Ministerul Afacerilor Externe precizează, joi, că închiderea Consulatului General al României la Rostov-pe-Don reprezintă măsura de răspuns a autorităţilor ruse în vederea asigurării parităţii în ce priveşte reprezentarea diplomatică a României în Federaţia Rusă, respectiv reprezentarea diplomatică a Federaţiei Ruse în România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

MAE precizează că închiderea Consulatului General al României la Rostov-pe-Don reprezintă măsura de răspuns a autorităţilor ruse în vederea asigurării parităţii în ce priveşte reprezentarea diplomatică a României în Federaţia Rusă, respectiv reprezentarea diplomatică a Federaţiei Ruse în România.

”Reamintim că pe 8 iunie 2023 partea română a luat decizia de a plafona personalul diplomatic şi tehnico-administrativ al Federaţiei Ruse în România, având drept consecinţă reducerea semnificativă a acestuia. Măsura respectivă a fost adoptată în conformitate cu prevederile art.11 alin. 1 al Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice (1961), pentru a reflecta în mod adecvat nivelul relaţiilor bilaterale, reduse drastic de România după declanşarea de către Federaţia Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei”, subliniază MAE/.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

”Menţionăm că, în afara Ambasadei la Moscova, România are un Consulat General la Sankt-Petersburg. Federaţia Rusă are de asemenea un Consulat General în România, la Constanţa, pe lângă Ambasada din Bucureşti”, mai arată Ministerul Afacerilor Externe.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a avut miercuri, în briefingul său de presă, un lung comentariu despre „Situaţia din Moldova”, reluându-şi atacurile obişnuite la adresa conducerii proeuropene a ţării în condiţiile în care aceasta se pregăteşte de alegeri prezidenţiale la 20 octombrie. Zaharova a remarcat în context vizita premierului Marcel Ciolacu la Chişinău, faţă de care a avut remarci ironice, acuzând din nou România că vrea să acapareze Republica Moldova.

Consulatul României de la Rostov pe Don a primit notificare că trebuie să se închidă începând cu data de 14 octombrie, a mai anunţat Zaharova. Decizia închiderii fusese luată de Moscova la sfârşitul anului trecut.

În replică, Executivul de la Bucureşti a transmis că România rămâne ferm angajată în susţinerea parcursului european al Republicii Moldova, iar propaganda agresivă a Rusiei nu va schimba acest lucru. Premierul Marcel Ciolacu afirmă că autorităţile ruse încearcă cu disperare prin propagarea unor ştiri false să schimbe traseul european al Republicii Moldova, el încurajându-i pe toţi liderii de la Chişinău să nu se lase intimidaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.