ă invităm cu drag la STYLUS FANTASTICUS, un eveniment ce poate fi numit şi „concertul celor 3 B” – Bach, Biber, Buxtehude.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Duminică, 6 Aprilie 2025, de la ora 19, în Sala Mare a Ateneului Român.

            Biletele pot fi achiziţionate de la adresa: https://tinyurl.com/Stylus-Fantasticus

            Concertul, al treilea din programarea ediţiei 2025 a Stagiunii de Muzică Veche (ediţia 2025), prilejuieşte reîntâlnirea cu violonista Mira Glodeanu şi cu grupul de continuo din ansamblul de muzică barocă Sempre: Lázár Zsombor Zsombor (violoncel baroc), István Csata (contrabas), Filip Zsombor (chitară barocă), Raluca Enea (clavecin).

            STYLUS FANTASTICUS este foarte prezent în universul nostru sonor şi în repertoriile concertelor de muzică barocă din zilele noastre. În fapt, multe din capodoperele Barocului muzical ce se cântă astăzi aparţin „stylus fantasticus”. Cu origini în cadrul lucrărilor de genul fantasia, toccata, intonazione, praeludium sau preambulum, stylus fantasticus îşi face apariţia încă de pe parcursul secolului al XV-lea şi se regăseşte în scriiturile unor compozitori marcanţi ai perioadei baroce: Bach, Biber, Buxtehude. Este un stil muzical caracteristic (în special) genurilor improvizatorice, bazat pe fantezia compozitorului şi, în egală măsură, pe ingeniozitatea interpretului.

            Acesta „este potrivit, în mod special, pentru muzica instrumentală. Este cea mai liberă şi neîngrădită metodă de a compune, nu este legat de nimic, nici de cuvinte, nici de un subiect melodic, a fost instituit pentru a etala geniul şi pentru a învăţa designul ascuns al armoniei şi compoziţia ingenioasă a frazelor armonice şi a fugilor.” (Athanasius Kircher - „Musurgia Universalis”, Roma 1650).

            În program:

            Matthias Weckmann (1616 - 1674):

Toccata IX în re minor, pentru clavecin solo

            Heinrich Ignaz Franz von Biber (1644 - 1704):

Verkündigung („Buna Vestire”) - Sonata I, din colecţia „Die Rosenkranz-Sonaten” (C 90) pentru vioară şi continuo

            Johann Sebastian Bach (1685 - 1750):

Sonata în sol major (BWV 1021) pentru vioară şi continuo

            Dieterich Buxtehude (1637 - 1707):

Triosonata în la minor (BuxWV 272) pentru vioară, viola da gamba şi continuo

            Heinrich Ignaz Franz von Biber (1644 - 1704):

Kreuzigung („Răstiginirea”) - Sonata X, din colecţia „Die Rosenkranz-Sonaten” (C 99) pentru vioară şi continuo

            Matthias Weckmann (1616 - 1674):

Toccata X în re minor, pentru clavecin solo

            Heinrich Ignaz Franz von Biber (1644 - 1704):

Schutzengel („Îngerul păzitor”) - Sonata XVI, din colecţia „Die Rosenkranz-Sonaten” (C 105) pentru vioară solo

            Dieterich Buxtehude (1637 - 1707):

Triosonata în re minor (BuxWV 257) pentru vioară, viola da gamba şi continuo

            Interpretează:

            Mira Glodeanu şi SEMPRE continuo

Mira Glodeanu - vioară barocă

István Csata - viola da gamba / violone

Zsombor Lázár - violoncel

Zsombor Filip - chitară / arhilăută

Raluca Enea - clavecin

            MIRA GLODEANU

            Născută la Bucureşti în 1972, Mira Glodeanu s-a format în cadrul şcolii româneşti de vioară a maeştrilor Nicolae Bilciurescu şi Modest Iftinchi. A finalizat studiile universitare la Academiei de Muzică din Bucureşti cu cea mai înaltă distincţie. Ulterior, a intrat în contact cu o serie de personalităţi marcante reprezentând diferite stiluri, precum Jordi Savall, Manfredo Kremer şi Sigiswald Kuijken, cu care a ajuns să studieze la Koninklijk Conservatorium din Bruxelles, unde a obţinut diploma de interpretare la vioară barocă.

