Eurodeputatul care deschide lista candidaţilor REPER la alegerile europarlamentare, Dacian Cioloş, a solicitat Guvernului României să elaboreze o strategie pentru a proteja elementele de patrimoniu şi să se asigure că ele sunt promovate adecvat la nivel internaţional. Reacţia vine după ce brandul Louis Vuitton foloseşte modelul cămăşii din Mărginimea Sibiului în noua colecţie 2024, fără menţionarea originii şi fără acordul păstrătorilor de zestre culturală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Zilele acestea, opţiunea casei de modă Louis Vuitton de a folosi elemente tradiţionale româneşti pe care le putem găsi şi la cămaşa tradiţională din zona Novaciului, dar şi a Mărginimii Sibiului a stârnit, pe bună dreptate, un sentiment de revoltă. Revolta nu este datorită faptului că aceste elemente sunt apreciate şi folosite de către o cunoscută casă de modă, ci pentru că aceasta nu precizează nici măcar care este sursa de inspiraţie. Astfel, o oportunitate de a face cunoscut portul popular românesc a fost ratată. Solicităm Guvernului României să elaboreze o strategie prin care astfel de cazuri să nu se mai repede fără prezentarea adecvată a sursei acestor împrumuturi culturale. Domnule Ciolacu, este de datoria Guvernului României să se asigure că protejează elementele de patrimoniu şi că ele sunt promovate adecvat la nivel internaţional”, a afirmat Dacian Cioloş, conform unui comunicat de presă al REPER.
 
Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie
Mai mult, partidul REPER va solicita Comisiei Europene, în următoarea legislatură, să propună un plan de valorificare a patrimoniului comunităţilor rurale, în avantajul acestora, cu sprijinul şi implicarea mediului de business creativ. Patrimoniul este, deja, acoperit în programul politic al Partidului REPER pentru europarlamentare.
 
Scrisoarea este semnată, în numele partidului REPER, de europarlamentarii Dacian Cioloş, Alin Mituţa, Ramona Strugariu, Dragoş Pîslaru şi Dragoş Tudorache şi este disponibilă AICI
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.