China va interzice producătorilor auto utilizarea termenilor conducere inteligentă” şi ”conducere autonomă” în reclamele care promovează funcţii de asistenţă la conducere, conform unei întâlniri între Ministerul Industriei şi Tehnologiei Informaţiei şi aproape 60 de reprezentanţi ai industriei auto, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Informaţia apare într-o transcriere obţinută de Reuters şi confirmată de un participant.

Decizia vine în urma unui accident fatal din luna martie, în care a fost implicat modelul SU7 al Xiaomi, cel mai bine vândut sedan al companiei. Potrivit anchetei preliminare, vehiculul s-a izbit de un stâlp de beton cu 97 km/h şi a luat foc, la scurt timp după ce şoferul a preluat controlul de la sistemul de asistenţă avansată (ADAS).

Ministerul a confirmat oficial întâlnirea şi a precizat că noile reglementări privind actualizările software over-the-air pentru vehiculele inteligente şi conectate au fost clarificate în cadrul discuţiilor. Conform noilor reguli, producătorii auto nu mai au voie să testeze sau să îmbunătăţească sistemele ADAS de la distanţă pe vehicule deja livrate, fără aprobarea autorităţilor. Sunt necesare teste riguroase de fiabilitate şi aprobări oficiale înainte de orice lansare software.

Printre companiile prezente la întâlnire s-a numărat şi Huawei, furnizor ADAS pentru cel puţin şapte mărci auto, inclusiv Audi în China. Huawei nu a comentat deocamdată informaţia.

Reglementările mai stricte vin într-un context în care producătorii auto se grăbesc să lanseze modele echipate cu sisteme ADAS, promovând ”conducerea inteligentă” ca element-cheie într-o luptă acerbă de preţuri, aflată deja în al treilea an consecutiv.

De exemplu, BYD a lansat în februarie cel puţin 21 de modele accesibile, cu preţuri sub 10.000 de dolari, echipate cu funcţii gratuite de ”conducere inteligentă”. Alte companii, precum Leapmotor şi Toyota, au urmat acest trend.

Centrul de cercetare pentru siguranţa rutieră al Ministerului Securităţii Publice din China a avertizat că firmele care induc în eroare consumatorii prin exagerarea capacităţilor sistemelor de asistenţă la condus pot fi amendate cu de până la 10 ori valoarea cheltuielilor de publicitate sau li se poate revoca licenţa comercială, potrivit legislaţiei în vigoare. În cazuri grave, publicitatea falsă care duce la accidente rutiere cu victime poate fi sancţionată penal cu până la doi ani de închisoare.

Regulatorii chinezi intensifică supravegherea tehnologiilor din domeniul vehiculelor electrice, un sector care a crescut mai rapid decât se anticipase. Vânzările de vehicule electrice şi hibride au depăşit jumătate din totalul vânzărilor auto la finalul anului trecut, un prag atins mai devreme decât planificaseră autorităţile. În paralel, sunt înăsprite şi standardele pentru bateriile EV, pentru a reduce riscul de incendii şi explozii.

Deşi noile reglementări ar putea duce la creşterea costurilor şi încetinirea inovaţiei, analiştii consideră că ele ar putea accelera o consolidare necesară în industria auto din China, care se confruntă de multă vreme cu o supracapacitate de producţie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.