Departamentul de Stat al SUA a aprobat o posibilă vânzare a 32 de avioane de luptă f-35 către România, achiziţia urmând a îmbunătăţi securitatea ţării noastre. ”Avioanele F-35 vor oferi României capabilităţi de apărare aeriană de neegalat şi vor spori interoperabilitatea între forţele aeriene NATO”, a declarat ambasadorul SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec. Prima livrare a aeronavelor F-35 către România este aşteptată până în anul 2031. Achiziţia de către partea română urmează a se realiza la valoarea estimată şi aprobată de Parlamentul României, de 6,5 miliarde de dolari, precizează MApN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI MApN: Programul de înzestrare a Forţelor Aeriene Române cu aeronavele de generaţia a V-a, F-35, în linie dreaptă

”Departamentul de Stat al SUA a luat o decizie de aprobare a unei posibile vânzări a 32 de avioane de luptă F-35A Lightning II către România, ceea ce oferă o îmbunătăţire semnificativă a capabilităţilor de apărare ale României şi o consolidare a parteneriatului strategic dintre Statele Unite şi România. Achiziţia propusă va îmbunătăţi securitatea României – un aliat NATO care reprezintă o forţă importantă pentru stabilitatea politică şi economică în Europa”, se arată într-un comunicat de presă transmis, vineri seară, de Ambasada SUA la Bucureşti.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Conform sursei citate, achiziţia în valoare de aproximativ 6,4 miliarde de dolari va furniza României avioane de luptă F-35A multirol de ultimă generaţie, care oferă tehnologie stealth avansată ("stealth" reprezintă semnătură radar redusă), fuziunea senzorilor şi capabilităţi unice de superioritate aeriană. Achiziţionarea celor două escadrile F-35A va spori semnificativ capacitatea României de a face faţă ameninţărilor de securitate în continuă evoluţie şi de a contribui la eforturile regionale de apărare.

”Acest angajament este o dovadă a parteneriatului puternic dintre cele două naţiuni şi demonstrează încă o dată că România este un lider în apărarea securităţii regionale. România este un aliat cheie al NATO în promovarea securităţii şi stabilităţii în regiunea Mării Negre şi nu numai. Avioanele F-35 vor oferi României capabilităţi de apărare aeriană de neegalat şi vor spori interoperabilitatea între forţele aeriene NATO”, a declarat, în comunicat, ambasadorul SUA la Bucureşti Kathleen Kavalec.

Prima livrare a aeronavelor F-35A către România este aşteptată până în anul 2031. Statele Unite vor continua să colaboreze îndeaproape cu România pentru a asigura o integrare uşoară şi eficientă a acestor aeronave avansate în cadrul forţelor lor de apărare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.