În secolul nostru, arta este accesibilă oricui, oriunde în lume, doar să ştie ce să caute. La un click distanţă. Dar e nevoie de cineva care să ghideze această căutare, care să arate calea către arta autentică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Aici intervine proiectul „Dialogul Artelor” al Ansamblului Musica Viva, care doreşte să iniţieze şi să stimuleze explorarea artelor ca pe o acţiune vie, prin organizarea de spectacole interactive în oraşe mici ale României, care nu au o permanenţă culturală - Tecuci, Ianca, Făurei, Însurăţei, Plopeni şi Pucioasa. Manifestările se adresează elevilor de liceu, părinţilor şi publicului de toate vârstele, având ca scop apropierea comunităţilor de lumea muzicii clasice şi a literaturii. Spectacolele sunt structurate din fragmente de poezii, proză şi piese de teatru, combinate cu muzică clasică românească şi europeană şi sunt realizate de artişti consacraţi - pianista Andreea Butnaru, actriţa Ioana Calotă, violoncelistul Florin Mitrea şi filologul Alexandru Philippide. Vor include şi componenta inedită a interacţiunii cu publicul, a dialogului.

Şi, foarte important, accesul este LIBER şi GRATUIT pentru toţi cei curioşi sau interesaţi. Proiect Dialogul artelor este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE

Spectacolele vor fi însotite şi promovate pe scară largă de o serie de podcasturi educative cu artiştii participanţi şi nu numai.

Andreea Butnaru, fondatoarea Musica Viva: Dorim să încurajăm generaţia tânără să aprofundeze materii importante în examenele de bacalaureat şi să le facilităm învăţarea lor, să le dezvoltăm creativitatea şi capacitatea de corelare interdisciplinară, să simtă că pot aborda unele domenii umaniste, chiar şi doar la nivel pasiv sau ocazional.”

Scurte momente din podcastul cu Andreea Butnaru le puteţi viziona mai jos (dau attach pe mail ).

Studiile au arătat că arta aduce beneficii şi la nivelul corpului uman, al evoluţiei umane. S-a dovedit deja că muzica clasică are efect de relaxare şi de odihnă profundă, că generează efecte pozitive la nivel organic, mental şi psihic, deoarece are o complexitate tipică şi o structură care influenţează în mod unic.

Efectul muzicii clasice asupra copiilor şi adolescenţilor:

  • Stimulează creativitatea şi ajută la ordonarea ideilor
  • Îmbunătăţeşte capacitatea de asimilare, datorită armoniilor specifice care acţionează asupra zonelor cerebrale responsabile de învăţare şi logică
  • Favorizează somnul profund
  • Îmbunătăţeşte funcţiile cognitive.

Dialogul artelor – când şi unde?

Demersul artistic presupune realizarea unui număr de 10 spectacole, dublate de 6 podcast-uri, oferite ca o continuare pe termen lung a spectacolelor – discuţii culturale şi despre viaţă cu invitaţi, presărate cu fragmente din opere literare şi muzicale, realizate într-un format prietenos pentru reprezentanţii GenZ.

Spectacolele au loc în:

FĂUREI – 4 septembrie

ÎNSURĂŢEI – 5 septembrie

IANCA – 6 septembrie

PLOPENI – 13 septembrie

PUCIOASA – 14 septembrie

TECUCI 16-18 septembrie

Podcasturile sunt filmate în spaţii prietenoase sau în aer liber, discuţiile sunt libere – despre oameni, artă, impactul ei asupra noastră, despre ce şi-ar dori invitaţii să se realizeze în şcoli şi licee, din punct de vedere artistic. De asemenea, conţin prezentări practice ale instrumentelor cu care cântăm, din ce sunt făcute, ce efecte putem scoate din ele, cum ne jucăm cu ele. Momentele artistice sunt realizate spontan, în cadrul filmării, dacă artistul/artiştii simt nevoia să se exprime astfel.

Echipa artistică este:

IOANA CALOTĂ – actriţă la Teatrul Nottara

ALEXANDRU PHILIPPIDE – actor, filolog

ANDREEA BUTNARU – pianistă, lector universitar doctor al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti

FLORIN MITREA – violoncelist Orchestra Nationala Radio

Ansamblul Musica Viva, promotor al artelor printre tineri

 Proiectul reprezintă o idee şi iniţiativă artistică a Ansamblului Musica Viva, care aduce în prim-plan diferite arte şi felul în care ele se împletesc armonios, creând o lume complexă şi minunată, în care transformarea omului este doar către bine, către frumos.

Ansamblul propune repertorii care onorează moştenirea culturală, înfăţişând-o în exprimări artistice cu elemente noi.

Fondat în 2005 de către pianista Andreea Butnaru, Musica Viva este un ansamblu cameral gândit, conceput şi realizat ca o manifestare dinamică a muzicii camerale clasice, cu tematici special concepute a fi originale şi autentice. Pasiunea pentru muzica de cameră a dat naştere unor proiecte de succes realizate în ţară şi în străinătate, care s-au extins la peste 200 de spectacole – muzicale, sincretice, educative -, filme, înregistrări, stagii de lucru cu tineri talentaţi.

Toate informaţiile despre activitatea şi stadiul proiectelor MKlasica Melos/ Musica Viva le puteţi găsi şi pe următoarele pagini de social media:

Facebook : https://web.facebook.com/MusicaVivaEnsemble

                Dialogul Artelor

Instagram: https://www.instagram.com/mklasica/

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.