În fiecare an, peste 100 de milioane de oameni din SUA se confruntă cu diferite tipuri de alergii, de la cele mai comune cum ar fi cele sezoniere, eczeme până la alergii alimentare. Un copil american din patru se confruntă cu o astfel de problemă, frecventă de altfel şi în Europa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Peste 150 de milioane de europeni suferă de boli alergice cronice, dar până în 2025 jumătate din întreaga populaţie a UE va fi afectată. „Faţă de acum 5 ani, copiii sunt mult mai predispuşi la alergii. S-au înmulţit cazurile de reacţii alergice”, a declarat dr. Sorina Luana Lisman, medic specialist pediatru la Hyperclinica MedLife PDR Turnului Braşov.

Prevalenţa alergiilor în întreaga populaţie variază de la o ţară la alta, între 10 – 40%, conform estimărilor Organizaţiei Mondiale pentru Alergii (WAO). Până la 20% dintre pacienţii cu alergii trăiesc cu o formă severă şi se luptă zilnic cu teama de un posibil atac de astm, şoc anafilactic sau chiar moartea din cauza unei reacţii alergice. Alergia este, de altfel, un răspuns exagerat al sistemului imunitar la substanţe (alergeni) care sunt, în majoritatea cazurilor, inofensive. Deşi aceste substanţe nu sunt dăunătoare în sine, sistemul imunitar al persoanelor alergice le percepe ca pe o ameninţare şi reacţionează, încercând să le neutralizeze. De obicei, persoanele cu alergii ajung la medicii alergologi care îi diagnostichează şi tratează.

Însă copiii pot ajunge şi la medicii pediatri. Dr. Sorina Lisman are zilnic 1-2 cazuri la cabinet. „Cel mai des, copiii sunt aduşi la mine pentru afecţiuni respiratorii sau digestive, dar dintre consultaţiile zilnice identific cel puţin 1-2 copii cu alergii. Dacă în urmă cu doar câţiva ani statistica spunea că între 6-8 % dintre copii pot să dezvolte o afecţiune alergică, numărul lor a crescut considerabil, principala cauză fiind mediul foarte poluat în care trăim, unde este inclusă şi mâncarea ultraprocesată pe care o oferim copiilor noştri”, a mărturisit dr. Sorina Lisman.

În diagnosticarea alergiilor, medicii buni trebuie să ţină cont şi de istoricul familial, acestea putând fi moştenite de la unul dintre părinţi, astfel că este extrem de importantă comunicarea cu părinţii micilor pacienţi.

Copilăria la bunici, inspiraţie pentru pediatrie

Medicii care aleg pediatria trebuie să fie înzestraţi cu multă răbdare, să comunice pe limbajul copiilor, să intre în jocul celor mici, să copilărească uneori împreună cu micii pacienţi, ca să poată să-i înţeleagă mai bine şi să-i facă să coopereze. Dr. Sorina Lisman a ales pediatria, inspirată de bunica sa. Acum fiind şi mamă a doi copii şi-a dat seama că şi-a ales foarte bine profesia şi o face cu multă dăruire.

Am crescut în casa bunicilor materni, iar bunica lucra ca asistentă medicală la dispensarul din cartier, unde se ocupa de copii: îi cântărea, măsura şi le completa fişele medicale. Uneori o însoţeam şi îi urmăream activitatea. Bunica era cunoscută în cartier şi pentru tratamentele injectabile pe care le efectua copiilor la domiciliu, chiar şi după pensionare. Iniţial mi-am dorit să devin medic veterinar, deoarece de mică îngrijeam animalele fără stăpâni. Dar am ales UMF, iar cursurile de puericultură şi pediatrie m-au atras, astfel că alegerea pediatriei a venit firesc. Nu este dificil să-i îngrijeşti pe cei mici, ei sunt sinceri şi afli imediat motivul pentru care vin la consult. Sugarii, în schimb, necesită o atenţie deosebită”, a precizat dr. Sorina Lisman.

Alergia la proteinele din laptele de vacă, în topul celor mai frecvente alergii la copii

Alergiile alimentare sunt o cauză de îngrijorare deosebită la copiii mici, unde incidenţa este de 5-8% comparativ cu adulţii, unde aceasta este de 1-2%. Datele arată că alergia alimentară afectează 3-6% dintre copiii din lumea dezvoltată. În Marea Britanie, se estimează că prevalenţa alergiei alimentare este de 7,1% la sugarii alăptaţi, 1 din 40 dezvoltă alergie la arahide şi 1 din 20 dezvoltă alergie la ouă.

„Cele mai dese tipuri de alergii sunt alergiile alimentare (proteinele laptelui de vacă, ouă, arahide, nuci, soia), alergii respiratorii (la polen, praf, mucegai, acarieni), alergii cutanate, alergii medicamentoase, alergiile la muşcăturile de insecte etc.”, a explicat medicul pediatrul.

Alergia la lapte este una dintre cele mai frecvente alergii întâlnite la copii. Între 2-3% dintre copii au alergie la laptele de vacă, însă în ceea ce priveşte reacţiile alergice severe, laptele de vacă cuprinde 10% până la 19% dintre cazurile de anafilaxie indusă de alimente, fiind al treilea cel mai frecvent produs alimentar care provoacă anafilaxie, după alune şi nuci.

Cel mai des vin sugarii cu vârsta între 2-3 luni cu elemente eruptive, reflux gastro-esofagian, stagnare ponderală, scaune modificate şi agitaţie, simptome care se ameliorează la excluderea din alimentaţia mamei a produselor care conţin lapte de vacă sau schimbarea formulei de lapte cu lapte fără lactoză”, a afirmat dr. Sorina Lisman.

