Interviu acordat de către Gabriel SINCU, Country Manager TMF România
TMF România este unul dintre liderii pieţei de contabilitate, conformare fiscală şi salarizare. Să te menţii în top, este o adevărată provocare. Cu atât mai mult cu cât vremurile se schimbă constant. Dacă ne raportăm la anul în curs, considerăm că domeniul contabilităţii s-a aflat în fruntea segmentelor predispuse cel mai mult la schimbări deloc “uşoare”. În contextul globalizării, cum se înfăţişează sistemele din România? Încă este un haos ce tinde spre normalizare? Ce reprezintă, în fapt, normalizarea?
Într-adevăr, deşi principiul contabilităţii în partidă dublă a rămas acelaşi de la sfărşitul sec. XV când a fost enunţat de Luca Paciolo, în meseria noastră singura constantă o reprezintă schimbarea continuă, fie că vorbim de modificări impuse local sau de alinierea la tendinţele globale. România este un „caz special” întrucât pe lângă proasta tradiţie a schimbării legislaţiei fiscale aproape la fiecare final de an, guvernanţii noştri se simt bine în postura de „early addopters” când vine vorba de noi reglementări internaţionale. Aşa că am fost printre primele ţări din partea asta de lume care au implementat dosarul standard de audit fiscal (SAF-T), e-transport, e-factura sau spaţiul privat virtual în comunicarea autoritate-contribuabil. Din păcate, gradul de colectare a impozitelor a rămas în continuare printre cele mai mici din UE, singurul rezultat palpabil fiind costurile de conformare mai mari pentru contribuabili şi stres suplimentar pentru noi, contabilii şi fiscaliştii. Suntem cred unici în lume în condiţiile în care în vara lui 2024 a avut loc un meeting al contabililor împotriva birocraţiei!
Normalizarea trebuie să vină în primul rând din stabilitate legislativă, guvernanţii trebuie să ne lase timp „să ne aşezăm” pentru că deocamdată nici noi, nici fiscul, nu înţelegem prea bine ce ni se întâmplă.
Dacă în anii ’90 profesorul dumneavoastră replica: “Dacă nu intrăm noi în Europa, o să dea Europa peste noi”. Cum stau lucrurile la final de 2024? Ne-am “internaţionalizat” suficient încât să ne aliniem la standardele Europene, să ne simţim parte integrată din acestea sau încă mai avem cozi la ghişee?
Îndrăznesc să afirm că am trecut de etapa „declaraţiile on-line se depun la etajul 2”, iar România a făcut mulţi paşi înainte pe drumul modernizării (şi) în domeniul contabil şi fiscal. Desigur, mai avem mult de lucru, eficientizarea sistemului de administrare fiscală fiind în continuare un obiectiv important pe masa givernului. TMF realizeză în fiecare an un studiu al complexităţii modului în care se fac afaceri în ţările în care compania operează, un clasament mondial al birocraţiei, cum îmi place mie să spun. România, din păcate, nu stă foarte bine aici – în 2024 am fost pe locul 20 din 79 de jurisdicţii, unde pe locul unu (cea mai mare birocraţie) este Grecia, iar pe ultimele trei locuri (cele mai relaxate jurisdicţii) se află Danemarca (77), Curacao (78) si Insulele Cayman (79). Ce este însă mai ingrijorător este faptul că ţara noastră urcă în acest clasament, în urma noastră rămânând Ungaria, Slovacia Austria sau Bulgaria, locuri care pot fi preferate de investitori în căutare de linişte şi stabilitate şi unde ar putea prefera să îşi ducă banii.
“Professional judgment”, analiză, sinteză; sunt trei dintre noile forme pe care cuvântul “contabil” şi le-a însuşit în urma vreme. Asta, deoarece funcţiile repetitive au fost înlocuite de sisteme tehnologice. Discutăm aşadar despre o “reorganizare” la nivel intern şi vă întrebăm direct: s-a perpetuat lipsa unei baze de profesionişti pentru recrutare?
