Sesizările false la 112 sau 119 pentru presupuse infracţiuni de “rele tratamente aplicate minorului” au devenit o nouă modă între vecinii scandalagii sau între care există diferite stări conflictuale, mai ales în Bucureşti sau în marile oraşe, au transmis, vineri seară, reprezentanţii organizaţiei ”Copiii statului eşuat”. Autorităţile constată de cele mai multe ori că apelurile nu se confirmă, dar după ce se consumă resurse importante, iar în timp ce cineva apelează în mod fals 112 o persoană poate avea cu adevărat nevoie de ajutor. Organizaţia cere sancţionarea drastică a celor vinovaţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Sesizările false la 112 sau 119 pentru presupuse infracţiuni de «rele tratamente aplicate minorului» au devenit o nouă modă între vecinii scandalagii sau care au ceva de împărţit. Mai mulţi cititori ai paginii Copiii Statului Eşuat ne-au semnalat că astfel de cazuri au devenit tot mai dese mai ales în blocurile din marile oraşe sau din municipiul Bucureşti. Surse din sistemul de protecţie al copilului (DGASPC), din Poliţie, SMURD şi Ambulanţă, ne-au confirmat faptul că cea mai mare parte a sesizărilor primite nu se confirmă, fiind doar consecinţele unor simple răfuieli sau reglări de conturi dintre vecini, au transmis, vineri seară, reprezentanţii organizaţiei.

Aceştia avertizează că, ”ascunse în spate unui fals spirit civic şi a unui fals interes faţă de binele copiilor, astfel de persoane pun în alertă degeaba serviciile de urgenţă ale statului doar pentru a-şi teroriza vecinii şi copiii lor nevinovaţi”.

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

”Simplele ţipete ale unor copii care se joacă în casă îi determină pe unii locatari să sesizeze autorităţile şi să acuze infracţiuni de rele tratamente aplicate minorilor. Ajunşi la faţa locului, lucrătorii Poliţiei sau ai DGASPC constată de cele mai multe ori faptul că aspectele semnalate mi se confirmă. În tot acest timp, cazurile cu adevărat urgente pot deveni mult mai grave şi nu mai are cine să intervină. Cu toate că legea pedepseşte apelarea abuzivă a serviciilor de urgenţă cu amendă, puţine persoane care au făcut astfel de apeluri au fost sancţionate de oamenii legii. Tocmai această atitudine permisivă a autorităţilor statului a făcut ca persoanele care fac reclamaţii false să nu se teamă de consecinţele legale şi să persiste în astfel de fapte reprobabile, fără să ţină cont că mobilizarea autorităţilor pentru reclamaţii nereale poate împiedica accesul unor victime reale la serviciile de urgenţă”, a mai transmis organizaţia.

Potrivit acesteia, ”lipsa unor măsuri concrete faţă de cei care folosesc în mod abuziv apelurile la numerele de urgenţă 112 şi 119 contribuie la încurajarea acestora„.

”Cerem structurilor Ministerului Afacerilor Interne şi Justiţiei să aplice de urgenţă toate normele legale, pentru a preîntâmpina şi descuraja situaţii în care sesizările false sau nefondate blochează activitatea serviciilor de urgenţă”, a mai transmis sursa citată.

Legislaţia din România prevede că alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie se pedepseşte cu amendă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.