Preşedintele Vladimir Putin a declarat vineri că Rusia ar trebui să reia producţia de rachete cu rază medie şi mai scurtă de acţiune înzestrate cu focoase nucleare şi apoi să se gândească unde să le desfăşoare, după ce Statele Unite au adus rachete similare în Europa şi Asia, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mişcarea lui Putin ar îngropa în cele din urmă tot ceea ce a mai rămas din unul dintre cele mai semnificative tratate de control al armelor din timpul Războiului Rece, pe fondul temerilor că cele mai mari două puteri nucleare ale lumii ar putea intra într-o nouă cursă a înarmărilor împreună cu China.

Când Mihail Gorbaciov şi Ronald Reagan au semnat în 1987 Tratatul privind forţele nucleare cu rază intermediară de acţiune (INF) a fost prima dată când superputerile au convenit să îşi reducă arsenalele nucleare şi au eliminat o întreagă categorie de arme nucleare.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Statele Unite, sub conducerea fostului preşedinte Donald Trump, s-au retras oficial din Tratatul INF în 2019, după ce au declarat că Moscova a încălcat acordul, o acuzaţie pe care Kremlinul a negat-o în mod repetat şi a respins-o ca fiind un pretext.

Rusia a impus apoi un moratoriu asupra propriei dezvoltări de rachete interzise anterior de Tratatul INF - rachete balistice şi de croazieră terestre cu rază de acţiune între 500 km şi 5.500 km. Putin a declarat că Rusia s-a angajat să nu desfăşoare astfel de rachete, dar că Statele Unite au reluat producţia acestora, le-au adus în Danemarca pentru exerciţii şi le-au dus, de asemenea, în Filipine. "Trebuie să răspundem la acest lucru şi să luăm decizii cu privire la ceea ce va trebui să facem în această direcţie în continuare", a spus Putin în Consiliului de Securitate al Rusiei, declaraţii care au fost transmise de televiziunea publică. "Aparent, trebuie să începem să producem aceste sisteme de atac şi apoi, pe baza situaţiei reale, să luăm decizii cu privire la locul unde - dacă este necesar, pentru a ne asigura siguranţa - să le amplasăm", a adăugat el.

Rusia şi Statele Unite, de departe cele mai mari puteri nucleare, şi-au exprimat regretul cu privire la dezintegrarea tratatelor de control al armelor care au încercat să încetinească cursa înarmărilor în Războiul Rece şi să reducă riscul de război nuclear.

În 2018, Trump a declarat că doreşte să pună capăt Tratatului INF din cauza a ceea ce el a spus că au fost ani de încălcări ruseşti şi a preocupărilor sale cu privire la arsenalul de rachete cu rază intermediară al Chinei. Putin a declarat în trecut că retragerea Statelor Unite ar declanşa o nouă cursă a înarmărilor.

Statele Unite au acuzat public dezvoltarea de către Rusia a rachetei de croazieră cu lansare terestră 9M729, cunoscută în NATO ca SSC-8, ca fiind motivul pentru care au părăsit Tratatul INF.

În propunerea sa de moratoriu, Putin a sugerat că Rusia ar putea accepta să nu desfăşoare rachetele în exclava Kaliningrad de pe coasta baltică.

De la ieşirea din pact, Statele Unite au testat rachete cu un profil similar.

Putin a declarat la începutul acestei luni că ar putea desfăşura rachete convenţionale în locuri de unde ar putea lovi Statele Unite şi aliaţili lor europeni dacă aceştia permit Ucrainei să lovească mai adânc în teritoriul Rusiei cu arme occidentale cu rază lungă de acţiune.

În declaraţiile sale de vineri, Putin nu a dat nicio indicaţie cu privire la locul în care ar putea fi amplasate rachetele.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.