Compania de stat Electricite d'Haiti (EDH) a declarat, marţi, că producţia de la Peligre, cea mai mare hidrocentrală din ţara caraibiană, a fost redusă la zero în urma protestelor privind distribuirea energiei electrice din ţară, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Producţia de la Peligre a scăzut de luni, a declarat EDH, după ce oamenii au luat cu asalt centrala cerând ca alte zone să fie alimentate înainte de capitala Port-au-Prince, unde unii locuitori se bazează pe generatoare diesel şi baterii solare.

Cei mai săraci locuitori ai capitalei nu îşi permit însă niciuna dintre aceste alternative.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE

”Astfel de acţiuni, departe de a contribui la satisfacerea nevoilor de energie electrică ale populaţiei, fac provocările EDH şi mai dificile, deoarece echipamentele utilizate pentru funcţionarea centralelor sunt scumpe şi greu de reparat, întreţinut sau înlocuit”, a transmis EDH într-o declaraţie.

EDH a făcut apel la autorităţi să ia de urgenţă măsurile necesare pentru a asigura securitatea centralei, o structură de ”importanţă strategică pentru statul haitian”.

Cu o capacitate de 54 de megawaţi (MW), Peligre furnizează aproape toţi cei 60 MW de energie hidroelectrică ai EDH, cea mai mare sursă de electricitate din Haiti după combustibilii fosili.

Conform celor mai recente date ale Băncii Mondiale, doar 49% din populaţia din această ţară din Caraibe are acces la reţeaua electrică.

EDH a declarat că două transformatoare au fost defectate ireversibil şi că nu a fost în măsură să aducă asistenţă tehnică deoarece departamentul Ouest, unde se află Port-au-Prince, a fost practic izolat de restul ţării.

Haiti se confruntă cu o criză umanitară în urma căreia bande armate violente şi puternice au preluat controlul asupra unei mari părţi a capitalei şi a zonelor înconjurătoare, întrerupând transportul în siguranţă, precum şi aprovizionarea cu bunuri esenţiale, cum ar fi medicamente şi alimente.

Aproape 580.000 de oameni au fost strămutaţi în interiorul ţării şi aproape 5 milioane se confruntă cu foamete severă.

E-Power, o firmă privată care operează o centrală electrică de 30 MW pe bază de păcură grea în Cite Soleil, unul dintre cele mai afectate cartiere ale capitalei, este un alt furnizor cheie de energie în Haiti.

Prim-ministrul Garry Conille a vizitat centrala împreună cu şeful EDH luna trecută, pentru a evalua instalaţia şi pentru a lua în considerare cea mai bună modalitate de a îmbunătăţi problemele legate de energia electrică din Haiti.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.