Copreşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, îl acuză pe preşedintele Klaus Iohannis că încalcă spiritul Constituţiei deoarece va merge la Summit-ul NATO de la Varşovia cu un mandat pe care l-a decis singur, fără consultarea Parlamentului lipsind poziţia României de greutatea conferită de un larg consens intern pe temele ce vor intra în discuţia decidenţilor Alianţei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Fără să încalce litera Constituţiei, ci doar spiritul ei, preşedintele Iohannis şi-a fixat un mandat pentru acest summit fără măcar să informeze Parlamentul şi fără măcar să invite pe liderii partidelor parlamentare la o consultare reală. Credibilitatea şi prestigiul României în lume sunt cu atât mai mari cu cât soluţiile, ideile, propunerile cu care ne prezentăm la nivel internaţional sunt rezultatul unui consens al forţelor politice parlamentare şi nu vreo improvizaţie politică sau birocratică de moment”, susţine Călin Popescu-Tăriceanu.

El susţine că nici consultările convocate de către preşedinte pe tema Brexit-ului nu au avut finalitatea dorită. ”Am salutat ideea invitării partidelor parlamentare la Cotroceni pentru consultări, imediat după anunţarea rezultatului referendumului din Marea Britanie. Dacă iniţiativa a fost bună, rezultatul acestor consultări este îndoielnic. Ar fi existat o finalitate concretă şi utilă după această întâlnire, dacă Preşedinţia şi participanţii ar fi beneficiat de analize temeinice privind consecinţele ieşirii Marii Britanii din UE în plan politic, economic şi al statutului românilor care lucrează sau studiază în această ţară. Aceste analize nu există”, apreciază liderul ALDE.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

În ce priveşte ultima reuniune a Consiliului European, Tăriceau consideră ca iluzorie promisiunea pe care premierul britanic David Cameron i-ar fi făcut-o preşedintelui Iohannis legată de menţinerea statului românilor în Marea Britanie din moment ce Cameron a declarat public că „o reformă a regulilor de liberă circulaţie a persoanelor în Europa constituie cheia relaţiilor viitoare dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană”.

Tăriceanu este nemulţumit şi de rezultatul consultărilor de după Consiliul European când subiectul relaţiei dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie a lăsat loc chestiunii elaborării unui proiect de ţară pe care să-l susţină şi partidele. 

Copreşedintele ALDE susţine că România nu are poziţii clar definite în raport cu interesel naţionale în interiorul NATO şi UE, limitându-se doar să accepte propunerile făcute de alţii. ”Apartenenţa, solidaritatea şi loialitatea noastră faţă de Uniunea Europeană şi faţă de NATO nu trebuie în niciun caz să se rezume la a spune «DA» la orice iniţiativă politică sau birocratică venită dinspre aceste alianţe. Am putea spune că «DA»-ul României este singura constantă, singura strategie, în politica noastră europeană şi euroatlantică”, mai spune Tăriceanu.

El i-a cerut lui Iohannis să-i atragă atenţia ambasadorului SUA la Bucureşti, Hans Klemm asupra declaraţiilor care ies din cadrele obişnuite pentru un diplomat, Tăriceanu referindu-se la afirmaţia recentă făcută de către Klemm, într-un interviu, potrivit căreia ”Guvernul SUA crede, pentru că vorbesc în numele Guvernului SUA, nu al meu, că este în interesul SUA şi al parteneriatului nostru strategic să fac anumite observaţii în mod public. Asta e datoria mea în calitate de ambasador al SUA în România”.

”Parteneriatul strategic dintre România şi SUA, pilon de bază al politicii noastre externe şi în care ţara noastră şi-a dovedit în mod consecvent loialitatea, nu poate constitui vreodată pretext de imixtiuni sau control de orice natură asupra unor autorităţi sau decizii de politică internă, decât cu preţul ştirbirii suveranităţii naţionale”, a conchis Tăriceanu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.