Guvernul va introduce, prin Ordonanţă de Urgenţă, măsuri privind reciclarea deşeurilor, astfel încât rata de reciclare să crească, iar deşeurile să nu mai fie tratate "ca pe ceva inutil”, ci ca pe o resursă. Astfel, prin OUG care va fi dată marţi în şedinţa Executivului se va stabili clar rolul fiecărui actor, obligaţiile cetăţenilor, ale operatorilor de salubritate şi ale autorităţilor locale. Potrivit premierului, una dintre măsuri va fi plata unei garanţii pentru ambalajele reutilizabile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Obiectivul central al măsurilor introduse prin acest act normativ este de a creşte rata de reciclare a deşeurilor şi de a pune astfel România pe harta europeană a reciclării şi a economiei circulare. Măsurile introduse prin această OUG aduc o schimbare de abordare în materie de gestionare a deşeurilor, astfel încât să ne obişnuim să nu mai tratăm deşeurile ca pe ceva inutil, ci ca pe o resursă care merită şi trebuie să fie valorificată. Principalele măsuri aplicabile în 2019 sunt: garanţia pentru ambalajele reutilizabile şi introducerea unor indicatori de performanţă, atât pentru societăţile de salubrizare, cât şi pentru staţiile de sortare, precum şi pentru încurajarea colectării separate a deşeurilor la sursă şi detalierea modului de aplicare a tarifului diferenţiat la populaţie”, a anunţat marţi Viorica Dăncilă, la începerea şedinţei de Guvern.

De asemenea, a explicat premierul, prin OUG va fi stabilit clar rolul fiecărui actor din lanţul de gestiune a deşeurilor, obligaţiile cetăţenilor, colectorilor, operatorilor de salubritate, ale producătorilor, reciclatorilor şi autorităţilor publice locale.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.