timp ce numărul angajaţilor a scăzut.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) marchează în acest an un sfert de secol de la începerea activităţii sale instituţionale în anul 1999. Momentul respectiv a semnificat şi trecerea de la modelul de finanţare centralizată a sectorului de sănătate, la un model de finanţare adecvat economiei de piaţă, bazat pe relaţii contractuale între finanţator şi furnizorii de servicii medicale/medicamente/dispozitive medicale, precum şi pe plata  serviciilor realizate, indiferent de forma de proprietate a furnizorului, în conformitate cu principiul banii urmează pacientul”, a transmis, joi, într-un comunicat de presă, CNAS.

La 1 ianuarie 1999, o dată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 145/1997 a asigurărilor de sănătate, a început activitatea CNAS şi a caselor de asigurări de sănătate din subordin., iar la 1 octombrie 1999 s-au semnat primele contracte dintre casele de asigurări şi furnizorii de servicii de sănătate.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

”Apariţia sistemului de asigurări sociale de sănătate a permis în timp creşterea finanţării sectorului de sănătate din România şi a numărului de furnizori de servicii medicale pentru persoanele asigurate, facilitând procesul de modernizare a acestui sector. Astfel s-a ajuns ca în anul 2023 să fie furnizat persoanelor asigurate un număr total de 323,8 milioane de servicii de sănătate. Totodată, sistemul de asigurări sociale de sănătate a facilitat dezvoltarea în timp a gamei de servicii medicale de care beneficiază persoanele asigurate, precum şi a gamei de medicamente compensate şi gratuite la care au acces pacienţii”, au mai transmis reprezentanţii instituţiei.

Datele comparative prezentate de aceştia arată dezvoltarea sistemului:

Indicator

1999

2024

Buget total (lei)

1,8 miliarde

78,5 miliarde

Buget total (euro)

1,1 miliarde

15,8 miliarde

Număr total de contracte cu furnizorii

12.983

25.855

Număr medicamente compensate (DCI)

159

925

Personal (număr posturi aprobate) în întreaga ţară

4.028

3.286

 

 

”Este un moment de bilanţ a istoriei sistemului de asigurări sociale de sănătate. În toată această perioadă echipa CNAS şi a caselor de asigurări de sănătate a reuşit să răspundă nevoilor de servicii medicale, medicamente, dispozitive medicale ale persoanelor asigurate. Suntem conştienţi că încă sunt multe nevoi de sănătate neacoperite, că finanţarea sistemului de asigurări sociale de sănătate, în pofida eforturilor depuse, este încă departe de a fi cea optimă. Prin urmare, obiectivul nostru rămâne asigurarea echilibrului şi stabilităţii în acordarea accesului echitabil şi nediscriminatoriu la servicii medicale centrate pe nevoile reale ale oamenilor”, a declarat Valeria Herdea, preşedintele CNAS.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.