Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, un proiect de lege prin care vânzătorii din unităţile comerciale şi personalul localurilor publice sunt obligaţi să solicite actele de identitate la vânzarea băuturilor alcoolice şi produselor din tutun, pentru a verifica dacă cei care cumpără au împlinit vârsta de 18 ani. Propunerea legislativă a fost iniţiată de către deputaţii USR, Adrian Wiener şi Ionuţ Moşteanu. „Interdicţia de a vinde alcool şi ţigări minorilor este prevăzută de mai mult timp în legislaţie, dar regula a fost prea puţin respectată pe motiv că vânzătorul nu poate verifica vârsta cumpărătorului. Proiectul USR a remediat acest neajuns, îi va responsabiliza pe comercianţi şi, mai ales, îi va proteja pe copii şi adolescenţi”, a transmis USR. Legea merge la promulgare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - „40% dintre decesele din România sunt legate de factori de risc, adică de comportamente modificabile. Iar dincolo de alegerile personale, factorii de risc pot fi amelioraţi prin politici publice. Astăzi am făcut un pas decisiv în privinţa uneia dintre ele. În România avem o interdicţie de vânzare a alcoolului şi ţigărilor către minori, dar ea e mai mult formală, pentru că, zilnic, mii de copii cumpără tutun şi România are cea mai mare rată de fumători în rândul adolescenţilor din Europa. Avem datoria, ca societate, de a construi un zid care să ne protejeze copiii”, a afirmat Adrian Wiener, deputat USR şi medic, potrivit comunicatului de presă al partidului.

Potrivit legii adoptate miercuri, pentru a verifica împlinirea vârstei de 18 ani de către cumpărător sau consumator, vânzătorii de băuturi alcoolice, băuturi energizante şi produse din tutun, respectiv angajaţii localurilor publice vor avea obligaţia să solicite consultarea actelor de identitate ale cumpărătorului/consumatorului. Amenda pentru neîndeplinirea acestei obligaţii este cuprinsă între 10.000 lei şi 30.000 lei.
Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie
 
„A trecut mai bine de un an de când am depus această iniţiativă, alături de colegul Adrian Wiener, şi mă bucur că am reuşit astăzi, în ultima zi de plen a sesiunii parlamentare, să fie adoptată şi de Camera Deputaţilor. Sper ca preşedintele să promulge legea cât mai repede pentru că nu mai trebuie pierdut timp în a-i proteja pe copii de vicii care pot să le afecteze grav dezvoltarea fizică şi mentală, chiar le ameninţă viaţa”, afirmă Ionuţ Moşteanu, co-iniţiator şi liderul grupului USR din Camera Deputaţilor.

ŞTIREA INIŢIALĂ - Astfel, proiectul de lege completarea art. 3 din Legea nr. 349/2002, precum şi modificarea şi completarea Legii nr. 61/1991, în sensul instituirii măsurii de consultare a documentelor de identitate la cumpărarea produselor din tutun şi alcool, în vederea reducerii consumului acestora în rândul persoanelor care nu au împlinit 18 ani.

În cazul neîndeplinirii acestei obligaţii, membrii personalului localurilor publice şi vânzătorii din unităţile comerciale riscă amenzi de la 10.000 lei la 30.000 lei.

Pe 16 octombrie 2023, Senatul a adoptat proiectul, în calitate de prim for sesizat, votul Camerei fiind decizional, Prin urmare, legea se duce la promulgare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.