Preşedintele rus Vladimir Putin, care este vizat de un mandat de arestare al Curţii Penale Internaţionale (CPI) cu privire la ”deportare ilegală” a unor copii ucraineni, urmează să efectueze marţi o vizită în Mongolia, un stat membru al CPI, obligat să-l aresteze pe teritoriul mongol, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Vladimir Putin va efectua o vizită oficială în Mongolia la 3 septembrie”, anunţă joi, într-un comunicat, Kremlinul.

Aceasta este prima vizită a liderului de la Kremlin pe teritoriul unui stat semnatar al Statutului de la Roma după ce CPI a emis un mandat de arestare pe numele său, în martie 2023.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE

Mongolia a semnat Statutul de la Roma în 2000 şi l-a ratificat în 2002.

Fiecare stat membru CPI este obligat să aresteze orice persoană care se află pe teritoriul său şi este vizată de un mandat de arestare emis de CPI, ca în cazul lui Vladimir Putin.

Kremlinul a respins mereu acuzaţiile CPI la adresa preşedintelui rus.

Putin a avut însă grijă, de aproape un an şi jumătate, să evite vizite în străinătate, renunţând să participe la un summit BRICS în Africa de Sud în august 2023, iar apoi la summitul G20 din India, în septembrie.

În schimb, el a fost în China în mai, în Coreea de Nord în iunie sau în Azerbaidjan la jumătatea lui august. Niciuna dintre aceste ţări nu este membră CPI.

În Mongolia, şeful statului rus a fost invitat de către preşedintele mongol Ukhnaa Khurelsukh, potrivit Kremlinului ”pentru a participa la marcarea a 85 de ani de la victoria comună a forţelor armate sovietice şi mongole împotriva japonezilor”, în Bătălia de la Khalkhin Gol.

Cei doi lideri urmează să se întâlnească şi ”să discute perspective de dezvoltare a relaţiilor ruso-mongole”, potrivit Kremlinului.

Vladimir Putin şi Ukhnaa Khurelsukh ”vor face schimb de puncte de vedere despre probleme internaţionale şi regionale de actualitate”, anunţă preşedinţia rusă, potrivit căreia ”un anumit număr de documente bilaterale” urmează  să fie semnate cu această ocazie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.