Comisia Europeană a anunţat că, joi, intră în vigoare primele norme ale UE privind combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Violenţa împotriva femeilor şi violenţa domestică afectează aproximativ una din trei din cele 228 de milioane de femei din UE, mai spune comunicatul de presă al Executivului european.

Prin incriminarea anumitor forme de violenţă împotriva femeilor în întreaga UE, inclusiv online, şi prin consolidarea accesului victimelor la justiţie, la protecţie şi la sprijin, directiva urmăreşte să asigure drepturile fundamentale de egalitate de tratament şi de nediscriminare între femei şi bărbaţi.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Noile norme sunt decisive împotriva violenţei de gen şi interzic mutilarea genitală a femeilor, căsătoriile forţate şi cele mai răspândite forme de violenţă cibernetică, precum partajarea neconsimţită de imagini intime (inclusiv deepfake-uri), urmărirea cibernetică şi hărţuirea cibernetică (inclusiv exhibiţionismul cibernetic). Violenţa cibernetică este o problemă urgentă care trebuie abordată, având în vedere răspândirea exponenţială şi impactul dramatic al violenţei online. Noile norme ale UE vor ajuta victimele violenţei cibernetice din statele membre care nu au incriminat încă aceste acte.

„Pentru prima dată, incriminăm violenţa cibernetică pe criterii de gen, cum ar fi partajarea neconsimţită de imagini intime, inclusiv „deepfake”-uri, care este un coşmar pentru multe femei. Acest tip de violenţă este adesea motivul pentru care femeile părăsesc viaţa publică. Violenţa online este o violenţă reală, iar violenţa împotriva femeilor este o problemă în fiecare minut”, a precizat Věra Jourová, vicepreşedinta pentru valori şi transparenţă, conform sursei citate.

De asemenea, Helena Dalli, comisara pentru egalitate, a adăugat că „această directivă oferă un răspuns detaliat la o problemă generalizată”.

„Ea abordează prevenirea violenţei bazate pe gen, protecţia şi sprijinirea victimelor, precum şi pedepsirea adecvată a făptaşilor. Acesta este un pas important în direcţia eradicării violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice”, a completat Helena Dalli.

Statele membre trebuie să transpună directiva în legislaţia lor naţională până la 14 iunie 2027. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.