Încă de la apariţia ei, civilizaţia egipteană s-a remarcat prin stilul vestimentar inedit şi colecţiile impresionante de accesorii şi bijuterii preţioase. Stilul impunător al egiptenilor antici a dominat mapamondul vreme de mii de ani, iar astăzi, influenţa lor estetică este mai „vie ca niciodată”. Fie că este vorba de piese clasice sau de interpretări moderne poziţionate în tendinţe, vestigiile preţioase ale egiptenilor antici sunt un subiect fascinant ce merită explorat. Vestea bună este că nu trebuie să depui un efort de cercetare a vechilor papirusuri egiptene, deoarece articolul de mai jos ţi-a pregătit cele mai interesante informaţii despre bijuteriile egiptenilor antici.
Iată ce podoabe au purtat egiptenii antici şi cum acestea au influenţat lumea bijuteriilor de astăzi:
- Brăţările Egiptului Antic
Nu ai cum să nu fi auzit de brăţările perfecte, purtate de elitele egiptene din Antichitate. Aceste piese fabuloase erau purtate atât de femei, cât şi de bărbaţi şi simbolizau potenţa financiară şi poziţia lor în societatea Egiptului Antic. Confecţionate cu precădere din aur şi argint, brăţările egiptenilor erau decorate cu pietre preţioase scânteietoare, precum lapis lazuli, cuarţ sau ametist. De altfel, acest gen de brăţări (de tip manşetă) a rămas în tendinţe timp de secole la rând. Spre exemplu, foarte multe reprezentări de brăţări masive din aur pot fi admirate în mormintele elitelor egiptene sau în cadrul expoziţiilor muzeelor din toată lumea. Însăşi imaginea faraonului Tutankhamon, faimos după moarte, evocă un stil vestimentar ireproşabil.
- Colierele la baza gâtului, o moştenire tipic egipteană
Pe lângă faptul că sunt pionierii matematicii şi a multor altor ştiinţe, egiptenii antici au rămas în istorie şi pentru preferinţele lor în materie de bijuterii şi înfrumuseţare a corpului. Cu siguranţă ai citit despre colierele masive pe care regii şi reginele Egiptului le purtau cu multă mândrie la gât. Realizate din aur, argint, aliaje şi decorate cu pietre preţioase, colierele de acest gen erau impunătoare şi simbolizau statutul de conducători divini asumat de faraonii Egiptului Antic.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Execuţia desăvârşită a acestor bijuterii, atenţia la detalii şi ornamentistica diferitelor coliere au impresionat prin grandiozitate sute de oameni de-a lungul istoriei. Dacă eşti pasionat de istoria şi de bijuteriile Egiptului Antic, intră pe bb-shop.ro şi caută-ţi un model de colier inspirat de mitologia magică a acestei civilizaţii fascinante!
- Ochiul lui Horus
Bijuteriile egiptene aveau, fără excepţie, o semnificaţie interesantă. Ochiul lui Horus, un simbol al siguranţei şi sănătăţii divine, continuă şi astăzi să fie un simbol fantastic şi extrem de popular în rândul tinerilor. Se spune că bijuteriile decorate cu acest simbol aduc protecţie purtătorului lor. De altfel, ochiul protector al lui Horus a fost utilizat drept laitmotiv estetic şi religios pe diverse podoabe, precum cercei, brăţări, coliere sau inele.
- Inelele de aur cu simboluri divine
Egiptenii au ştiut să confecţioneze şi să poarte bijuterii. Regatul traversat de Nil era bogat în zăcăminte de metale preţioase, motiv pentru care meşterii şi bijuterii puteau să realizeze podoabe fabuloase. Inelele se regăseau în colecţia de bijuterii egiptene. Cu cât simbolistica lor era mai puternică, cu atât egiptenii antici erau mai atraşi de piesele preţioase. De altfel, modelele religioase erau considerate aducătoare de noroc şi puteau fi regăsite în morminte, alături de faraonii care le-au purtat.
În cazul în care doreşti să faci un cadou deosebit unei persoane dragi, lasă-te inspirat de semnificaţia religioasă a egiptenilor şi oferă-i o bijuterie cu însemnătate. Iar dacă nu îi cunoşti gusturile, cel mai indicat ar fi să-i dăruieşti un card cadou de la B&B Shop, la momentul potrivit.
- Coroanele faraonilor, simbol al bogăţiei şi puterii divine
Un lucru este cert, egiptenii antici adorau să îşi împodobească trupul cu bijuterii strălucitoare. Coroane decorate cu vipere sau cu reprezentarea de şoim a lui Horus, precum cea a Cleopatrei, erau realizate din aur masiv şi decorate cu cele mai preţioase cristale. Simbolurile religioase erau nelipsite din ornamentistica lor, cele cu animale sau reprezentaţii ale eternităţii fiind cele mai preponderente surse de inspiraţie.
Aşadar, egiptenii antici pot fi consideraţi nişte surse de inspiraţie în materie de stil, modă şi bijuterii. Nu în ultimul rând, simbolistica şi mesajele mitologice au fost cele care au determinat apariţia acestor podoabe remarcabile.
Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.