Circula pe social media o fotografie cu un afiş pe peretele unui restaurant care spunea: „Vă rugăm să vă purtaţi frumos cu angajaţii noştri, clienţi mai găsim!!!”. Pare o glumă, dar din păcate aceasta este realitatea mai peste tot în domeniul serviciilor. Oameni pregătiţi şi dornici să facă o carieră în domeniu sunt tot mai greu de găsit. Automatizarea şi introducerea roboţilor rămâne momentan mai mult o invenţie de marketing decât o rezolvare reală a unor probleme. Din experienţa personală, pot spune că dacă nu vorbim de foarte mari de date, lucrurile se pot rezolva mult mai uşor de un om decât de un robot. Desigur, lucrurile evoluează rapid şi în câţiva ani e posibil să îmi schimb părerea, dar deocamdată cea mai importantă investiţie a noastră este în factorul uman. Ţinem deschise toate canalele de comunicare cu universităţile, pentru a identifica din timp oamenii buni, cu potenţial şi cu dorinţă de dezvoltare. Iar dacă printre atributele lor se numără şi lucrul cu noile tehnologii, suntem cu atât mai mulţumiţi că i-am adus în mijlocul nostru pentru că viitorul le aparţine!
Ştim cu toţii că România nu este cel mai bun exemplu în materie de stabilitate legislativă. La ce “surprize” să se aştepte mediul de afaceri local în anul ce bate la uşă?
Evident, cele mai neplăcute surprize ne aşteptăm să vină în zona de fiscalitate. Margaret Thatcher spunea la un moment dat ca „problema socialismului este că până la urmă se termină banii altora”. Mă tem că după „petrecerea” la care asistăm acum, după ce se termină alegerile, va trebui să împărţim între noi, nota de plată. Mai clar spus, cu siguranţă vor fi creşteri de impozite şi măsuri de austeritate, rămâne doar să vedem cum vor fi ele distribuite în societate.
Ce calificativ acordaţi României la “extemporalul” ce tratează subiecte precum: dezvoltarea business-urilor (implicit susţinerea acestora), investiţii, resurse umane?
Una din legile lui Murphy spune ca un optimist nu poate fi niciodată surpins în mod plăcut, pentru că priveşte totul de o manieră pozitivă. Eu am să fiu cel care se uită acum la jumătatea goală a paharului, spunând că avem mult loc de mai bine. Dacă mediul privat încearcă să se adapteze, să se reinventeze şi să profite de orice oportunitate, aşteptăm ca autorităţile să schimbe abordarea, dintr-una pasiv-agresivă într-una de susţinere a iniţiativei private, care să ne aducă tuturor progres şi bunăstare. În definitiv, avem o fiscalitate atractivă, tot ce mai trebuie făcut este să ajustăm (la modul serios) adminsitrarea fiscală. Dacă fiscul nu va mai fi o piedică ci un partener, aşa cum se întâmplă în economiile dezvoltate, atunci oamenii se vor concentra pe ce ştiu să facă mai bine, vor lăsa conformarea contabilă şi fiscală în seama noastră, economia va creşte iar statul va putea încasa impozite mai mari nu mărind taxele ci mărind numărul de contribuabili şi încurajandu-i să câştige mai mult, crescând astfel si baza de impozitare.
Cum arată viitorul spre care ne îndreptăm, la nivel macro?
Mă tem că din poziţia în care mă aflu nu am o privire de ansamblu, care să îmi permită să vin cu un punct de vedere pertinent. Tot ce pot spune este că dacă fiecare dintre noi ne facem treaba in cel mai bun mod, în zona noastră de acţiune, nu avem cum să nu progresăm şi să ne fie mai bine. Vedem şi factori externi, destabilizatori, dar pe aceştia nu putem să îi combatem decât investind în educaţie. Un om educat e mai greud e manipulat decât un analfabet funcţional.
Păstrăm nota pozitivă la final: care sunt planurile pe care TMF România le pune pe masă pentru anul ce anunţă majore schimbări?
Planurile noastre pornesc întotdeauna de la clienţii noştri. Încercăm să le fim alături, să îi anunţăm din vreme daca vor fi modificări care să îi afecteze (în bine sau în rău) şi să avem la îndemână soluţiile la problemele pe care le identificăm. Dacă lor le e bine, starea asta e contagioasă, se transmite şi la noi.
Altfel, pentru TMF România urmează un an provocator, în care trebuie să finalizăm integrarea operaţională cu noii noştri colegi care vin din business-ul pe care l-am preluat anul trecut. Avem un blazon de apărat, suntem cea mai mare firmă locală de contabilitate şi salarizare şi asta ne obligă să fim mai buni, în fiecare zi.
Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.