Cercetători de la Universitatea din Leicester, din Marea Britanie, au descoperit că tuberculoza perturbă metabolismul glucozei în organism.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Descoperirile, care au fost publicate în revista PLoS Pathogens, completează cunoştinţele asupra faptului că diabetul agravează simptomele tuberculozei.

În mod important, cercetătorii spun acum că tuberculoza nediagnosticată ar putea împinge pacienţii vulnerabili către boli metabolice precum diabetul.

Evenimente

24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Tuberculoza (TBC) este o infecţie bacteriană care se răspândeşte prin inhalarea de picături minuscule din plămânii unei persoane infectate. Aceasta poate afecta orice parte a corpului, dar afectează în principal plămânii şi rămâne una dintre cele mai devastatoare boli infecţioase la nivel mondial, ucigând paproape 4.500 de persoane în fiecare zi, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

În fiecare an, la nivel global, 10 milioane de persoane se îmbolnăvesc de tuberculoză. În ciuda faptului că este o boală care poate fi prevenită şi vindecată, 1,5 milioane de oameni mor de tuberculoză anual – ceea ce o face principala cauză de mortalitate infecţioasă din lume.

Prevenţia, prin dezvoltarea de vaccinuri îmbunătăţite, rămâne o prioritate pentru OMS.

În prezent, există un singur vaccin împotriva tuberculozei şi acesta este administrat în principal sugarilor şi copiilor mici pentru a-i proteja de formele grave de infecţie.

Oamenii de ştiinţă de la universitatea britanică cercetează tuberculoza în speranţa de a crea vaccinuri îmbunătăţite şi analizează în special modul în care infecţia nediagnosticată şi subclinică poate afecta sănătatea.

Această nouă descoperire, spun ei, ar putea deschide calea definirii căilor moleculare prin care răspunsul imun modifică metabolismul hepatic, permiţând astfel crearea unor intervenţii specifice.

„Cercetarea noastră schimbă accentul de la diabetul care înrăutăţeşte tuberculoza la posibilitatea ca diagnosticul tardiv al tuberculozei să contribuie la perturbarea metabolismului glucozei, la rezistenţa la insulină şi, prin urmare, poate promova progresul spre diabet la cei care sunt susceptibili”, a declarat luni, într-un comunicat, prof. Andrea Cooper, de la departamentul de cercetare privind tuberculoza din Leicester (LTBRG) care se numără printre autorii lucrării.

Întrucât diabetul compromite tratamentul medicamentos, cercetarea susţine ideea că screening-ul metabolic ar trebui să fie implicat în orice studiu de medicamente sau vaccinuri, a mai precizat ea

Studiul a utilizat mai întâi modele de laborator de tuberculoză pulmonară pentru a examina modificările care au loc în ficat în timpul primelor etape ale infecţiei. S-a constatat că în celulele hepatice s-a declanşat un răspuns imun, iar metabolismul glucozei a fost alterat.

Autorul principal, dr. Mrinal Das, a reanalizat apoi datele metabolice publicate de la oameni, unde a constatat că metabolismul hepatic al glucozei era, de asemenea, perturbat atunci când oamenii treceau de la o infecţie latentă la tuberculoză.

„Obiectivul nostru viitor este de a defini căile moleculare prin care răspunsul imun modifică metabolismul hepatic, permiţându-ne să creăm intervenţii ţintite”, a mai precizat prof. Cooper.

De asemenea, laboratorul va investiga modul în care TBC latentă (infecţia cu agentul bacterian al tuberculozei fără simptome semnificative) ar putea avea un impact asupra sănătăţii metabolice la om.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.