Autorităţile venezuelene au declarat că au arestat trei cetăţeni americani, doi spanioli şi un cetăţean ceh suspectaţi de complot pentru destabilizarea ţării, relatează BBC.
Ministrul de interne Diosdado Cabello a declarat că au fost confiscate, de asemenea, sute de arme şi că deţinuţii plănuiau să îl asasineze pe preşedintele venezuelean Nicolás Maduro şi pe alţi oficiali de rang înalt.
Acest lucru se întâmplă la două zile după ce Washingtonul a sancţionat 16 oficiali venezueleni care sunt strâns legaţi de preşedintele Maduro, în urma victoriei sale electorale contestate.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Guvernul venezuelean a declarat că spaniolii reţinuţi au legătură cu Centrul naţional de informaţii (CNI) din Madrid. Cu toate acestea, surse guvernamentale spaniole au declarat presei locale că cei doi nu fac parte din organizaţia de informaţii.
Într-o conferinţă de presă de sâmbătă, Cabello a declarat: „CIA conduce această operaţiune, iar acest lucru nu ne surprinde, dar ei, Centrul Naţional de Informaţii din Spania, au menţinut întotdeauna un profil scăzut, ştiind că CIA operează în această zonă. Aceşti doi deţinuţi ne vorbesc chiar despre un grup de mercenari pe care îi caută pentru a-i aduce în Venezuela cu obiective foarte clare de asasinare a preşedintelui Nicolas Maduro, a vicepreşedintelui Delcy Rodriguez, a mea şi a unui alt grup de tovarăşi care conduc partidul şi revoluţia noastră.”
„Orice afirmaţii privind implicarea SUA într-un complot de răsturnare a lui Maduro sunt categoric false”, potrivit Departamentului de Stat, care afirmă că Washingtonul «continuă să sprijine o soluţie democratică la criza politică din Venezuela».
Arestările au loc pe fondul unei dispute între guvernul Maduro şi SUA şi Spania.
Cabello a declarat că spaniolii au fost reţinuţi în Puerto Ayacucho, la sud de capitala Caracas.
Autorităţile spaniole au solicitat mai multe informaţii din partea Venezuelei, ambasada spaniolă solicitând acces la persoanele reţinute.
„Au contactat mercenari francezi, au contactat mercenari din Europa de Est şi sunt într-o operaţiune pentru a încerca să atace ţara noastră”, a declarat Cabello, adăugând că 400 de arme de foc au fost confiscate în cadrul operaţiunii.
Vineri, ministrul venezuelean de externe Yván Gil l-a convocat pe ambasadorul Spaniei la Caracas pentru a protesta faţă de descrierea guvernului venezuelean de către un ministru drept „dictatură”, după zile de tensiuni bilaterale crescânde.
Joi, Trezoreria SUA a declarat că vizează „oficiali-cheie implicaţi în declaraţiile frauduloase şi ilegitime de victorie ale lui Maduro şi în reprimarea brutală a liberei exprimări după alegeri”.
Maduro a fost declarat câştigător al alegerilor prezidenţiale din iulie de către Consiliul Naţional Electoral (CNE) din Venezuela, care este strâns aliniat guvernului.
Însă CNE nu a publicat nicio numărătoare detaliată a voturilor care să susţină o victorie a lui Maduro. Datele publicate de opoziţie sugerează că Edmundo González,candidatul său, a câştigat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.