Premiul Nobel pentru Literatură a fost atribuit în 2024 scriitoarei sud-coreene Han Kang, 53 de ani, „pentru proza sa poetică intensă care confruntă traume istorice şi expune fragilitatea vieţii umane”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Mats Malm, secretarul permanent al Comitetului Nobel, a făcut anunţul. 

La 53 de ani, Han Kang devine cea de-a 18-a femeie din cei 116 laureaţi ai Premiului Nobel pentru Literatură care primeşte acest premiu. Este primul autor sud-coreean care primeşte această distincţie. Numele ei a lipsit cu desăvârşire de pe listele care îi includeau pe favoriţii Alexis Wright şi compatriotul său Gerald Murnane, Mircea Cartarescu, Ngugi Wa Thiong'o, Thomas Pynchon, Michel Houellebecq.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

UPDATE Han Kang s-a născut în 1970 în oraşul sud-coreean Gwangju înainte de a se muta cu familia la Seul, la vârsta de nouă ani. Ea provine dintr-un mediu literar, tatăl fiind un reputat romancier. Pe lângă scris, s-a dedicat şi artei şi muzicii, ceea ce se reflectă în întreaga sa producţie literară.

Han Kang şi-a început cariera în 1993 cu publicarea unor poezii în revista Literature and Society. Debutul său în proză a avut loc în 1995, cu colecţia de povestiri „Love of Yeosu”, urmată la scurt timp de alte câteva lucrări în proză, atât romane, cât şi povestiri. Printre acestea se remarcă romanul „Your Cold Hands” (2002), în care transpare interesul lui Han Kang pentru artă. Cartea reproduce un manuscris lăsat în urmă de un sculptor dispărut care este obsedat de realizarea unor mulaje din ghips ale corpurilor feminine. 

Marea descoperire internaţională a lui Han Kang a venit cu romanul „The Vegetarian”, 2015. Scrisă în trei părţi, cartea portretizează consecinţele violente care apar atunci când protagonista Yeong-hye refuză să se supună normelor de consum alimentar.

Lucrările lui Han Kang sunt caracterizate de o dublă expunere a durerii, o corespondenţă între chinul mental şi cel fizic.

În opera sa, Han Kang se confruntă cu traume istorice şi seturi invizibile de reguli şi, în fiecare dintre lucrările sale, expune fragilitatea vieţii umane. Ea are o conştiinţă unică a legăturilor dintre trup şi suflet, dintre cei vii şi cei morţi, iar prin stilul său poetic şi experimental a devenit un inovator în proza contemporană, este caracterizarea lui Anders Olsson, preşedinte al Comitetului Nobel. 

UPDATE În 2016, Han Kang a câştigat Man Booker International Prize pentru „The Vegetarian”. În 2023, a câştigat Prix Médicis pentru roman străin cu „ Impossibles adieux”. 

În România, cărţi semnate de Han Kang au apărut la editura ART. În colecţia musai au fost editate: „Vegetariana”, „Disecţie” şi „Cartea albă”, traduse de Iolanda Prodan. 

Premiul este în valoare de 11 milioane de coroane suedeze, adică aproximativ 970.000 de euro.

Alfred Nobel şi-a dezvoltat în tinereţe interese literare care au durat toată viaţa. Biblioteca sa cuprindea o selecţie bogată de cărţi în diferite limbi. În ultimii ani ai vieţii, şi-a încercat norocul ca autor şi a început să scrie ficţiune. Literatura a fost cel de-al patrulea domeniu de premii menţionat de Nobel în testamentul său.

Date şi informaţii

116 premii Nobel pentru Literatură au fost acordate începând cu 1901. În total, 119 persoane au primit Premiul Nobel pentru Literatură în perioada 1901-2022.

Premiul Nobel pentru Literatură nu a fost acordat în şapte ocazii: în 1914, 1918, 1935, 1940, 1941, 1942 şi 1943. În statutul Fundaţiei Nobel se spune: „Dacă niciuna dintre operele luate în considerare nu se dovedeşte a avea importanţa indicată în primul paragraf, premiul în bani va fi rezervat până în anul următor. Dacă, chiar şi atunci, premiul nu poate fi acordat, suma va fi adăugată la fondurile restricţionate ale fundaţiei”. În timpul Primului şi celui de-al Doilea Război Mondial, au fost acordate mai puţine premii Nobel.

Premiul Nobel pentru Literatură a fost împărţit între două persoane doar în patru ocazii. Ultima dată a fost în 1974. Cele patru ocazii în care Nobelul a fost împărţit în literatură au fost: 1904 - Frédéric Mistral, José Echegaray, 1917 - Karl Gjellerup, Henrik Pontoppidan, 1966 - Shmuel Agnon, Nelly Sachs, 1974 - Eyvind Johnson, Harry Martinson.

Până în prezent, cel mai tânăr laureat al premiului pentru literatură este Rudyard Kipling, cunoscut pentru Cartea junglei, care avea 41 de ani când a primit premiul pentru literatură în 1907.

Cel mai în vârstă laureat al Premiului Nobel pentru Literatură până în prezent este Doris Lessing, care avea 88 de ani când a primit premiul în 2007.

17 femei au primit Premiul Nobel pentru Literatură. Scriitoarea suedeză Selma Lagerlöf (1858-1940) a fost prima femeie care a primit premiul, în 1909. Selma Lagerlöf a fost premiată cu cinci ani înainte de a fi aleasă în Academia Suedeză, instituţia care acordă Premiul Nobel şi care este responsabilă de selectarea laureaţilor Premiului Nobel pentru Literatură.

1909 - Selma Lagerlöf, 1926 - Grazia Deledda, 1928 - Sigrid Undset, 1938 - Pearl Buck, 1945 - Gabriela Mistral, 1966 - Nelly Sachs, 1991 - Nadine Gordimer, 1993 - Toni Morrison, 1996 - Wislawa Szymborska, 2004 - Elfriede Jelinek, 2007 - Doris Lessing, 2009 - Herta Müller, 2013 - Alice Munro, 2015 - Svetlana Alexievici, 2018 - Olga Tokarczuk, 2020 - Louise Glück, 2022 - Annie Ernaux.

Două persoane au refuzat până acum Premiul Nobel pentru Literatură: Boris Pasternak în 1958, „a acceptat mai întâi, dar ulterior a fost determinat de autorităţile ţării sale (Uniunea Sovietică) să refuze premiul”, şi Jean Paul Sartre, în 1964, pentru că el refuza în mod constant toate onorurile oficiale.

Nimeni nu a primit Premiul Nobel pentru Literatură de mai multe ori.

În schimb, există o situaţie de acordare postumă. În 1931, Premiul Nobel pentru Literatură a fost acordat postum lui Erik Axel Karlfeldt. Din 1974, Statutul Fundaţiei Nobel stipulează că un premiu Nobel nu poate fi acordat postum, cu excepţia cazului în care decesul a survenit după anunţarea premiului Nobel.

Dag Hammarskjöld a primit, de asemenea, un premiu postum, Premiul Nobel pentru Pace în 1961.

Vineri, va fi anunţat Premiul Nobel pentru Pace, iar luni cel pentru Economie. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.