România are de zece ori mai puţine adăposturi în care populaţia civilă poate fi protejată în caz de război, numărul acestora fiind de zece ori mai mic decât al adăposturile de protecţie civilă existente în Finlanda, ţară cu o populaţie de nici 6 milioane de locuitori, arată un raport al Curţii de Conturi privind adăposturile civile din România şi modul în care acestea sunt administrate şi întreţinute. Acelaşi document precizează că aproximativ jumătate dintre adăposturile de protecţie civilă existente în România nu sunt operaţionale.
Conform datelor oficiale furnizate de un raport al Curţii de Conturi, în România există 5072 de adăposturi de protecţie civilă. Cifra este de zece ori mai mică decât numărul adăposturilor existente în Finlanda, ţară care nu are nici o treime din populaţia României.
„Auditul a colectat informaţii din mediul online despre situaţia adăposturilor de
protecţie civilă din alte state europene. De exemplu, în Finlanda datele prezentate
pe site-ul Ministerului de Interne referitoare la fondul de adăpostire au evidenţiat
faptul că cele 50.500 de adăposturi, cu o capacitate de 4,8 milioane de persoane,
ceea ce acoperă peste 87% din populaţia totală a ţării estimată la 5,58 milioane de
locuitori”, se arată în raportul Curţii de Conturi.
Documentul citat arată că, în materie de protecţie a populaţiei în caz de conflict armat, „modelul elveţian este şi mai performant”.
„În Elveţia, încă din anul 1960, a existat obligativitatea construirii de adăposturi anti-război şi, în prezent, oferă o protecţie a locuitorilor săi de peste 100%, prin cele 9 milioane de locuri disponibile la o populaţie totală de 8,85 milioane persoane”, precizează documentul citat.
Datele colectate de Curtea de Conturi mai arată că, dintre adăposturile pentru protecţie civilă existente în România, aproximativ jumătate nu sunt funcţionale. În municipiul Bucureşti, doar unu din trei adăposturi este operativ, iar în 19 judeţe mai mult de jumătate dintre adăposturile de protecţie civilă existente nu se pot folosi.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.