Pentru prima dată, videoclipuri şi fotografii au fost difuzate vineri, în prezenţa publicului, la aşa-numitul proces al violurilor din Mazan, dar acest lucru nu a schimbat poziţia inculpaţilor, care au susţinut aproape toţi că au crezut că participă la un „scenariu” libertin, relatează AFP.
Revenind asupra deciziei iniţiale a preşedintelui său, Roger Arata, tribunalul penal din Vaucluse a decis, după o lungă dezbatere între părţi, de aproape două ore, că imaginile difuzate în timpul acestui proces - emblematic pentru violenţa împotriva femeilor şi pentru supunerea chimică - vor fi de acum înainte difuzate în prezenţa presei şi a publicului.
Până la audierea de după-amiază, în a 22-a zi a acestui proces care a început la 2 septembrie, au fost difuzate nouă videoclipuri şi câteva fotografii. Toate se refereau la cei şapte inculpaţi, din cei 51 judecaţi, ale căror dosare au fost examinate în această săptămână.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Difuzarea acestor imagini - arhivate cu grijă de Dominique Pelicot, principalul inculpat, care a recunoscut că şi-a drogat soţia, pe Gisèle, între 2011 şi 2020, fără ştirea acesteia, pentru a o viola şi a face să fie violată de zeci de alţi bărbaţi pe care îi recrutase pe internet - este menită să îi pună pe inculpaţi faţă în faţă cu declaraţiile lor. Cei mai mulţi dintre aceştia susţin că au crezut că iau parte la fantezia unui cuplu de swingeri sau că nu şi-au dat seama că Gisèle Pelicot era inconştientă.
Timp de aproape o oră şi jumătate, aceste imagini au fost difuzate pe ecranele unei săli de judecată care îşi reţinea respiraţia, precum şi pe cele dintr-o sală alăturată, unde erau aşezaţi şaizeci de membri ai publicului.
REACŢII ÎN SALĂ
Victima, Gisèle Pelicot, aflată în boxa părţilor civile, a rămas în cea mai mare parte a timpului aplecată asupra telefonului său mobil, în timp ce în faţa ei, în boxa din cealaltă parte a sălii, fostul său soţ îşi acoperea ochii cu o mână sau privea în altă parte.
Ceilalţi inculpaţi au adoptat atitudini diferite: unii au privit fără să clipească cum se ocupau de Gisèle Pelicot, care în imagini era întinsă pe patul din dormitorul locuinţei cuplului din Mazan (Vaucluse), în timp ce alţii au preferat să se uite la podea.
Totuşi, când au fost interogaţi pe scurt, toţi şi-au menţinut linia de apărare.
Jean T., în vârstă de 52 de ani, a declarat că încă nu-şi aminteşte „nimic” din seara respectivă. Redouane E. insistă că a fost „terorizat” de Dominique Pelicot, chiar dacă „nu este evident”. Un al treilea a explicat că nu a auzit-o pe Gisèle Pelicot sforăind sau că „a sperat că se va trezi la sfârşit”.
„Chiar şi văzând asta, nu este suficient? Ce le trebuie ca să ne facă să credem că este moartă?”, a declarat indignată Elise Pinas, 25 de ani, la ieşirea din sala de vizionare publică. „Supărată”, ea consideră totuşi că difuzarea acestor videoclipuri este „foarte utilă”.
„RĂUL A FOST FĂCUT”
Pe 20 septembrie, după difuzarea primelor videoclipuri şi fotografii, magistratul a decis să excludă presa şi publicul de la proiecţiile ulterioare, pe motiv că acestea sunt „indecente şi şocante”. Dar avocaţii lui Gisèle Pelicot au decis să conteste această măsură, iar vineri dimineaţă au primit sprijinul procurorului general. După revenirea instanţei, aceştia au vorbit imediat despre o „victorie”
„Pentru Gisèle Pelicot, este prea târziu, răul a fost făcut. Cele 200 de violuri pe care le-a suferit din partea a zeci de bărbaţi care au venit să o violeze în dormitorul ei în timp ce era inconştientă, brutalitatea procedurilor din această sală de judecată - ea va trebui să trăiască cu asta pentru tot restul vieţii sale”, a susţinut avocatul Babonneau la audiere.
Pentru celălalt avocat al său, Antoine Camus, înregistrările video „demontează teoria violului accidental” şi arată că „în realitate, a fost vorba de ura faţă de femei”: „Niciunul dintre ei nu a denunţat faptele, fiecare a contribuit în felul său la această banalizare a violului, această banalizare a răului”.
Pe de altă parte, Olivier Lantelme, unul dintre avocaţii apărării, care, la fel ca mai mulţi dintre colegii săi, se opune acestor difuzări, a susţinut că „justiţia nu are nevoie de acest lucru” şi s-a întreabat „care este rostul acestor proiecţii greţoase?”
Audierea se va relua luni cu examinarea unui nou grup de cinci inculpaţi.
Verdictul este aşteptat la jumătatea lunii decembrie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.