Mii de persoane continuau să vină joi în faţa Bazilicii Sf. Petru, la Roma, pentru a se reculege în faţa rămăşiţelor Papei Francisc, căruia peste 60.000 de credincioşi i-au adus un omagiu începând de miercuri dimineaţa, înaintea funeraliilor de sâmbătă, în prezenţa unor lideri din întreaga lume, relatează AFP.
După funeralii, sicriul Papei argentinian, decedat luni, la vârsta de 88 de ani, va fi transferat la Bazilica Sf. Maria Mare, în centrul Romei, iar credincioşii se vor putea reculege la mormântul său ”încă de duminică dimineaţa”, a anunţat Vaticanul.
Începând de miercuri, de la ora 9.00 GMT (12.00, ora României) şi până joi, la ora 11.00 GMT (14.00, ora României), aproximativ 61.000 de persoane s-au recules în faţa sicriului iezuitului argentinian în monumentala Bazilică Sf. Petru, potrivit aceleiaşi surse.
Uşile bazilicii, care urmau să fie închise la miezul nopţii de miercuri spre joi, au rămas deschide până joi, la ora locală 5.00 (6.00, ora României), pentru a primi valul de credincioşi.
Vaticanul a anunţat că, dacă este necesar, programul vizitei poate fi prelungit din nou după miezul nopţii de joi spre vineri.
Însă, spre deosebire de miercuri, nicio forografie nu este autorizată înăuntrul bazilicii - o interdicţie care a fluidizat mult defilarea pelerinilor prin faţa sicriului deschis al Papei.
Liderul celor peste 1,4 miliarde de ctaolici din lume a fost depus în sicriu înveşmântat într-o mitră albă şi o sutană roşie, cu un rozariu în mâini, în faţa altarului principal.

La cererea lui Jorge Bergoglio, care aspira la mai multă sobritate în riturile funerare, sicriul a fost ridicat doar puţin, pe un suport aşezat pe podea.

”A fost un moment scurt, dar intens, în faţa rămăşiţelor sale”, a declarat joi dimineaţa AFP Massimo Palo, un italian în vârstă de 63 de ani, care locuieşte la Roma.
Francisc ”a fost un Papă în mijlocul turmei sale, al poporului său şi sper ca viitoarele pontificate să fie un pic ca al său”, a declarat el.
”PĂRINŢELE INVIZIBILILOR”
”Era un om mare, era părintele celor lăsaţi în urmă, al invizibililor”, a declarat alt roman, Amerigo Iacovacci, în vârstă de 82 de ani.
O argentiniancă, Florencia Soria, în vârstă de 26 de ani, care se află la roma într-o călătorie de două zile împreună cu o prietenă, nu a ezitat să stea la coada din faţa bazilicii cu o cafea în mână, pentru a trăi ”acest moment istoric” mai ales pentru argentinieni, ”pentru că suntem argentinieni. Noi eram fetiţe atunci când şi-a început Papa pontificatul. ne amintim acel moment”, a adăugat ea.
”Trebuie să fii foarte entuziast şi foarte motivat pentru ca să stai la această coadă lungă de aşteptare. Dar am venit expres să vedem Bazilica Sf Petru şi Vaticanul”, a declarat AFP o turistă pariziană, Laure Du Moulin, aflată într-un voiaj familial la Roma.
Cardinalii, care revin treptat la Roma, s-au reunit joi dimineaţa pentru a treia oară, o ”congregaţie” la care au luat parte 113 dintre ei.
Ei urmează să se consulte din nou vineri dimineaţa.
Aceste reuniuni pregătitoare stabilesc desfăşurarea evenimentelor înaintea Conclavului la care sunt invitaţi să ia parte 135 de electori - cei în vârstă de până la 80 de ani.
Însă unii dintre cardianli au anunţat că nu vor veni, din motive de sănătate.
ÎNHUMARE ÎN PREZENŢA SĂRACILOR
După funeraliile lui Francisc I în Piaţa Sf. Petru, sâmbătă, la care urmează să vină cel puţin 200.000 de credincioşi, drumul sicriului până la Sf. Maria Mare, o bazilică dedicată Fecioarei, în care Papa va fi înmormântat conform voinţei sale, nu este cunoscut.
Aproximativ 130 de delgaţii străine şi-au confirmat până în prezent prezenţa la funeraliile Papei - inclusiv 50 de şefi de stat aleşi şi zece suverani -, a anunţat joi Vaticanul.
Un grup de săraci şi de nevoiaşi va fi prezent pe treptele Bazilicii Sf Maria Mare, a anunţat serviciul de presă al Sfântului Scaun, subliniind că săracii au un loc privilegiat ”în inima şi magisteriul Sfântului Părinte, care a ales numele de Francisc pentru a nu-i uita nicodată”.
Miercuri, rămăşiţele Papei au fost escortate de zeci de cardinali, episcopi, religioşi şi laici de la reşedinţa Sf. Martha, unde a locuit de la alegerea sa, în 2013, şi până când a murit, către Bazilica Sf. Petru.
Vaticanul urmează să ţină nouă zile de doliu, începând de sâmbătă. În timpul acestor ”novemdiales”, slujbe vor avea loc zilnic la Sf. Petru până la 4 mai.
Sicriul va fi închis vineri seara, într-o ceremonie prezidată de către cardinalul şambelan american Kevin Farrell, care gestionează afacerile curente până la Conclav.
La fel ca la Ioan Paul al II-lea, în 2005, zeci de şefi de stat şi capete încoronate vor asista la funeraliile şefului Bisericii Catolice, organizate sub un important dispozitiv de securitate.
Între ei se află preşedintele american Donald Trump, omologii săi frabncez Emmanuel Macron şi ucrainean Volodimir Zelenski sau secretarul general al ONU Antonio Guterres.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...