Mii de oameni din sudul Spaniei sunt aşteptaţi să iasă sâmbătă pe străzile din Málaga, la cel mai recent dintr-o serie de proteste faţă de turismul de masă, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Manifestanţii din popularele destinaţii andaluze din Granada, Sevilla şi Cádiz se vor alătura celor din oraşul mediteranean, după protestele recente din insulele Canare şi Baleare, un alt protest fiind programat o săptămână mai târziu la Barcelona.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Având în vedere că numărul de vizitatori în Spania este estimat să depăşească 100 de milioane în acest an, mai mult decât dublul populaţiei ţării, există un sentiment din ce în ce mai putermic, chiar şi în cadrul industriei turismului, că lucrurile au atins un punct critic.

Plângerile variază de la cele referitoare la saturarea spaţiului public şi a facilităţilor precum transportul public până la distrugerea afacerilor locale, dar esenţa problemei este legată de locuinţe. Afacerile extrem de profitabile cu apartamente turistice au epuizat fondul de locuinţe şi i-a alungat pe localnici.

Málaga, până de curând un punct de plecare pentru vizitatorii staţiunilor din Costa del Sol, a devenit o destinaţie în sine, trecând printr-un proces rapid de gentrificare care îi scoate pe rezidenţi din casele lor. Catherine Powell, şefa Airbnb, a declarat că oraşul este destinaţia cea mai căutată.

„Oamenii care lucrează în industria turismului nu îşi permit chiria în propriul oraş. Atâta timp cât locuinţa este văzută ca un activ comercializabil, nu va exista o soluţie”, a spus Curro Machuca de la sindicatul chiriaşilor din Málaga. „Credem că a baza economia din Málaga pe o monocultură a turismului este nesustenabil şi acesgt lucru trebuie să se schimbe”, a adăugat el.

Olalla Luque Colmenero de la grupul de presiune din Granada Albayzín Habitable, care militează pentru cartierul istoric Albayzín al oraşului, un sit înscris în patrimoniul mondial UNESCO, a declarat că locuitorii sunt cheia zonei.

„Este foarte bine să fii un sit al patrimoniului mondial, dar nu este vorba doar despre arhitectură; Moştenirea sunt oamenii şi tradiţiile lor, precum şi aspectul social, care este ceea ce pierdem”, a spus ea, adăugând că boom-ul apartamentelor turistice a făcut ca practic să nu existe locuinţe de închiriat în zonă. „Turismul este important pentru oraş, dar la ceea ce ne opunem este turismul care împinge oamenii afarămdin casele lor”, a explicat ea.

Primarul Barcelonei, Jaume Collboni, a făcut săptămâna trecută prima pagină a ziarelor când a anunţat că licenţele pentru cele 10.000 de apartamente turistice legale ale oraşului nu vor fi reînnoite când vor expira în 2028. Se aşteaptă ca şi alte oraşe să-i urmeze exemplul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.