Gravitatea reacţiilor alergice poate varia, de la simptome minore până la reacţii severe, precum anafilaxia, care este o urgenţă medicală ce poate pune viaţa în pericol. De asemenea, durata alergiilor variază, de la câteva ore până la o viaţă întreagă, în funcţie de tipul de alergie şi de individ.

Erupţie pe piele din cauza unei alergii la orez

Aproximativ 40% dintre sugari şi copiii mici cu eczemă atopică moderată până la severă au alergii alimentare, oul de găină, laptele de vaca, soia şi grâul reprezentând aproximativ 90% din alimentele alergene. Eczema afectează ambele sexe în mod egal şi de obicei debutează în primele luni de viaţă. În Marea Britanie, 15-20% dintre copiii de vârstă şcolară şi 2-10% dintre adulţi vor fi afectaţi de această eczemă la un moment dat. Nu de puţine ori apar erupţii pe pielea copiilor, care au drept cauză o alergie, dar părinţii nu se gândesc la asta. Un ochi avizat ştie însă despre ce este vorba.

Dr. Lisman a avut la cabinet un băieţel de 1 an şi 3 luni cu o astfel de problemă, în spate fiind o alergie la orez. „După masa de Anul Nou, când se consumă în mod tradiţional produse din peşte şi struguri, copilul a prezentat o reacţie cutanată care s-a accentuat în câteva zile ducând la spitalizare. După o spitalizare de 7 zile, erupţia a fost doar ameliorată şi după câteva zile, acasă, copilul s-a reinternat pentru persistenţa acesteia. La a doua internare s-a descoperit că avea alergie la orez, aliment recomandat în regimurile celor alergici. Particularitatea cazului stă în persistenţa erupţiei cutanate aproximativ 3 luni fără să putem preciza factorul declanşator al reacţiei alergice. Din fericire, investigaţiile de laborator s-au dezvoltat şi ne pot preciza cu exactitate tipul de alergie, pentru a recomanda tratamentul ţintit al acesteia”, a povestit pediatrul. 

Nu este uşor să ţii sub control efectele reacţiei alergice!

Dr. Lisman are 2 copii şi, chiar dacă jobul îi ocupă cea mai mare parte din zi, încearcă să compenseze prin petrecerea timpului alături de fetiţa şi băieţelul ei atunci când este liberă. „Familia a înţeles că pacienţii au nevoie de medic, chiar şi după orele de program şi încerc să-i ajut oricând au nevoie de mine. Din păcate, timpul pentru hobby-uri este limitat deoarece copii sunt mici, dar când am ocazia îmi place să merg cu bicicleta, să fac drumeţii şi să gătesc”, a mărturisit pediatrul.

Din experienţa personală de părinte, medicul a învăţat să înţeleagă mai bine temerile părinţilor, să stea de vorbă cu ei. „În pediatrie, totul trebuie explicat cât mai clar, să te asiguri că părinţii au înţeles diagnosticul, tratamentul şi posibilele complicaţii care pot apărea. Uneori este nevoie ca aceste explicaţii, lămuriri să le adresăm şi familiei extinse, cum ar fi bunici, uneori chiar unchi”, este de părere medicul. Totodată, nu trebuie neglijat nici dialogul cu micii pacienţi şi, în funcţie de gradul lor de înţelegere, dr. Lisman le explică simptomele şi tratamentul necesar în cazul apariţiei reacţiei alergice.

Părinţii ştiu că nu este uşor să ţii sub control efectele reacţiei alergice, dar învaţă în timp cum să acţioneze. Simptomele reacţiilor alergice sunt foarte diferite – de la unele uşoare, cum ar fi senzaţia de mâncărime a nasului, gâtului, strănut, lacrimare, tuse etc., la cele grave precum dificultăţi de respiraţie, vărsături, erupţii cutanate, diaree, puls accelerat sau pierderea cunoştinţei. Cu timpul, mai întâi familia, apoi şi copilul recunosc aceste simptome şi administrează la timp tratamentul necesar”, a concluzionat medicul.

Vestea bună este că „anumite tipuri de alergii, in special cele cutanate, pot fi vindecate. Nu există o perioadă standard cu privire la durata alergiilor la copii, fiecare organism reacţionând diferit la tratamentul administrat. De cele mai multe ori, tratamentul ameliorează simptomele, de aceea este important  să diagnosticăm tipul de alergie la o vârstă precoce şi să ferim copilul de contactul cu acel alergen”, a menţionat dr. Lisman.

În opinia pediatrului, complianţa la tratament este foarte importantă, de aceea îi întreabă de fiecare dată pe copii şi pe părinţii acestora ce preferinţe are cel mic dpdv. arome şi texturi, ca să se asigure că tratamentul va fi administrat cu uşurinţă.

Surse:

https://www.allergyuk.org/about-allergy/statistics-and-figures/

https://aafa.org/wp-content/uploads/2022/08/aafa-allergy-facts-and-figures.pdf

https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/alergie-cauze-simptome-tratament

Acest articol este susţinut de MedLife, cea mai mare reţea de servicii medicale private din România, şi îşi propune să fie o sursă de informare şi inspiraţie pentru o viaţă sănătoasă şi echilibrată.

Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură şi ne motivează să oferim soluţii medicale la cele mai înalte standarde.

Indiferent de specialitate, la MedLife găseşti oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical şi o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.

Află mai multe detalii despre toate serviciile pe www.medlife.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.