International Work Finder este unul dintre liderii de piaţă în recrutarea şi managementul resurselor umane din România, specializându-se în aducerea forţei de muncă din afara Uniunii Europene, din ţări precum Sri Lanka, Nepal, Filipine,India, Egipt, Cuba, etc. În 2023, grupul a raportat o cifră de afaceri de peste 12,3 milioane de euro, în creştere de 5,5 ori faţă de anul precedent.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De la înfiinţarea sa în 2017, Internaţional Work Finder a adus în România peste 15.000 de angajaţi, oferind soluţii complete de recrutare, plasare, integrare, leasing şi outsourcing de personal. 

Am discutat cu Melania Pop, Business Development Manager, despre industriile cu cel mai mare deficit de personal, costurile angajaţilor asiatici şi profilul lor. 

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Cum arată piaţa de resurse umane în 2024, din perspectiva voastră şi a clienţilor voştri?

În 2024, piaţa de resurse umane se confruntă cu provocări semnificative, în special din cauza deficitului de personal în multe industrii. Multe companii din România au dificultăţi în a găsi muncitori calificaţi şi necalificaţi, în principal din cauza emigrării masive a românilor către ţările vestice. Potrivit statisticilor, aproximativ 6 milioane de români trăiesc şi lucrează în străinătate, ceea ce a creat un gol considerabil pe piaţa forţei de muncă internă. Pentru a compensa aceste plecări, trebuie să ne orientăm către personal non-UE, asigurând astfel continuitatea operaţiunilor şi dezvoltarea afacerilor noastre.

Care sunt industriile cu cel mai mare deficit de personal?

Industriile cu cel mai mare deficit de personal sunt construcţiile, automotive, logistică şi curierat - cu tot ceea ce presupun aceste industrii, de la ambalatori, la manipulanţi -, HoReCa, sortare deşeuri şi agricultură. 

Acestea absorb foarte mulţi angajaţi şi ne generează cereri constante. De exemplu, până la finalul anului, vom avea peste 3.500-4.000 de angajaţi în depozite şi departamente de livrări. În zona de construcţii, avem deja 2.000 de angajaţi şi urmează să aducem 700 de muncitori calificaţi în următoarele luni. Aceştia vor lucra ca zidari, dulgheri, fierari etc. 

În HoReCa, sunt peste 2.000 de angajaţi, care lucrează atât în bucătării, dar şi în front office, interacţionând cu clienţii. Unii dintre aceştia au învăţat limba română şi au fost promovaţi în funcţii de conducere.

Industria producătoare de piese auto este şi ea bine reprezentantă atât la nivel de nevoie, cât şi în portofoliul nostru, întrucât lucrăm cu Continental, o multinaţională pentru care am furnizat, până în prezent, peste 1.000 de angajaţi, pentru cele 3 fabrici din România. 

Un domeniu care câştigă mult teren, datorită noilor reglementări europene, este cel al reciclării şi sortării de deşeuri, unde puţini români vor să lucreze, aşa că suntem nevoiţi să aducem personal non-UE. Avem deja peste 1.300 de angajaţi în această industrie. 

Care credeţi că sunt motivele pentru care există acest deficit de personal, dincolo de faptul că mulţi români aleg să emigreze în ţările vestice?

Un factor important este absenţa şcolilor profesionale. În România, sistemul educaţional nu pune suficient accent pe formarea profesională, ceea ce duce la o lipsă de muncitori calificaţi. Mulţi tineri nu sunt pregătiţi pentru a ocupa astfel de poziţii, iar cei care sunt, preferă să plece în străinătate pentru salarii mai bune şi condiţii de muncă mai atractive.

Există şi afaceri care au nevoi sezoniere? Care sunt opţiunile lor?

Da, multe afaceri au nevoi sezoniere, cum ar fi depozitele, retailul/e-commerce-ul şi curieratul, care sunt foarte solicitate în perioadele de Black Friday şi de Crăciun/Paşte. În cadrul International Work Finder, deja pregătim sezonul de Black Friday, având peste 500 de angajaţi care urmează să vină în ţară pentru a lucra în depozite şi peste 400 pe zona de livrări şi curierat. Companiile au înţeles că este necesar să îi aducă din timp, pentru a-i integra în colectiv şi a se asigura că aceştia cresc randamentul echipei şi capacitatea de procesare a comenzilor în perioadele de vârf.

Astfel de companii pot alege să recruteze prin intermediul nostru şi să angajeze pe companiile proprii, ceea ce se întâmplă de cele mai multe ori, sau să apeleze la serviciile noastre de outsourcing. Având în vedere că vorbim despre industrii în creştere, unde e mereu nevoie de personal, companiile care au un plan de dezvoltare şi o viziune pe termen lung, aleg să recruteze. Cei care vor personal doar pentru anumite intervale apelează la outsourcing fiindcă le oferă flexibilitatea de a-şi adapta forţa de muncă în funcţie de nevoi fără a-şi lua un angajament pe termen lung.

Zona de HoReCa, de asemenea, are nevoie de personal sezonier, pe perioada verii, la mare, sau pe perioada iernii, la munte, în staţiunile de ski. În agricultură, la fel, există perioade mai încărcate, primăvara şi toamnă. 

Cum arată portretul angajatului non-UE, recrutat de International Work Finder? La ce criterii sunteţi atenţi, atunci când recrutaţi, pentru a vă asigura că aduceţi persoane de încredere? 

Portretul angajatului non-UE recrutat de International Work Finder variază în funcţie de industrie. Pe zonele de construcţii, curierat, livrări, logistică şi sortare deşeuri, cei mai mulţi dintre ei sunt bărbaţi, cu vârste între 30 şi 40 de ani, cu forţă de muncă considerabilă. În HoReCa, avem un procent mare de femei, cu vârste similare. Cei mai mulţi sunt căsătoriţi şi sunt persoane stabile, care îşi doresc să vină şi să rămână în România pentru a-şi întreţine familiile extinse. În cadrul interviurilor pe care le susţinem, ne asigurăm că aceştia au experienţă internaţională şi că au locuit în alte ţări, fiind familiarizaţi cu diverse culturi şi religii, şi deschişi să se integreze în comunităţile din care fac parte. Astfel, ne asigurăm că personalul pe care îl aducem va avea o rată de retenţie de 100% pentru minim 2 ani în companie şi că va contribui la creşterea eficienţei şi randamentului clienţilor noştri.

Care sunt salariile angajaţilor non-UE? Sunt ele mai mici decât cele ale românilor?

Salariile angajaţilor non-UE sunt echivalente cu cele ale angajaţilor români pentru poziţii similare. La International Work Finder, ne asigurăm că tot personalul, indiferent de naţionalitate, primeşte o remuneraţie corectă şi echitabilă. 

Dacă ne uităm şi la cheltuielile adiţionale - recrutare, cazare, transport, integrare -, deja ajungem la un cost total mai mare, decât pentru un român. Acesta este, însă, compensat de beneficiile pe care companiile le au, cum ar fi stabilitatea pe termen lung, disponibilitatea de a lucra ore suplimentare şi motivaţia ridicată. 

Câţi angajaţi aduceţi anual?

Până în prezent, am adus 15.000 de angajaţi non-UE în România, în cei 7 ani de activitate, dar, având în vedere cererea ridicată, ne propunem să creştem la 10.000 / an, în fiecare dintre următorii 5 ani. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.