Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) anunţă iniţierea unui denunţ penal împotriva societăţii APOLLO CHEIA S.R.L., care a „promovat, în public, cultul persoanelor vinovate de genocid contra umanităţii şi de crime de război”. Insititutul a identificat pe platforma de comercializare Săpunulcheia.ro produse din săpun ştanţate cu figura fostului dictator Nicolae Ceauşescu, vândute sub denumirea „omagiu Ceauşescu”. Denunţul a fost depus la Parchetul Judecătoriei Baia Mare.
„Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) anunţă iniţierea unui denunţ penal împotriva societăţii APOLLO CHEIA S.R.L., ca urmare a acţiunilor de „promovare, în public, a cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război”, conform art. 5 din O.U.G. nr. 31/2002”, informează institututl printr-un comunicat de presă.
În urma unei analize, IICCMER a identificat pe platforma de comercializare Săpunulcheia.ro produse din săpun ştanţate cu figura fostului dictator Nicolae Ceauşescu, vândute sub denumirea „omagiu Ceauşescu”. Aceste produse sunt însoţite de un mesaj de promovare care glorifică realizările regimului comunist şi evocă nostalgia pentru perioada sa. Redăm, în rândurile următoare, cum este construit un astfel de mesaj: „CEAUSESCU născut la 26 ianuarie 1918 a fost unul dintre cei mai longevivi conducători ai României în istoria săpunului Cheia. A fost conducătorul nostru care a apărut pe coperta revistei Time, a fost plimbat de regina Angliei cu caleaşca, între anii 1967 şi 1978 România a avut o rată de dezvoltare anuală de 11 %, s-a creat Dacia şi Aro, Casa Poporului, Metroul si Canalul Dunăre-Marea Neagră. Agricultura s-a irigat şi mecanizat, zootehnia s-a dezvoltat la nivele nemaiatinse. Dar a rămas ultimul dictator al Europei, a murit la Târgovişte la 25.12.1989. Însă nu putem uita că pe vremea lui, generaţiei mele ne era perfect, iar părinţilor noştri incomparabil mai bine. Fiindcă eram copii, iar părinţii noştri tineri.”
Mesajul de pe ambalaj subliniază atitudini admirative faţă de o persoană cunoscută pentru responsabilitatea sa în săvârşirea unor acte de violenţă şi opresiune, inclusiv genocid, aşa cum a fost stabilit prin sentinţa Tribunalului Militar Teritorial Bucureşti din 25 decembrie 1989.
IICCMER subliniază importanţa demersului: Activităţile care promovează cultul personalităţii unor figuri istorice vinovate de crime împotriva umanităţii pot crea o stare de pericol faţă de demnitatea umană şi valorile fundamentale ale societăţii.
Totodată, se atrage atenţia asupra impactului pe care astfel de produse şi mesaje le pot avea asupra generaţiilor actuale şi viitoare. Pentru a sprijini acest demers, IICCMER a pus la dispoziţia organelor competente toate informaţiile şi dovezile necesare, inclusiv fotografii ale produselor şi capturi de ecran ale recenziilor postate de consumatori, care demonstrează interesul crescut pentru achiziţionarea lor.
“Este esenţial să ne amintim de trecutul nostru şi să nu permitem glorificarea unor personaje care au marcat istoria României prin acte de barbarie şi opresiune. Acest demers vine în sprijinul memoriei victimelor şi al adevărului istoric,” a declarat Florin-Daniel Şandru, Preşedinte executiv al IICCMER.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.