Revoluţia berii artizanale în România

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În ultimii ani, România a cunoscut o adevărată revoluţie în ceea ce priveşte berea artizanală. Dacă în 2012 existau doar două microberării, până în 2019 numărul acestora a crescut la aproximativ 50, potrivit Asociaţiei Berarii Europei . Această creştere reflectă apetitul românilor pentru produse locale, autentice şi de calitate superioară.

François-Xavier D’Hollander, cofon­dator al unei microberării din Buzău a spus: „Segmentul de bere ar­ti­zanală poate creşte doar printr-un efort comun al pro­du­cătorilor. Noi avem o ofertă variată de produse, însă trebuie să creăm o cere­re, iar pentru asta sunt ne­cesare dezvoltarea seg­men­tului şi eforturi comu­ne de pro­mo­va­re a concep­tului de bere artizanală“

În acord cu aceste cuvinte, micii berari sunt uniţi şi colaborează pentru a creşte cererea de bere artizanală din România. Şi aceste eforturi devin vizibile pentru că una dintre primele berării artizanale din România, care a înregistrat o dublare a cifrei de afaceri în 2024 şi estimează o creştere de peste 40% în 2025

În această industrie îţi face loc şi Carol Beer - o bere artizanală cu personalitate. Carol Beer produce 8 sortimente de bere artizanală, fiecare având culoare, gust şi saţietate diferite. Aceste sortimente, la fel ca şi altele de pe piaţa din România, se remarcă prin faptul că sunt produse în loturi mici, punându-se accentul pe calitate, nu pe cantitate.

Poţi încheia parteneriate cu berăriile

Berea artizanală nu este doar pentru pasionaţii care o savurează acasă sau la terasă, ci şi o oportunitate de colaborare pentru antreprenori, magazine locale sau proprietari de baruri. Mulţi berari artizanali sunt deschişi la parteneriate şi oferă sprijin celor care vor să le distribuie produsele sau să le includă în ofertă. Fie că este vorba de comercianţi care doresc să vândă bere artizanală în magazinele lor, fie de localuri care vor să o aibă în meniu, berăriile oferă soluţii flexibile şi sprijin logistic, inclusiv în ceea ce priveşte livrarea şi materialele promoţionale. Ţi se pune la dispoziţie bere la sticlă, la PET, la butoi (KEG) termoizolant de 10 sau 20 litri sau bere la Draft la 20 sau 30 de litri, pentru care ai şi instalaţia Draft.

 Colaborarea cu o berărie artizanală poate aduce un plus de autenticitate şi calitate oricărui spaţiu comercial sau eveniment.

Care sunt proprietăţile remarcabile ale berii artizanale

Deşi berea artizanală are proprietăţi remarcabile, acestea îţi fac efectul doar dacă este consumată cu moderaţie. În caz contrar, poate face mai mult rău decât bine.

Care sunt acele proprietăţi remarcabile?

Berea artizanală, în special cea nefiltrată, este o sursă importantă de vitamine din complexul B (B1, B2, B6 şi B12), care sunt esenţiale pentru metabolismul energetic şi funcţionarea sistemului nervos. De asemenea, conţine minerale precum magneziu, potasiu şi siliciu, care contribuie la sănătatea oaselor şi a inimii .​

Potrivit Irish Craft Beer Hub, consumul moderat de bere artizanală are beneficii pentru sănătatea pielii şi părului. Însă pot exista şi alte beneficii precum:

1. Vitaminele B

Multe beri artizanale, în special cele preparate cu cereale integrale, sunt bogate în vitamine B, cum ar fi biotina, riboflavina şi niacina, conform studiilor de nutriţie.

2. Antioxidanţi

Hameiul, unul dintre ingredientele cheie în multe beri artizanale, conţine antioxidanţi puternici. Antioxidanţii vă pot proteja pielea de daunele cauzate de radicalii liberi – molecule instabile care pot provoca îmbătrânirea prematură. Hameiul şi malţul din bere sunt surse bogate de antioxidanţi, care ajută la combaterea stresului oxidativ şi la protejarea celulelor corpului. Aceşti antioxidanţi pot contribui la reducerea riscului de boli cardiovasculare .​

3. Beneficii pentru sănătatea oaselor

Siliciul prezent în bere ajută la creşterea densităţii osoase şi la prevenirea osteoporozei. Un consum moderat poate contribui la menţinerea oaselor puternice şi sănătoase.

4. Reducerea riscului de diabet

Cercetările sugerează că persoanele care consumă bere în cantităţi moderate au un risc mai mic de a dezvolta diabet de tip 2, datorită efectelor sale pozitive asupra sensibilităţii la insulină .

5. Promovează sănătatea cardiovasculară: Studiile arată că un consum moderat de bere poate reduce riscul de boli cardiovasculare, datorită efectului său de creştere a nivelului de colesterol „bun” HDL şi de prevenire a formării plăcilor de aterom.

6. Sprijin pentru digestie: Berea poate stimula producţia de acid gastric, facilitând astfel digestia. Hameiul din bere are, de asemenea, proprietăţi antibacteriene, care pot contribui la sănătatea tractului digestiv.

O cultură înfloritoare

În România, berea artizanală nu este doar o băutură, ci a ajuns deja o expresie a creativităţii şi pasiunii berarilor locali. Fiecare sticlă spune o poveste, fiecare gust oferă o experienţă unică. Pe măsură ce tot mai mulţi români descoperă şi apreciază aceste produse, cultura berii artizanale continuă să înflorească, aducând cu sine nu doar arome noi, ci şi beneficii pentru sănătate.​

Berea artizanală merită apreciată deoarece reprezintă o combinaţie armonioasă între tradiţie şi inovaţie, gust şi sănătate. Savurată cu moderaţie, ea poate fi nu doar o plăcere culinară, ci şi un aliat al bunăstării noastre.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.