Premiul Nobel pentru Literatură 2024 va fi anunţat joi, la ora 14.00, de Academia Regală Suedeză.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Iată lista ultimilor zece câştigători:

2023: Jon Fosse (Norvegia) „pentru piesele şi prozele sale inovatoare care au dat glas celor de nespus”.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

2022: Annie Ernaux (Franţa) pentru „curajul şi acuitatea clinică cu care descoperă rădăcinile, distanţele şi constrângerile colective ale memoriei personale”.

2021: Abdulrazak Gurnah (Marea Britanie) pentru „relatarea sa empatică şi intransigentă a efectelor colonialismului şi a destinului refugiaţilor prinşi între culturi şi continente”.

2020: Louise Glück (SUA) „pentru vocea sa poetică distinctivă, care, prin frumuseţea sa austeră, face universală existenţa individuală”.

2019: Peter Handke (Austria) „pentru opera sa influentă care, cu ingeniozitate lingvistică, a explorat periferia şi singularitatea experienţei umane”.

2018: Olga Tokarczuk (Polonia) „pentru o imaginaţie narativă care, cu pasiune enciclopedică, simbolizează trecerea graniţelor ca formă de viaţă”.

2017: Kazuo Ishiguro (Marea Britanie) „care a dezvăluit, în romane de o puternică forţă emoţională, abisul din spatele simţului iluzoriu al conectării noastre cu lumea”.

2016: Bob Dylan (SUA) „pentru crearea unor noi moduri de expresie poetică în cadrul marii tradiţii a muzicii americane”.

2015: Svetlana Aleksievici (Belarus) „pentru scrierile sale polifonice, un monument dedicat suferinţei şi curajului în epoca noastră”.

2014: Patrick Modiano (Franţa) „pentru arta memoriei cu care a evocat cele mai insesizabile destine umane şi a dezvăluit lumea Ocupaţiei”.

Alfred Nobel a avut interese culturale vaste. În timpul tinereţii sale, şi-a dezvoltat interesele literare care au durat toată viaţa. Biblioteca sa cuprindea o selecţie bogată de cărţi în diferite limbi. În ultimii ani ai vieţii sale, şi-a încercat norocul ca autor şi a început să scrie ficţiune. Literatura a fost cel de-al patrulea domeniu de premii menţionat de Nobel în testamentul său.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.