Israelul a confirmat marţi că l-a ucis pe Hashem Safieddine, cel care ar fi trebuit să-i urmeze în funcţie defunctului lider al Hezbollah, Hassan Nasrallah, care a fost ucis luna trecută într-un atac israelian vizând grupul militant libanez susţinut de Iran, relatează Reuters.
Armata israeliană a declarat că Safieddine a fost ucis într-un atac efectuat în urmă cu trei săptămâni în suburbiile sudice ale Beirutului, aceasta fiind prima confirmare a morţii sale. La începutul acestei luni, Israelul a declarat că acesta a fost „probabil” eliminat.
„Am ajuns la Nasrallah, la înlocuitorul său şi la cea mai mare parte a conducerii superioare a Hezbollah. Vom ajunge la oricine ameninţă securitatea civililor din statul Israel”, a declarat şeful armatei israeliene, generalul locotenent Herzi Halevi.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Israelul a desfăşurat o ofensivă tot mai intensă în Liban, după un an de confruntări la frontieră cu Hezbollah, cel mai bine înarmată dintre forţele aliate ale Iranului din Orientul Mijlociu. Gruparea a acţionat în sprijinul militanţilor palestinieni care luptă împotriva Israelului în Gaza, dar este afectată de o serie de decese ale comandanţilor săi de rang înalt în atacurile aeriene israeliene din ultimele săptămâni.
Rudă cu Nasrallah, Safieddine a fost numit în Consiliul Jihadului - organismul responsabil pentru operaţiunile sale militare - şi în consiliul executiv, care supraveghează afacerile financiare şi administrative ale Hezbollah.
Safieddine şi-a asumat un rol proeminent de purtător de cuvânt al Hezbollah în ultimul an de ostilităţi cu Israelul, adresându-se la funeralii şi alte evenimente la care Nasrallah nu a putut participa din motive de securitate.
Până în prezent, Israelul nu a dat niciun semn de relaxare în campaniile sale din Gaza şi Liban, chiar şi după asasinarea mai multor lideri ai Hamas şi Hezbollah, care l-a pierdut pe Nasrallah, puternicul său secretar general, într-un atac aerian la 27 septembrie.
Diplomaţii spun că Israelul urmăreşte să îşi fixeze o poziţie puternică înainte ca o nouă administraţie americană să preia conducerea după alegerile din 5 noiembrie din SUA.
BLINKEN ÎNTR-UN TURNEU DIFICIL ÎN ORIENTUL MIJLOCIU
Confirmarea de către Israel a morţii lui Safieddine a venit în timp ce secretarul de stat american Antony Blinken a făcut presiuni, marţi, asupra premierului israelian Benjamin Netanyahu să capitalizeze uciderea liderului Hamas, Yahya Sinwar, prin asigurarea eliberării ostaticilor atacului din 7 octombrie şi prin încetarea războiului din Gaza.
După repetate încercări eşuate de a intermedia o încetare a focului între Israel şi Hamas, Blinken este la a 11-a deplasare în Orientul Mijlociu de la izbucnirea războiului din Gaza - şi ultima înainte de alegerile prezidenţiale care ar putea bulversa politica SUA.
Blinken caută, de asemenea, modalităţi de dezamorsare a conflictului din Liban, unde, cu o noapte înainte, cel puţin 18 persoane fuseseră ucise, inclusiv patru copii, şi 60 au fost rănite de un atac aerian israelian în apropierea principalului spital de stat din Beirut.
Blinken s-a confruntat cu o luptă dificilă pe ambele fronturi.
El a exprimat speranţele SUA că moartea liderului Hamas Sinwar - învinuit pentru declanşarea unui an de război devastator prin planificarea atacului militant mortal iniţiat din Gaza asupra teritoriului israelian, la 7 octombrie anul trecut - va oferi o nouă oportunitate pentru pace. Într-o declaraţie emisă de biroul său, Netanyahu a spus că eliminarea lui Sinwar „poate avea un efect pozitiv asupra întoarcerii ostaticilor, asupra realizării tuturor obiectivelor războiului şi asupra perioadei de după război”. Însă nu a fost menţionată nicio posibilitate de încetare a focului după un an de război în care capacităţile militare ale Hamas au fost puternic degradate, iar Gaza a fost în mare parte redusă la ruine, cu majoritatea celor 2,3 milioane de palestinieni strămutaţi.
La rândul său, Hamas a refuzat să elibereze zecile de ostatici din Gaza capturaţi în timpul raidului său din 7 octombrie 2023 asupra Israelului, fără un angajament din partea Israelului de a pune capăt războiului şi de a se retrage de pe teritoriu.
În timp ce Blinken se întâlnea cu liderii israelieni, Hezbollah a exclus negocierile atât timp cât luptele continuă cu Israelul şi a revendicat responsabilitatea pentru un atac cu dronă care a vizat sâmbătă casa de vacanţă a lui Netanyahu.
Hezbollah a anunţat marţi zeci de atacuri împotriva unor ţinte israeliene, inclusiv asupra unor baze militare israeliene în apropiere de Haifa şi Tel Aviv, sugerând că, totuşi, capacităţile sale au supravieţuit celui mai mare atac al Israelului în decenii de ostilităţi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.