            Mira Glodeanu este fondatoare a ansamblului de muzică barocă Ausonia. A concertat ca solistă în toată Europa, în Canada, Japonia şi America Latină, cu numeroase ansambluri camerale şi orchestre baroce: La Petite Bande, Les Arts Florissants, La Fenice, Il Seminario Musicale, Arpeggiata, Le Poème Harmonique. Este invitată în mod regulat în calitate de concertmaestru al orchestrelor Collegium Vocale Ghent, Les Agremens (Namur) şi Al Ayre Espagnol (Zaragoza). A înregistrat peste treizeci de discuri cu artişti precum Philippe Herreweghe, Gerard Lesne, William Christie, Christophe Rousset, Sigiswald Kuijken.

            Mira Glodeanu este profesoară de vioară barocă la Conservatorul Regal din Bruxelles şi ţine în mod regulat cursuri de măiestrie în Franţa (Sablé), Spania, România, Cehia şi Anglia. De asemenea, este profesor invitat al Universităţii din Salamanca.

            SEMPRE

            Ansamblul de muzică barocă SEMPRE a fost fondat în anul 2020 de clavecinista Raluca Enea şi reuneşte muzicieni specializaţi în interpretarea muzicii vechi. Repertoriul abordat este, în principal, cel al Barocului muzical de secol XVIII dar programele de concert abordează şi piese aparţinând sec. al XVII-lea sau lucrări din perioada premergătoare Clasicismului muzical.

            Preocupările membrilor ansamblului se referă la autenticitatea interpretării (atât din perspectiva stilisticii muzicale cât şi din cea a instrumentelor utilizate – copii după originale istorice) şi la cercetarea muzicologică minuţioasă, aspecte ce permit abordarea unor concepte repertoriale originale. Muzicienii ce formează ansamblul s-au specializat în domeniul muzicii vechi în cadrul unor instituţii de prestigiu din Europa şi au o activitate de peste 20 de ani în domeniul interpretării acesteia.

            Ansamblul are o structură modulară, adaptabilă mai multor tipuri de repertoriu, mergând de la formule camerale de duo sau trio, până la formule extinse, de tip orchestral. Deşi înfiinţat relativ recent ansamblul are o activitate intensă fiind prezent până acum la cele mai importante evenimente de profil din ţară, precum Festivalul Internaţional „George Enescu”, Festivalul de Muzică Veche Bucureşti, Festivalul de Muzică Veche Miercurea-Ciuc, etc. Ansamblul SEMPRE colaborează cu muzicieni importanţi din domeniul muzicii baroce precum violonista Mira Glodeanu. Între proiectele următoare ale ansamblului se numără două colaborări cu violonistele Petra Müllejans şi Martyna Pastuszka şi finalizarea albumului audio „Sempre Vivaldi”.

            Între producţiile din ultimii trei ani ale ansamblului se numără: „Sempre Vivaldi”, „Haendel vs Haendel”, „Les Caractères”, „Baroque unknown”, „Sparkling Haendel”, „Bach by night”, „To B or not to B”, „Soli e tutti”, „Sempervivum” (ultimele 2 proiecte sunt realizate împreună cu violonista Mira Glodeanu), „Black and White. Vivaldi”, „La Notte”, „La Follia”, „Exotique”, „A. Vivaldi – Anotimpurile”, Bach 340”, „Naturalia by Sempre”.

            Concertul „STYLUS FANTASTICUS” este organizat de Asociaţia Antiqva, cu sprijinul Institutului Francez şi în parteneriat cu: Institutul Liszt - Cultural Maghiar Bucureşti, Fundaţia Calea Victoriei.

            Parteneri media: TVR Cultural, TV Trinitas, Radio Trinitas, Radio România Muzical, RFI, Radio Clasic, Agerpres, Forbes România, Profit.ro, News.ro, PressHub.ro, Modernism.ro, Agentiadecarte.ro, Informateca.ro, Adplayers.ro, Phoenix Media

            Bilete şi informaţii suplimentare despre concert pot fi găsite la: https://tinyurl.com/Stylus-Fantasticus

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.