Autorităţile relevante, respectiv instituţiile sau autorităţile publice ce deţin atribuţii cu privire la supravegherea unui anumit sector sau domeniu de activitate, au competenţa de a se pronunţa cu privire la conţinutul ilegal existent în mediul online şi, atunci când consideră necesar, pot emite ordine (acte administrative) de a acţiona împotriva acestuia conform art. 7-8 din Legea nr. 50/2024.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Autoritatea care emite ordinul transmite o copie către ANCOM în termen de 10 zile lucrătoare de la data primirii ultimei informaţii din partea furnizorului de servicii intermediare vizat de ordin, împreună cu orice informaţie primită de la acesta din urmă cu privire la modul în care s-a dat curs ordinului respectiv. Această sarcină rezultă şi din art. 9 alin. (3) din Regulamentul privind serviciile digitale.

Contrar unor informaţii vehiculate în spaţiul public, în calitatea sa de coordonator al serviciilor digitale în România, ANCOM nu poate prelua atribuţii ale altor autorităţi relevante şi nu are competenţe pentru verificarea ordinelor emise de acestea. ANCOM nu constituie un filtru de verificare în ceea ce priveşte acţiunile altei instituţii publice, atât Legea nr. 50/2024 privind stabilirea unor măsuri pentru aplicarea Regulamentului (UE) 2022/2.065 al Parlamentului European şi al Consiliului din 19 octombrie 2022 privind o piaţă unică pentru serviciile digitale şi de modificare a Directivei 2000/31/CE (Regulamentul privind serviciile digitale), precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 365/2002 privind comerţul electronic, cât şi Regulamentul privind serviciile digitale neconferind astfel de atribuţii în sarcina coordonatorului serviciilor digitale din România. De asemenea, ANCOM nu are drept rol verificarea şi eliminarea opiniilor exprimate în mediul online.

ANCOM colaborează îndeaproape cu toate autorităţile relevante încă de la dobândirea calităţii de coordonator al serviciilor digitale, punându-le acestora la dispoziţie toate informaţiile necesare pentru îndeplinirea atribuţiilor pe care le au şi în mediul online. În calitate de coordonator al serviciilor digitale, ANCOM nu se pronunţă cu privire la calificarea conţinutului ilegal ce este în sfera de activitate a autorităţilor relevante şi nu este organism de apel împotriva deciziilor furnizorilor de servicii intermediare în legătură cu conţinutul ilegal.

În contextul normelor specifice pentru supravegherea pieţei - Regulamentul (UE) 2019/1020 - ANCOM este autoritate relevantă în ceea ce priveşte punerea pe piaţă a echipamentelor radio şi compatibilitatea electromagnetică. Doar în acest ultim caz, ANCOM se poate pronunţa cu privire la un conţinut ilegal.

ANCOM sprijină libertatea de exprimare şi corecta informare a opiniei publice şi se manifestă ca un partener corect de dialog cu toate părţile interesate, cu respectarea prerogativelor conferite de legislatia în vigoare. ANCOM, în calitate de coordonator al serviciilor digitale, face apel la toate autorităţile relevante să depună eforturi susţinute în exercitarea propriilor atribuţii cu responsabilitate şi asumare.

Ce este conţinut ilegal

Conform Regulamentului privind serviciile digitale, „conţinut ilegal” înseamnă orice informaţie care, în sine sau prin raportare la o activitate, inclusiv vânzarea de produse sau furnizarea de servicii, nu este conformă cu dreptul Uniunii sau cu dreptul oricărui stat membru care este conform cu dreptul Uniunii, indiferent de obiectul sau natura exactă a dreptului respectiv. Aşadar, un conţinut este ilegal atunci când încalcă una dintre legile în vigoare din România sau din alt stat membru UE. Exemple în acest sens sunt incitarea rasistă şi xenofobă la violenţă şi ură, abuzuri asupra copiilor, conţinut terorist, încălcări ale drepturilor de autor, produse periculoase şi ilegale, etc.

Alte căi de acţionare împotriva conţinutului ilegal

Pentru eliminarea conţinutului ilegal, Regulamentul privind serviciile digitale prevede, pe lângă emiterea ordinelor de către autorităţile relevante, şi alte căi de acţiune:

  • Notificarea adresată furnizorului de servicii de găzduire de către orice persoană fizică sau entitate

Orice persoană fizică sau entitate poate semnala furnizorilor de servicii de găzduire (inclusiv de platforme online) existenţa anumitor informaţii pe care le consideră conţinut ilegal, în cadrul serviciilor oferite de aceştia, iar furnizorii au obligaţia de a institui mecanisme prin care să preia aceste sesizări. Mecanismele respective trebuie să fie uşor de accesat şi de utilizat şi să permită transmiterea notificărilor exclusiv prin mijloace electronice.

Pentru a putea fi procesată, notificarea trebuie să includă: o explicaţie suficient de justificată a motivelor pentru care notificatorul susţine că informaţiile în cauză constituie conţinut ilegal, o indicaţie a localizării electronice exacte a informaţiilor respective (de exemplu URL-ul sau, dacă este necesar, informaţii suplimentare care să permită identificarea conţinutului ilegal, adaptate în funcţie de tipul de conţinut şi de tipul specific de serviciu de găzduire), numele şi adresa de e-mail a destinatarului care face notificarea, cu anumite excepţii, precum şi o declaraţie care să confirme că persoana care transmite notificarea are cu bună-credinţă convingerea că informaţiile şi susţinerile cuprinse în notificare sunt exacte şi complete.

  • Informarea platformelor online de către notificatorii de încredere

Notificator de încredere poate fi orice entitate care demonstrează că are cunoştinţe de specialitate şi competenţe specifice în detectarea, identificarea şi notificarea conţinutului ilegal, este independent de orice furnizori de platforme online şi îşi desfăşoară activităţile de aşa manieră încât să transmită notificări cu diligenţă, acurateţe şi obiectivitate. ANCOM acordă statutul de notificator de încredere la cerere, conform unei proceduri, oricărei entităţi, dacă îndeplineşte cumulativ aceste condiţii. În România, în prezent, au fost desemnaţi doi notificatori de încredere: Organizaţia Salvaţi copiii şi Institutul Ellie Wiesel.

Conform Regulamentului privind serviciile digitale, furnizorii de platforme online care nu sunt microîntreprinderi şi întreprinderi mici trebuie să ia măsurile tehnice şi organizatorice necesare pentru a se asigura că notificările transmise de notificatorii de încredere cu privire la conţinutul ilegal sunt tratate cu prioritate.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) este instituţia care promovează interesele utilizatorilor de servicii de comunicaţii electronice, servicii poştale şi servicii digitale în contextul tranziţiei la societatea Gigabit, prin valorificarea optimă a mixului de instrumente de administrare şi reglementare aflate la dispoziţia Autorităţii. Pentru mai multe detalii despre activitatea ANCOM vizitaţi www.ancom.ro, infocentru.ancom.ro, www.portabilitate.ro şi www.veritel.ro. Pentru a testa şi monitoriza calitatea serviciului de internet, accesaţi www.netograf.ro. Pentru a consulta acoperirea cu semnal mobil a localităţilor, drumurilor naţionale şi judeţene din România, accesaţi www.aisemnal.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.