Statele Unite îşi modifică prioritatea livrărilor de rachete achiziţionate prin contract de alte state - pe care le amână cu 16 luni - şi urmează să furnizeze rachetele care ies de pe linia de producţie Ucrainei, anunţă într-un comunicat Casa Albă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Acest lucru va garanta că suntem în măsură să furnizăm Ucrainei rachetele de care are nevoie pentru a-şi menţine stocurile într-un moment-cheie al războiului, către sfârşitul verii şi la toamnă”, a declarat joi presei un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate (NSC) de la Casa Albă, John Kirby.

Astfel, ”livrările acestor rachete celorlalte ţări care aşteaptă acum la coadă urmează să fie amânate”, a anunţat el.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

El a anunţat că aceste ţări urmează să-şi  primească armamentul comandat, subliniind însă că ”termenele de livrare vor fi un pic mai lungi”.

Reprezentantul NSC a anunţat că Statele Unite şi-au informat toţi clienţii cu privire la această ”măsură extraordinară”.

”Depunem eforturi să minimizăm orice impact negativ” asupra acestor ţări afectate de acestă măsură, a dat asigurări John Kirby.

”Dacă oricare dintre ceilalţi parteneri ai noştri s-ar afla într-o bună zi într-o situaţie asemănătoare Ucrainei, am face, la fel, eforturi extraordinare pentru a-i susţine securitatea”, a subliniat el.

El a dat asigurări că această decizie a SUA arată angajamentul Washingtonul de a-şi susţine ”partenerii” atunci când se află într-un ”pericol existenţial”.

”Statele Unite sunt consideră că aceasta este cea mai bună linie de conduită în susţinerea Ucrainei, garantând totodată că ceilalţi parteneri îşi vor prmi rachetele şi capacităţile de apărare aeriană pe care s-au angajat să le cumpere, cu o amânare”, a declarat el.

El a anunţat că ”multe” dintre statele ale căror comenzi de armament au fost amânate ”au susţinut deplin această decizie”.

Întrebat de Bloomberg dacă amânarea livrării unor sisteme de tip PATRIOT, va dura ”săptămâni, luni sau ani”, Kohn Kirby a răspuns că Statele Unite preconizează primele livrări către Ucraina, în baza acestei ”repriorioritizări”, ”în săptămânile următoare”.

”Cu siguranţă, până la sfârşitul verii, Ucraina va începe să vadă primele livrări” de sisteme de tip PATRIOT.

El a adăugat că nu poate preciza întîrzierea în cazul fiecărei ţăriamânate  în parte, ”pentru că este vorba despre contracte individuale”.

”Am comunicat cu aceste ţări şi vom continua să o facem, vom face tot ceea ce putem pentru a minimiza întârzierea cât mai mult posibil”, a adfăugat el.

”Însă fiecare ţare are circumstanţe diferite, în funcţie de cât de mult a comdadat şi în funcţie de nevoile pe care le are în domeniul autoapărării”, a precizat John Kirby.

El a subliniat că ”amploarea livrărilor Ucrainei se va întinde pe o scară mare şi îi va furniza suficiente capacităţi pentru restul acestui exerciţiu bugetar şi, bineînţeles, al viitorului exerciţiu bugetar”.

”Aşadar, aproximativ 16 luni se vor afla în centrul termenului necesar pentru a completa invetanriul Ucrainei. Iar apoi, după asta, ţările cărora le-am cerut amânarea, vor începe să-şi vadă livrările”, a precizat Jojn Kirby.

”PROFUND ÎNDATORAT”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a declatrat ”profund îndatorat” lui Joe Biden după acordarea acestei priorităţi.

D-acum, rachete antiaeriene - sisteleme de tip PATRIOT şi NASAM - care sunt depozitate şi produse în Statele Unite şi care sunt destinate expedierii vor fi livrate cu prioritate Ucrainei, iar ţările aliate Statelor Unite care le-au cumpărat urmează să aştepte cu răbdare pe perioada de întârziere, în pofida faptului că au semnat contracte în prealabil.

Casa Albă nu a precizat care sunt aceste ţări.

Însă aproximativ şase ţări din Europa şi Orientul Mijlociu cumpără din Statele Unite rachete de tip Patriot.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a dat asigurări că nici Taiwanul şi nici Israelul nu sunt vizate de această măsură şi că livrările lor sunt asigurate fără întârzieri.

Casa Albă a dat astfel curs unei cereri a Ucrainei.

Volodimir Zelenski i-a cerut în ultimele luni neîncetat lui Joe Biden să accelereze livrările de rachete antiaeriene de care Ucraina are o nevoie vitală pentru a-şi apăra oraşele şi infrastructura energetică.

Având în vedere numărul limitat de muniţie disponibilă - şi în curs de producţie -, Statele Unite au decis să amâne livrări prevăzute către alte ţări, o decizie dificilă, dar necesară, având în vedere că Ucraina pregăteşte în prezent apărarea Ceasiv Iar, un oraş strategic pe frontul de est, o ”uşă” către marile oraşe miniere din Donbas.

Moscova vizează această localitate - în prezent în ruină - cu scopul de a înainta către Hramatorsk, principalul oraş aflat sub control ucrainean  în regiune, ”garnizoana” frontului de est.

Un bombardament rus s-a soldat vineri, în regiune, cu cinci morţi şi 11 răniţi, a anunţat poliţia ucraineană, care acuză Rusia de faptul că a foslost diverse tipuri de muniţie împotriva localităţii Mîkolaivka, inclusiv bombe planante.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.