Treizeci de prizonieri ucraineni au fost eliberaţi într-un nou schimb de prizonieri cu Rusia, anunţă Kievul joi, la cinci zile după eliberarea a 12 militari şi 14 civili ucraineni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Din ordinul preşedintelui Volodimir Zelenski, un al patrulea schimb de prizonieri a avut loc azi (joi). Cinci ofiţeri şi 17 militari au fisr eliberaţi şi opt civili, inclusiv o femeie”, anunţă într-o postare pe Telegram vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk.

Doi piloţi ucraineni, luaţi prizonieri de către armata rusă la 8 martie, la est de Kiev, deţinuţi de atunci în Rusia, au fost eliberaţi, anunţă joi Ministerul ucrainean al Apărării, fără să precizeze condiţiile eliberărării acestora.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Ivan Pepeliaşko şi Aleksiï Şij, doi piloţi din cadrul Forţelor aerene ucrainene, ”sunt în siguranţă şi primesc îngrijirle medicale necesare”, anunţă, într-un comunicat publicat pe Telegram, ministerul.

Cei doi piloţi ”au fost luaţi prizonieri la 8 martie în apropierea satului Novaia Basan”, la 80 de kilometri est de Kiev, precizează ministerul.

”Locul lor de detenţie a fost schimbat de mai multe ori. Ei au fost duşi până la urmă într-un centru de detenţie provizorie în oraşul Kursk”, la 100 de kilometri de frontiera ruso-ucraineană, la nord de Sumî, precizează aceeaşi sursă.

”Ei s-au aflat în celulă cu alţi opt ofiţeri ucraineni”, mai precizează ministerul.

Unul dintre cei doi piloţi declară, citat în comunicat, că armata rusă i-a ”forţat să înregstreze videouri de propagandă”.

”Dacă am fi refuzat, ruşii au ameninţat să nu le mai acorde îngrijiri camarazilor”, declară el.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a propus marţi seara ”schimbarea” omului de afaceri Viktor Medvendciuk, un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, arestat, cu ucraineni deţinuţi în Rusia.

Moscova a respins miercuri această propunere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.