Premierul britanic Keir Starmer este acuzat că a încălcat regulile parlamentare prin faptul că nu a declarat donaţiile de îmbrăcăminte pentru soţia sa din partea donatorului laburist Waheed Alli, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cadourile pentru Victoria Starmer nu au fost declarate iniţial în registrul intereselor parlamentarilor, a relatat Sunday Times.

Starmer s-a adresat marţi autorităţilor parlamentare pentru a face o declaraţie tardivă, după ce a primit sfaturi actualizate cu privire la ceea ce trebuia înregistrat.

Donaţiile ar fi acoperit costurile unui personal shopper, haine şi modificări ale acestora pentru Lady Starmer înainte şi după victoria laburiştilor în alegerile din iulie.

Parlamentarii sunt obligaţi să înregistreze cadourile şi donaţiile în termen de 28 de zile.

Conservatorii au cerut o investigaţie completă a legăturilor soţilor Starmer cu Lordul Alli, care a donat 500 000 de lire sterline laburiştilor din 2020.

Un purtător de cuvânt al premierului a declarat: „Am cerut sfatul autorităţilor la venirea în funcţie. Am crezut că ne-am conformat, cu toate acestea, în urma interogatoriului suplimentar din această lună, am declarat elemente suplimentare.”

Ghidul privind regulile Camerei Comunelor prevede că aleşii ar trebui să înregistreze „orice beneficiu acordat unei terţe părţi, indiferent dacă acesta a însoţit sau nu un beneficiu pentru el sau ea, dacă deputatul este conştient sau se poate aştepta în mod rezonabil să fie conştient de beneficiu şi că acesta a fost acordat din cauza apartenenţei sale la Cameră sau a activităţilor sale parlamentare sau politice”.

La sfârşitul săptămânii trecute s-a aflat că Alli a primit temporar un permis de securitate pentru Downing Street, fără a avea aparent un rol guvernamental.

Disputa a fost supranumită afacerea „permise pentru ochelari” deoarece mogulul de televiziune donase anterior liderului laburist haine în valoare de zeci de mii de lire sterline, cazare şi „mai multe perechi” de ochelari.

Alli, 59 de ani, a fost cel mai tânăr membru al Camerei Lorzilor când a fost înnobilat în 1998.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Un purtător de cuvânt al Partidului Conservator a declarat: „A fost nevoie de doar 10 săptămâni pentru ca Keir Starmer să se confrunte cu o anchetă pentru comportamentul său. După ce s-a confruntat cu acuzaţii de clientelism şi acum cu aparente încălcări grave ale regulilor parlamentare, trebuie să existe o investigaţie completă a scandalului paşilor pentru ochelari.
Fără îndoială, milioanele de pensionari vulnerabili din întreaga ţară care trebuie să aleagă între încălzire şi mâncare ar profita de şansa de a primi haine gratuite doar pentru a se încălzi în faţa tăierii crude a laburiştilor.”

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.