Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său italian Sergio Mattarella, că ţara noastră apreciază foarte mult participarea pe care a avut-o şi o va avea italia, în următorii ani, la Poliţia Aeriană a NATO în România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Sunt onorat să îl am oaspete astăzi, la Palatul Cotroceni, pe Preşedintele Republicii Italiene, domnul Sergio Mattarella, aflat în vizită oficială în România. Domnule Preşedinte, bine aţi venit! Domnul preşedinte Sergio Mattarella este un bun prieten al României, iar întâlnirea de astăzi este o continuare firească a dialogului constant pe care îl avem. De Italia ne leagă o istorie comună, legături profunde, un Parteneriat Strategic consolidat, o dinamică excepţională economică şi comercială, dar şi ceea ce constituie sufletul acestei relaţii – comunităţile de români din Italia şi de italieni din România, comunităţi foarte bine integrate şi importante pentru evoluţia societăţilor noastre. Avem, aşadar, fundamente solide pentru a fi încrezători în viitorul relaţiei bilaterale şi în dezvoltarea, pe mai departe, a cooperării noastre pe multiple planuri, inclusiv în cadrul european şi euroatlantic”, a afirmat Klaus Iohannis, miercuri la Cotroceni, în declaraţia comună de presă cu preşedintele Italiei Sergio Mattarella.
 
Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie
El a mai spus că a exprimat aprecierea pentru comunitatea solidă de antreprenori italieni, binevenită în România, şi a salutat creşterea iniţiativelor antreprenoriale ale românilor rezidenţi în Italia, care contribuie activ la viaţa economică şi culturală a ţării de adopţie.
 
„Cifrele pentru anul trecut indică schimburi bilaterale care au atins deja 20 de miliarde de euro. Am salutat şi dezvoltarea unor relaţii bilaterale privilegiate în domeniul culturii şi organizarea unei expoziţii arheologice de amploare la Roma, sub patronajul nostru comun - „Dacia. Ultima frontieră a Romanităţii”, care se înscrie în şirul acţiunilor de diplomaţie culturală de anvergură organizate de-a lungul anilor de România în capitala Italiei”, a mai precizat şeful statului.
 
Iohannis a adăugat că a discutat cu omologul italian şi aspecte privind consolidarea familiei europene şi a subliniat importanta planificării riguroase a agendei strategice a UE.
 
„Am abordat în cadrul discuţiilor noastre şi aspecte privind consolidarea familiei noastre comune, europene, şi am accentuat cât de semnificativă rămâne planificarea riguroasă a Agendei strategice a Uniunii Europene pentru perioada următoare. Am discutat rezultatele alegerilor europene care tocmai s-au încheiat şi am evidenţiat că prezenţa importantă la vot este o dovadă a interesului cetăţenilor europeni pentru viitorul proiectului european şi beneficiile acestuia. Dar, dacă vorbim de prezenţă, aici mai este loc de mai bine. Uniunea Europeană este cel mai relevant proiect politic al Europei, care a adus pacea şi prosperitatea, este destinul şi viitorul nostru. Dacă Uniunea Europeană va potenţa principiile solidarităţii şi ale coeziunii interne, poziţia sa în lume va fi cu siguranţă întărită”, a mai explicat preşedintele Iohannis.
 
Acesta a amintit şi despre contribuţia Italiei la securitatea Balcanilor de Vest şi regiunea Mării Negre.
 
„Am salutat contribuţia valoroasă a Italiei la securitatea zonelor învecinate ale României, atât în Balcanii de Vest, cât şi în regiunea Mării Negre. Apreciem foarte mult participarea pe care Italia a avut-o şi o va avea, în anii următori, la Poliţia Aeriană a NATO în România. Am discutat cu domnul preşedinte şi despre preocupările noastre de securitate generate de războiul pe care Rusia continuă să-l ducă împotriva Ucrainei, cu un puternic impact negativ pentru regiune, dar şi pentru întregul spaţiu euroatlantic. Vom continua să lucrăm împreună cu Italia şi cu toţi Aliaţii noştri pentru întărirea rolului NATO de prevenire a oricărui război şi de apărare a statelor noastre, prin consolidarea posturii sale de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, dar la fel şi pe Flancul Sudic”, a mai declarat şeful statului.
 
„Îl felicit pe domnul preşedinte pentru rezultatele vizitei pe care tocmai a efectuat-o la Chişinău”, a continuat Klaus Iohannis.
 
„Mă bucură faptul că, împreună, susţinem concret şi hotărât parcursul Republicii Moldova de aderare la Uniunea Europeană. Republica Moldova este partenerul nostru cel mai afectat de război şi trebuie să ne asigurăm că îi acordăm tot sprijinul necesar. Nu în ultimul rând, transmit aprecierile noastre pentru Preşedinţia italiană a G7, care deja a avut iniţiative de excepţie şi a răspuns adecvat provocărilor actuale internaţionale majore”, a conchis preşedintele României. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.